Salolaismies kävi laitonta kauppaa ankanmunilla – haudottujen munien sisällä oli pitkälle kehittyneitä sikiöitä

2
Maatalousyrittäjä myi ihmisravinnoksi kelpaamattomia ankanmunia 80 sentillä kappale.

Salolainen maatalousyrittäjä myi ruuaksi toistatuhatta haudottua ankanmunaa, joiden sisällä oli jo pitkälle kehittynyt sikiö. Syytetty valitti oikeudelle rahapulaa.

”Balut-munien kauppoja on sovittu ja toteutettu eri ajankohtina siten, että yhteensä ainakin 1 262 munasta on syntynyt kaupat”, Varsinais-Suomen käräjäoikeus toteaa keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Niin kutsuttu balut-muna on aasialainen perinneruoka. Hedelmöitettyjä kanan- tai ankanmunia haudotaan 16-21 päivää, jonka jälkeen ne otetaan pois hautomakoneesta. Sikiöille on voinut jo kehittyä esimerkiksi räpylät ja höyheniä.

Munat keitetään kuumassa vedessä sikiöineen ja tarjoillaan syötäväksi.

Syytetty ei tullut oikeudenkäyntiin, mutta hän oli antanut kirjallisen vastauksen. Mies selitti, ettei hänellä ollut tuloja. Yhdelle asiakkaalle hän kertoi myyneensä munia juhlaruuaksi yleensä kerran vuodessa. Oikeuden mukaan hän myi vuosina 2018–2020 balut-munia 80 sentillä kappale.

Hedelmöitettyjen ankanmunien kauppa loppui terveystarkastajien väliintuloon.

Ruokaviraston mukaan balut-munat eivät kelpaa ihmisravinnoksi. Ne on rajattu jopa elintarvikkeen määritelmän ulkopuolelle, koska niitä ei katsota muna- eikä lihatuotteiksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi maatalousyrittäjän elintarvikerikkomuksesta 30 päiväsakkoon, josta kertyy maksettavaa 960 euroa. Lisäksi hän joutuu maksamaan rikoshyötynä valtiolle tuhat euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tipi
3 kuukautta sitten

Yäk! Piti kommentoida jotain fiksua, mutta ei pysty. Linturaukat.

Tavis torilta
3 kuukautta sitten
Reply to  Tipi

Ja raukat, jotka tietämättään suuhunsa ovat laittaneet. Yököttää pelkkä ajatuskin. Syökäämme suomalaista ruokaa Suomessa.