Salon Taiteiden Yä nousee uusiin mittasuhteisiin – ohjelmatarjontaa ennätysmäärä

0
Vuoden salolaisen teon palkinnon voittanut Taiteiden Yä rakentuu Etnosalo ry:n, yhteistyökumppaneiden ja lukuisten yhdistysten voimanponnistuksena. Tapahtuman ohjelmalakanoita on sijoitettu eri puolille Saloa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vuoden salolaisen teon kahmaisseessa Taiteiden Yässä on tämän viikon torstaina ohjelmaa laidasta laitaan.

Jo neljättä Salon keskustan ympärille rakentuvaa koko perheen tapahtumaa jännitetään enää kahden yön ajan. Tapahtuman järjestää perinteiseen tapaan Etnosalo ry yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

– Tapahtuma noudattaa pääpiirteittäin aiempien vuosien kaavaa. Aika ja paikka ovat samoja. Tänä vuonna on kuitenkin enemmän ohjelmaa kuin koskaan aiemmin, kertoo Etnosalon puheenjohtaja Sanna Jousi.

Vuoden salolainen teko oli Etnosalo ry:n järjestämä Taiteiden Yä. Palkinnon vastaanotti Gildas Houessou. Arkistokuva: SSS/Minna Määttänen

Ohjelmaa on aamukymmenestä iltakymmeneen, tosin jatkoja tanssitaan senkin jälkeen Bar Bizarressa afrikkalaisen musiikin tahtiin.

Katuesiintyjät kiertelevät Salon keskustassa koko tapahtuman ajan.

– Jatkuvasti jossain on toimintaa. Halusimme näyttää, mitä kaikkea uutta ja erilaista voimme ihmisille tarjota.

Ohjelmatarjonta koostuu esimerkiksi äänimaljanäytehoidoista, shamaanirumpurentoutuksesta, tulinäytöksestä, runopajoista ja kengurukengillä tehtävästä pompputreenistä. Koko ohjelma on tuttuun tapaan nähtävissä taiteidenya.net -verkkosivustolla sekä suurissa ohjelmalakanoissa ympäri kaupunkia.

Kolmen vuoden takaisessa Taiteiden Yässä riitti väkeä vielä iltamyöhälläkin. Arkistokuva: SSS/Mikko Kiviluoto.

Yhdistyksiä on mukana tapahtumassa yli 70. Näiden lisäksi yksittäisiä taiteilijoita on parikymmentä, opiskelijoita ja muita vapaaehtoisia kolmisenkymmentä ja ohjelmanumeroita lähemmäs 100.

Vaikka tapahtuman kokoluokka kasvaa vuosi vuodelta, Jousi ja Gildas Houessou Etnosalosta jaksavat hymyillä.

– On upeaa, kun saamme Taiteiden Yän kautta Saloon vilinää. Minusta tällaisia tapahtumia pitäisi olla enemmänkin, sillä juuri ne houkuttelevat ihmisiä paikalle, Houessou pohtii.

Houessou myöntää Vuoden salolainen teko-palkinnon nostattaneen entisestään intoa tapahtumaa kohtaan.

– Tavoittelemme jatkuvasti parempaa lopputulosta. Saimme palkinnosta ja vahvasta yhteistyöstä taas uutta energiaa järjestämiseen.

 

Taiteiden Yähön voi mennä kuuntelemaan Salon torin esiintyjiä, istahtaa Jättipiknikille tai kierrellä kojuissa.

Myyjiä on Jousin mukaan hieman vähemmän kuin aiempina vuosina.

– Uskon, että esimerkiksi polttoaineen hinnannousu vaikutti tähän. Myyjät eivät tule yhtä kaukaa paikalle kuin aiemmin.

Oleellista ohjelmatarjonnassa on osallistava taide. Esimerkiksi Duo Runontuojat kiertelevät ympäriinsä ja lahjoittavat runollisia tervehdyksiä vastaantulijoille henkilökohtaisesti.

– Haluamme tuoda runon lähelle ihmistä. Kysymme, haluatko kuulla runon, ja sitten esitämme jonkun suomalaisen runoilijan tekstin, toteaa Päivikki Franck Duo Runontuojista.

Franck muistuttaa myös sanataiteen pop up-työpajasta, jossa Katihanna Heikkinen tekee halukkaiden kanssa erilaisia runotauluja.

Helena Hauta-Aho kertoo Salon Taiteilijaseuran osallistuvan tänä vuonna Taiteiden Yähön ranskalaisteemalla. Samalla pääsee tutustumaan seuran uuteen taidelainaamoon. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Taiteilijaseura esittelee tapahtuman yhteydessä uutta Taidelainaamoaan. Galleriassa, lainaamossa ja sään salliessa ulkonakin järjestetään pariisilainen taideilta.

– Tuomme taiteen opiskelun ranskalaiset perinteet Saloon. Soitamme ranskalaista musiikkia, kerromme taiteilijatarinoita Pariisista, tarjoamme ranskalaista pikkupurtavaa ja teemme yhteistaideteosta, kertoo Helena Hauta-Aho Salon Taiteilijaseurasta.

Perinteisten taideyhdistysten lisäksi mukana on useita muitakin toimijoita. Esimerkiksi Riverside Cruisers ry järjestää jälleen torin ympyräparkissa jenkkiautonäyttelyn.

– Nämä autothan ovat taidetta, naurahtaa seuran sihteeri Hannele Kivikoski.

Riverside Cruisers ry huomioi useiden toimijoiden tavoin tapahtumassa perheen pienimmät.

– Haluamme, että lapsetkin viihtyisivät pitkään Taiteiden Yässä. Meillä on esimerkiksi lasten puuhapiste ja huippusuosittu onnenpyörä.

Taiteiden Yän jättipiknikissä syötiin yhdessä pitkän pöydän ääressä neljä vuotta sitten. Arkistokuva/SSS.

Auringonsalo aikoo hyödyntää Taiteiden Yässä parantavan musiikin voimaa. He järjestävät äänimaljanäytehoitoja ja illemmalla shamaanirumpurentoutuksen.

– Haluamme näyttää, miten taide ja hoito yhdistyvät toisiinsa, kertoo Irina Aihos Auringonsalosta.

Shamaanirumpurentoutukseen mahtuu enintään 20 henkilöä. Heidät vastaanotetaan saapumisjärjestyksessä.

Hurjemmille vesille tapahtumatarjonnassa lähtee Hekate’s Fire, joka on laajentanut vaikuttavaa tuliesitystä varten tulivälineiden kirjoa.

– Show’mme on paljon näyttävämpi kuin viime vuonna. Meillä on viitisen kertaa enemmän tulta. Olemme hankkineet siipiä, viuhkaa, vannetta, kruunuja ja muita tulivälineitä, toteaa Katjusa Leväniemi Hekate’s Firestä.

 

Jousi ja Houessou korostavat, ettei Taiteiden Yän kokoinen tapahtuma syntyisi ilman yhteistyökumppaneita, lukuisia tapahtuman toimijoita ja yleisöä.

– Sen tiedän, että muihin kaupunkeihin verrattuna Salon Taiteiden Yässä näkyy poikkeuksellisen vahvaa yhteisöllisyyttä, Jousi toteaa.

Korostaakseen viestiään Jousi nostaa ilmaan Vuoden salolaisen teon pokaalin.

– Tämä palkinto kuuluu meille kaikille.

 

Taiteiden Yä torstaina 1.9. Infopiste torin matkailuinfossa Horninkadulla avoinna kello 16–22.

Keskeisimpiä tapahtumapaikkoja ovat tori ja Helsingintien tapahtuma-alue eli Helsingintie Horninkadulta Rummunlyöjänkadulle. Katuosuus suljetaan liikenteeltä klo 12–23.