Salo ei kasvata öljyostoillaan Venäjän sotakassaa – Teboil vaihtui Shelliksi jo viime syksynä

0
Yksi Salon Kaukolämmön varavoimaloista sijaitsee Uhrilähteenkadun varrella. Niitä käytetään vain poikkeustilanteissa. Öljyä käyttäviä varavoimaloita käytetään vain poikkeustilanteissa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Salon kaupungin hankkima lämmitysöljy tulee nykyisin Shelliltä. Öljyn toimittaja vaihtui viime vuoden marras-joulukuussa, kun uuden kilpailutuksen tuloksena toimittajaksi valittiin Lämpöpuisto Oy, joka välittää Shellin polttoöljyä.
Tätä ennen kaupungin ostamat sadat tuhannet polttoöljylitrat olivat peräisin venäläisomisteiselta öljyjätti Teboililta.
– Asiaa selvitettiin heti kun hässäkkä alkoi, eli kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Öljyn toimittaja oli juuri vaihtunut ennen Ukrainan kriisiä, Salon kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi sanoo.
Kaupunkien ja muiden julkisyhteisöjen öljynhankinnat nousivat viime viikolla otsikoihin, kun uutisoitiin, että Tampereen Sähkölaitos täydensi varastojaan Teboilin öljyllä. Tampereen Sähkölaitos ilmoitti tiistaina lopettaneensa venäläisomisteisen yhtiön öljyn ostamisen ja korvaavansa sen muiden toimittajien öljyllä.

Salon kaupunki on öljyostoissaan mukana yhteishankintayhtiö Hanselin kilpailutuksissa. Hansel Oy on voittoa tavoittelematon yhteishankintayhtiö, jonka omistavat valtiovarainministeriö ja Suomen Kuntaliitto ry.
– Salo on ollut mukana keskitetyssä kilpailutuksessa jo monta vuotta, Mannervesi sanoo.
Mannervesi kertoo, että Salon kaupungilla on polttoaineissa kaksi sopimusta, molemmat Hansel Oy:n kilpailuttamia. Polttoöljyn lisäksi on sovittu liikennepolttoaineiden ostoista, joita tehdään öljy-yhtiöiden korteilla.
– Tässä on puitejärjestely, jossa on mukana kolme toimittajaa: Neste, Teboil ja ST1. Kaupunki on ohjeistanut henkilöstöään välttämään Teboilin kortin käyttöä, ellei se ole liikkumisen takia aivan välttämätöntä, Mannervesi sanoo.

Salon kaupunki on ollut ja on yhä huomattava polttoöljyn ostaja, mutta tarvittava määrä vähenee vuosi vuodelta.
Vuonna 2016 Salo hankki kiinteistöjensä lämmittämiseen 930 000 litraa polttoöljyä. Tuolloin aloitetun suunnitelman mukaan kaupunki on pyrkimässä eroon öljylämmityksestä siirtämällä kiinteistöjään muun muassa kauko- ja maalämmön piiriin.
Vuonna 2020 muutos oli toteutettu jo yli kymmenessä rakennuksessa ja öljyä kului kolmannes vähemmän kuin vuonna 2016, noin 620 000 litraa vuodessa.
Tavoitteena on päästä öljystä eroon vielä ainakin 14 kiinteistössä vuoteen 2025 mennessä. Tuolloin öljynkulutus olisi pudonnut 80 prosenttia vuodesta 2016, eli alle 200 000 litraan.

Sota on lisännyt kaukolämpöön siirtyvien määrää: uudet liittyjät joutuvat jonottamaan.

Salon Kaukolämpö Oy:n kolmessa varavoimalassa on käytetty Nesteen polttoöljyä.
– Toimittajat kilpailutetaan kun säiliöt tyhjenevät, ja edellinen sopimus oli Nesteen kanssa, Salon Kaukolämpö Oy:n kaukolämpöpäällikkö Jarkko Niemi sanoo.
Viime vuonna Salon Kaukolämpö Oy käytti öljyä 355 tonnia, mikä on Niemen mukaan kaksi prosenttia kokonaistuotannosta.
Teboilin öljyä ei varavoimaloihin olla Niemen mukaan toistaiseksi tilaamassa.
Venäjän aloittama sota näkyy myös henkilökunnan ajoneuvojen polttoainepolitiikassa.
– Asentaja oma-aloitteisesti esille, että miltä mahtaa näyttää, kun Salon Kaukolämmön auto tankkaa Teboililla. Ei tankkaa enää, nyt bensatkin ostetaan Nesteeltä, Niemi sanoo.

Korvenmäen Lounavoima Oy:n jätevoimala tuottaa kaukolämpöverkkoon lämpöä energiajätteestä, ja vain poikkeustapauksissa verkkoon tarvitsee tuottaa lisälämpöä öljyllä. Jos talvi on leuto ja laitteet toimivat kuten pitääkin, ei öljyä tarvitse polttaa lainkaan.
– Mikäli Lounavoimalla tulee häiriö, otetaan käyttöön entisen sokeritehtaan voimalaitos, jossa poltetaan 80 prosenttisesti haketta ja 20 prosenttisesti turvetta – turvetta tarvitaan siksi, että ilman sitä kattila syöpyy, kertoo Niemi.
Mikäli ongelmat kasautuvat talven huippupakkasilla, kaukolämpöä lisätään varavoimaloilla. Niitä Salon Kaukolämmöllä on Salossa kolme: Meriniityn Satamakadulla, Uhrilähteenkadulla ja Ollikkalassa. Näissä poltettaisiin öljyä.
– Ollikkalan voimala on oikeastaan jo vara-varavoimala, jonka tarpeellisuutta nyt mietitään, Niemi sanoo.
Salon Kaukolämpö polttaa haketta voimaloissaan Perniön keskustassa ja Perttelin Inkereellä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt kaukolämpöä haluavien asiakkaiden määrää. Liittyjiä on enemmän kuin liittymiä voidaan toimittaa. Asiakkaat joutuvat jonoon.
– Tänäänkin on tullut pari kyselyä. Heinäkuun alussa oli jonossa 70 kiinteistöä, nyt yli 80. Heistä 15–20 joutunee odottamaan liittymää ensi vuoteen, arvelee Niemi.