Salossa ja Somerolla tyystin erilaiset teatterikesät – ryhmät löysivät Esakalliolle ja Somerniemelle, Salossa yleisötavoitteista jäätiin miltei poikkeuksitta

0
Kuva Suonäppien kesäkuun harjoituksista, joissa treenasivat Marja Leppähaara (vas.), Vasili Balagurov, Sofia Laaksonen, Riku Ekman ja Sofia Mäkirinne. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Yleisö ei vielä palannut normaaliin tapaan Salon kesäteattereihin koronan jälkimainingeissa. Somerolla sesonki oli sen sijaan poikkeuksellisenkin hyvä.

Teatteri Provinssin teatterinjohtaja Seppo Suominen kertoo kuluneen kesän olleen edellistä huomattavasti parempi.

– Yleisömäärät eivät silti olleet lähimainkaan normaalitasolla, Suominen sanoo ja viittaa aikaan ennen koronaa.

– Ryhmät eivät edelleenkään lähde liikkeelle, vaikka sekin puoli veti huomattavasti viime kesää paremmin, hän lisää.

Teatteri Provinssi toteutti suven aikana kolme isompaa produktiota: Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja pyöri Rikalanmäellä kesä-elokuussa, Pokka pitää Mathildedalissa heinä-elokuussa ja Ilmasta rahaa Mustiolla kesä-heinäkuussa.

Suominen laskeskelee, että Provinssin tuottamissa kesäteatteriesityksissä kävi kesän aikana hiukan alle 15 000 katsojaa.

– Viime vuonna vastaava lukema oli reilut 10 000, joten syvästä kuopasta on noustu. Ennen koronaa kävijöitä oli toisaalta yli 20 000, hän toteaa.

Suominen antaa sesongille arvosanan ”tyydyttävä plus”.

– Kaiken kaikkiaan jäi positiivissävytteinen maku, hän perustelee.

Provinssi tuottaa ensi kesänäkin kolme suurempaa produktiota, joista kaksi on jo päätetty.

– Syksyllä kootaan työryhmät ja kiinnitetään näyttelijät, Suominen suunnittelee.

Teatteri Provinssin Pokka pitää -harjoitukset Mathildedalissa kesäkuussa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Salon Teatteri vei Vuohensaareen musiikillisen tragikomedian Liian paksu perhoseksi. Heinä-elokuussa esitetty näytelmä keräsi enemmän katsojia kuin viime kesän tuotanto, mutta kävijöitä oli vähemmän kuin ensimmäisenä koronakesänä 2020.

Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma allekirjoittaa Seppo Suomisen näkemyksen ryhmävarausten poissaolosta.

– Ne puuttuivat lähes kokonaan, Kuisma kiteyttää.

Vuohensaaressa kävi tänä kesänä noin 2 500 katsojaa, viime vuoden vastaava lukema oli 2 000. Vuonna 2020 kävijöitä oli 4 000, sitä edeltävänä peräti 8 000.

– Jäimme nyt hiukan tavoitteesta, mutta emme ole pettyneitä, Kuisma kertoo ja muistuttaa, että teatteri joutui perumaan kuluneelta kesältä kolme näytöstä koronan vuoksi.

– 2 500 on pitkässä tarkastelussa varsin tavanomainen luku, hän lisää.

Ensi vuonna Vuohensaaressa nähdään Maria Jotunin Miehen kylkiluu -komediaan perustuva näytelmä.

– Sovitusta tehdään jo, ja työryhmä kootaan syksyllä, Kuisma toteaa.

Liian paksu perhoseksi -näytelmän päähenkilöitä Kaisua ja Erniä tulkitsivat Helmi Oja ja Jerry Sarlin. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Someron Esakalliolla ja Somerniemen Musiikkiteatterissa ryhmävaraustrendi oli täysin päinvastainen salolaistoimijoihin verrattuna.

Sekä Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä että Somerniemen Musiikki- ja Teatteriyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Maria Puotsaari kertovat bussien saapuneen näyttämöiden eteen runsain määrin.

– Ryhmävarauksia oli vähintään tuplasti enemmän kuin viime vuonna. Erityisen hyvin ryhmät löysivät arkipäivien päivänäytöksiin, Heikkilä iloitsee.

Puotsaari kuvaa kulunutta kesää ”valtavaksi menestykseksi”.

– Kymmenestä esityksestämme kahdeksan myytiin täyteen, hän sanoo ja paljastaa sesongin yleisömääräksi vajaat 3 000.

Naista vailla olevat Laukkasen veljekset Arttu (Vilho Välttilä, ylin), Unto (Lauri Kakko) ja Aarne (Jussi Saari) kohtasivat onnen Somerniemen Musiikkiteatterin maalaiskomediassa Paremmat päivät. Kuva: Somerniemen Musiikkiteatteri/Juha-Matti Kyyrä

Esakallion produktiona nähtiin Reijo Taipaleen elämään pohjautuva Satumaan kuningas -musiikkidraama. Somerniemellä ilakoitiin Juha Tapion hittien tahtiin Paremmat päivät -maalaiskomediassa.

– Kaksi 13:sta esityksestämme oli loppuunmyytyjä. Joka kerta katsomo oli vähintään puolillaan, Heikkilä tietää.

Somerniemen Musiikkiteatterin uusi, tilavampi katsomo valmistui vuonna 2019.

– Ei tämän mittaluokan kesää ole meillä aiemmin koettu, Puotsaari hämmästelee.

Niin Esakalliolla kuin Somerniemelläkin ensi kesän suunnittelutyöt ovat jo käynnissä.

– Tuotantomme on selvillä. Musiikkinäytelmien maailmassa pysytään, Heikkilä vihjaa ja lupaa lisätietoja loppuvuodesta.

– Me olemme vielä alkutekijöissä. Keskusteluja on käyty, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon, Puotsaari sanoo.

Someron kesäteatterisesonki oli onnistunut. Esakalliolla nähtiin Reijo Taipaleen elämään pohjautuva Satumaan kuningas -näytelmä, jota tähdittivät tangokuninkaalliset Marita Taavitsainen ja Kari Hirvonen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Vaskiolaisen Teatteri Puutaivaan kuluneen kesän yleisömäärä osui normaaliraameihin.

– Reilut 1 200 kävijää, mikä tarkoittaa 75 prosenttia potentiaalisesta enimmäismäärästä, Teatteriyhdistys Puutaivas ry:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Vesterinen kertoo.

Puutaivaan kesän tuotantona oli koko perheen Risto Räppääjä ja Nuudelipää, jota esitettiin heinä-elokuussa.

– Paljon perheitä ja isovanhempia lastenlastensa kanssa, Vesterinen kuvailee yleisöä.

– Työryhmälle on annettava kiitosta. Porukka hioutui hyvin yhteen, hän jatkaa.

Ensi kesän produktiosta Vesterinen ei osaa sanoa vielä muuta kuin että sellainen on tulossa.

– Koko perheen näytelmissä pysyttäneen, hän pohtii.

Risto Räppääjä ja Nuudelipää -kesäteatteriesitys vedettiin viiden näyttelijän voimin. Teatteri Puutaivaan näytelmää tähdittivät vasemmalta oikealle Johannes Mänkäri, Emmi Laaksonen ja Valma Heinä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Perniöläisessä Kirakan kesäteatterissa tunnelmoitiin Röllien lakikirjan tahtiin. Kirakan kesäteatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja Lisamaria Markula kertoo esityskauden olleen hiljaisempi kahteen edeltävään verrattuna.

– Katsojia oli tänä vuonna 1 200, kun viime vuonna Pekka Töpöhäntää kävi tiiraamassa 1 800 kävijää, hän toteaa.

Kirakka on esittänyt lastennäytelmiä vuodesta 2019 lähtien. Tuolloin produktiona oli Vaahteranmäen Eemeli, joka veti katsomoon 2 000 henkilöä.

Viime kesänä Kirakalla kävi tuuri. Kaksiviikkoinen, heinäkuun alkuun sijoittunut esitysjakso sattui aikaan, jolloin koronarajoitukset olivat tauolla.

– Tuolloin tarvitsimme katsomoon lisäpenkkejäkin, Markula sanoo.

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja toimi myös Röllien lakikirjan ohjaajana.

– Kun pohdin asiaa ohjaajan pallilta, olen tosi tyytyväinen. Yleisö antoi kiittävää palautetta, ja työryhmämme toimi loistavasti.

– Yhdistyksen puheenjohtajana olisin toivonut hiukan enemmän yleisöä. Toki on otettava huomioon säätekijät: jos keli on liian helteinen tai sateinen, se näkyy heti kesäteatterin yleisömäärässä.

Ensi kesänä Kirakassa nähdään Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi Saija-Reetta Kotirinnan ohjaamana.

Nelli Spännäri ja Mauno Haukila esiintyivät Röllien lakikirjassa Kirakan kesäteatterissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suomusjärven Suonäpit esitti tänä suvena 40-vuotisjuhlanäytelmänsä Aivan pihalla! Samalla se saattaa kuitenkin jäädä näytelmäpiirin viimeiseksi tuotannoksi.

Salon Seudun Sanomat uutisoi kesäkuisessa jutussaan (SSS 20.6.) Suonäppien tulevaisuuden olevan vaakalaudalla. Näytelmäpiirin puheenjohtaja Iira Lucenius kertoo tuoreeltaan, että jatkonäkymiä mietitään syksymmällä.

– Vakioporukkamme on ollut pitkään kasassa, mutta uusiakin jäseniä kaivattaisiin, jo 20 vuotta itsekin Suonäpeissä mukana ollut Lucenius tiivistää.

Näytelmäpiiri vietti esitystaukoa vuosina 2019–2021. Aivan pihalla! oli tyystin Suonäppien pitkäaikaisen jäsenen Arto Niemisen käsialaa.

– Yleisömäärä jäi aavistuksen alle tuhanteen, kun yleensä ollaan päästy jokseenkin yli. Vähän olemme kieltämättä yllättyneitä, ettemme nelinumeroiseen lukuun yltäneet, Lucenius mainitsee.

Suonäppien toiminnassa pitkään ja jopa alusta asti olleita vasemmalta Urpo ”Upi” Heinonen, Arto ”Nipa” Nieminen, Iira Lucenius, Juhana Manner ja Ulla Lintula. Kuva kesäkuulta 2022. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kiikalalaisen Kipinät-teatteriryhmän esityskausi ajoittui kesäkuun puoliväliin.

– Meillä oli tänä vuonna vain seitsemän esitystä, ennen koronaa oli enemmän. Olemme tyytyväisiä kokonaisuuteen, yleisöä riitti tasaisesti ja ihmisvirta lisääntyi loppua kohden, Kiikalan Kipinät ry:n hallituksen puheenjohtaja Sanna Räisänen iloitsee.

Kahleissa – Tervetuloa Murhakujalle oli kaavailtu esitettäväksi jo pari vuotta sitten. Korona kuitenkin passitti Kipinät samanmittaiselle esitystauolle.

Teatteriryhmä esiintyi tänä kesänä ensi kertaa Rekijoen Soihtulassa.

– Paikka toimi. Jos olisimme pitäneet yhtä monta esitystä kuin aiemmin, olisimme todennäköisesti päässeet tavanomaiseen katsojamäärään, Räisänen uskoo.

Kuten muutkin seudun toimijat myös Kipinät palaa ensi vuonna uuden tuotannon kanssa.

– Nyt pohditaan, mitä tehdään ja millä porukalla. Projekti on vireillä, ja työryhmä muodostetaan lähitulevaisuudessa, Räisänen kertoo.

Vankilaelämää Rekijoella Kiikalan Kipinöiden tarjoamana. Pianon takana Capo (Sanna Räisänen). Takarivissä vasemmalta oikealle: Trixie (Katjusa Leväniemi), Chicago (Mirka Aapio) ja Pyro (Riina Aapio). Eturivissä vasemmalta oikealle: Kitty (Jutta Maunula-Aaltonen), Roxie (Venla Viisanen) ja Cicero (Simone Koivisto). Kuva: SSS-arkisto.