Salohallissa raikaa torstaina rap-artisti Cledos – Hermannin koulun tukioppilaat voittivat Ole muutoksentekijä -kampanjan

0
Cledos esiintyy lavalla suorassa lähetyksessä koulupäivän aikana kello yhden ja kahden välillä. Kuva: Warner Music Finland

Hermannin koulun oppilaat järjestävät ensi torstaina kiusaamisen vastaisen tapahtuman, jossa esiintyy Cledos. Artisti on yksi suomalaisen rap-kentän seuratuimmista tekijöistä ja tyylilajin edelläkävijöistä.

Koulun tukioppilaiden toteutusehdotus valittiin voittajaksi nuorille suunnatussa Ole muutoksentekijä -kampanjassa. Kampanjan avulla 13–18-vuotiaat nuoret haastettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan kiusaamisen vastaisia toimenpiteitä ja tapahtumia.

Hermannin koulun tukioppilaat halusivat tehdä koulun sisällä tapahtuvaa kiusaamista näkyväksi. Nuorten ideana oli kerätä anonyymejä kiusaamistarinoita oman koulun oppilailta ja saada tarinoiden avulla kiusaavat oppilaat ymmärtämään, miltä kiusaaminen tuntuu.

Torstaina 18.8. Hermannin koulun tukioppilaat järjestävät Salossa kampanjaan liittyvän #kiusaamisvapaahermanni -tapahtuman yhteistyössä KiVa Koulun ja INVEST-psykologian kanssa.

Tapahtuma koostuu kahdesta tilaisuudesta, joista toinen järjestetään koulupäivän aikana klo 13–14 ja jota voi seurata suoran lähetyksen kautta kouluissa ympäri Suomen. Illalla järjestetään kaikille asiasta kiinnostuneille avoin iltatilaisuus klo 16–18 Salohallissa.

Kampanjan ideoi Turun yliopiston professori Christina Salmivalli, joka on tullut tunnetuksi myös KiVa Koulu -ohjelman kehittäjänä.

– Hermannin koulun tukioppilaiden ehdotuksessa oppilaat olivat ajatelleet vaikuttavuutta laajemmin kuin vain oman koulun osalta. Ehdotus oli kunnianhimoinen, mutta toteuttamiskelpoinen, ja nuoret ovat todella tehneet töitä onnistuneen toteutuksen eteen, kommentoi Salmivalli voittanutta ehdotusta.

Päivätilaisuudessa suorassa lähetyksessä Salohalliin rakennetulla lavalla nähdään Cledos ja juontajana tubettaja Joona Hellman. Lähetystä voi seurata Liveto-alustan nettisivuille vievän linkin kautta. Linkki löytyy Salon kaupungin sivuilta.

Tilaisuudessa kuullaan Hermannin koulun nuorten kiusaamisen vastaisen biisin ensiesitys ja oppilailta kerättyjä anonyymejä kiusaamistarinoita. Tapahtumassa nähdään videotervehdyksiä muun muassa Roni Backilta ja Keko Salatalta, seurataan asiantuntijapaneelin keskustelua ja kuullaan tasavallan presidentin Sauli Niinistön tervehdys.

Iltatilaisuus järjestetään kello 16 alkaen Salohallissa. Myös iltatilaisuudessa on paikalla asiantuntijapaneeli, joka keskustelee koulukiusaamisesta ja sen ehkäisemisestä. Illan ohjelma on tarkoitettu erityisesti oppilaiden huoltajille.

– Tapahtuman ohjelmaan kuuluu kiusaamiseen liittyviä puheenvuoroja. Salohallissa kuullaan musiikkiesityksiä henkilökunnalta ja oppilailta. Paikalla on myös valokuvanäyttely, kertoo Hermannin koulun rehtori Tuomas Tättilä.

Hermannin koulun tukioppilaat ovat iloisia siitä, että heidän ideansa pohjalta on saatu järjestettyä näin suuri tapahtuma.

– Toivomme kovasti, että tapahtuma saavuttaa mahdollisimman monen yläkoululaisen, ja opettaa sekä motivoi heitä toimimaan kiusaamista vastaan aktiivisemmin omassa kouluympäristössään, kommentoivat tapahtumaa järjestäneet tukioppilaat.

Tapahtuman järjestää Salon kaupunki yhteistyössä KiVa Koulun, Turun yliopiston tutkimuksen INVEST:in sekä Keskon ja Lions Club Salon kanssa.