SalPa oli menettää kolmen maalin johdon Kaarinassa – Katso paikallisottelun tapahtumat!

0
SalPan ja KaaPon kauden ensimmäinen keskinäinen ottelu päättyi SalPan selvään 3-0-voittoon. Tuossa ottelussa pelanneen Oskari Jakosen (oik.) pelaaminen perjantaina Kaarinassa on epävarmaa. (Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Ottelujuttu:

SalPa nappasi vierasvoiton Kakkosen B-lohkon sarjajumbo KaaPosta, mutta joutui tekemään täyden iltapuhteen kolmen pisteen eteen.

Varsinais-Suomen paikallisottelu oli yleisöön menevää jalkapalloa, jossa nähtiin peräti viisi maalia. Ottelu päättyi SalPan 3–2-voittoon. Ottelun kaikki maalit syntyivät jo ensimmäisen puoliajan aikana, vaikka lisäosumia olisi voitu nähdä enemmänkin.

SalPa siirtyi 1–0-johtoon jo viidennellä peliminuutilla, kun Elmo Heinonen viimeisteli kauden kymmenennen osumansa. Avausmaalin jälkeen KaaPolla oli etsikkoaika, jota se ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään. Kaarinalaisilla oli kaksi kulmapotkua ja yksi erikoistilannevapaapotku, jonka jälkitilanteesta Farhan Omar oli lähellä tasoittaa pelin.

SalPa hyödynsi ottelun alussa äärimmäisen tehokkaasti maalipaikkansa. Toinen maali syntyi 22. minuutilla joukkueen toisesta maalipaikasta. Bamo Ahmadi laukoi rangaistusalueen ulkopuolelta pallon tarkasti oikeaan alakulmaan. Sama osoite oli myös SalPan kolmannessa osumassa, kun John Fagerström puski Ahmadin kulmapotkun sisään ottelun 25. minuutilla.

– Numerot hieman valehtelivat, sillä KaaPo oli ottelun alussa todella hyvä. KaaPo on hyvin valmennettu joukkue ja heillä oli hyvä pelisuunnitelma meitä vastaan. Numerot siinä vaiheessa eivät missään nimessä vastanneet kenttätapahtumia, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä myönsi.

Kolmannen osuman jälkeen SalPalle tarjottiin mahdollisuutta ratkaista ottelu, kun joukkue sai muutaman minuutin sisään useamman kulmapotkun. KaaPo onnistui puolustamaan näistä jokaisen erinomaisesti.

– Meillä oli paikkamme tehdä 4–0, mutta emme onnistuneet, ja kaveri sai kavennusmaaleista hurmoksen päälle, Suonperä manaili.

KaaPo sai ensimmäisen kavennusmaaleistaan aikaan 38. minuutilla, kun nopeasta vastahyökkäyksestä Juho Salminen ja Lauri Valli petasivat paikan Wiljam Wickströmille, joka laukoi tarkasti vasempaan yläkulmaan. Maalin päähän KaaPo pääsi aivan ensimmäisen puoliajan lopussa, kun Vili Ruuskanen oli unohdettu täysin vapaaksi Niklas Kuusion antamassa kulmapotkussa. Ruuskanen puski pallon etukulmasta sisään.

Vaikka toisella puoliajalla ei enempiä maaleja syntynyt, oli KaaPo lähempänä tasoitusmaalia kuin SalPa neljännen maalin tekemistä. Ensin 55. minuutilla alkukaudesta vielä SalPassa pelanneen ja sittemmin KaaPoon siirtyneen Blend Miftarin laukauksen paluunpalloon pääsi Jani Jussila, jonka puskun pilasi paitsioliputus.

Ottelun loppuminuuteilla KaaPo teki kaikkensa hakiessaan tasoitusta nostaen pelaajiaan ylös kaikissa keskialueenkin vapaapotkuissa. Se oli tuottaa tulosta, mutta Tatu Österlund onnistui koppaamaan Christian Abdoun puskun. SalPan tuore hankinta Michael John oli lähellä puskea lopussa pallon omaan maaliin, mutta Österlund torjui senkin.

– Osoitimme ottelun lopussa luonnetta taistelemalla hyvällä asenteella. Tämä oli meille hyvä henkinen testi. KaaPo on parantanut peliään ja tuolla pelillä he ottavat vielä paljon pisteitä ja sekoittavat kärjen asetelmia, Suonperä sanoi.

Vaikka KaaPo ei saanut nipistettyä pisteitä ennakkoon selvältä suosikilta, oltiin kaarinalaisten keskuudessa tyytyväisiä peliesitykseen.

– Ensimmäisellä jaksolla meille tuli pieniä nukahduksia ja heti tuli sakko käteen. Meidän pitää olla kuitenkin hemmetin tyytyväisiä esitykseemme ja siihen millä moraalilla joukkueemme tekee töitä, kolmatta otteluaan KaaPon päävalmentajana toiminut Merdan Mahdut kehui.

Voitto oli SalPalle kolmas peräkkäinen ja se nousi sarjataulukossa kolmanneksi, vain pisteen päähän kärkijoukkue Jazzista. Välissä on ottelun vähemmän pelannut Ilves-Kissat.

Teksti: Kimmo Muttilainen

Otteluennakko:

Kakkosen B-lohkon kärkikamppailuun noussut SalPa vahvistuu loppukaudeksi. Seura on tehnyt sopimukset 20-vuotiaan nigerialaisen Michael Johnin ja 18-vuotiaan Otto Salmensuun kanssa.

Raamikas 194-senttinen Michael John on ollut viime perjantaista lähtien SalPan testattavana. Hän saapui Saloon Ruotsista, jossa hän oli pääsarjaseura Allsvenskanissa pelaavan Norrköpingin testissä. Viime talvena John oli näytillä myös Veikkausliigassa pelaavassa HIFK:ssa ja pelasi muutaman liigacupin ottelun, mutta ei saanut sopimusta. Johnin sopimus kattaa loppukauden.

Otto Salmensuu siirtyy SalPaan FC Reippaan P20-ikäluokan SM-sarjajoukkueesta. Salmensuun sopimus kattaa tämän ja myös ensi kauden. Samalla Salmensuu siirtyy opiskelemaan Salon lukioon.

SalPan päävalmentaja Tero Suonperä vaihtoi kesken kauden neljän miehen puolustuslinjan ja 4–2–3–1-järjestelmän kolmen miehen puolustuslinjaan ja 3–4–1–2-järjestelmään (joskus myös 3–4–2–1). Se tarkoitti samalla sitä, että joukkue otti käyttöön niin sanotut wingbackit eli puolustuksen ja keskikentän välissä pelaava laitapelaajat.

Muutoksen ongelma oli se, ettei SalPassa ollut Taye Taiwon lähdön jälkeen wingbackiksi sopivia pelaajia kuin Onni Vesterinen ja keskuspuolustuksessa pelannut Jonatan Guseff. Wingbackin paikalla ovat viime otteluissa pelanneet Vesterisen lisäksi Tobias Laaksonen ja monitoimimies Iku Leino. Salmensuu onkin niin sanottu täsmähankinta juuri wingbackin paikalle.

Johnin hankinta vaatii vähän enemmän perusteluita, sillä SalPan kolmen miehen linja Ronias YacoobJoonas Meura–Jonatan Guseff on toiminut viime otteluissa hyvin. Mutta jos ja kun SalPa aikoo jatkaa tällä järjestelmällä pelimuodostelmalla, Guseffia ainakin kokeillaan toisena wingbackinä ja John ottaa Guseffin paikan puolustuslinjasta.

SalPan kausi jatkuu perjantaina Kaarinan keskuskentällä sarjajumbo Kaarinan Poikien vieraana.

Siinä missä SalPa on alkuvaikeuksien jälkeen löytänyt hyvän vireen ja ottanut kaksi peräkkäistä kotivoittoa sarjan kärkijoukkueista (TamU ja Klubi 04), KaaPo on jo tuomittu putoamaan Kolmoseen.

Kauden voitolla aloittanut KaaPo on kerännyt 13 edellisestä ottelusta vain yhden tasapelipisteen. Tappioputki on jo kahdeksan ottelun mittainen. SalPalle paikallisottelu onkin käytännössä pakkovoiton paikka, mikäli se aikoo säilyttää hankkimansa aseman kärkinelikossa.

Salmensuu ei ole vielä perjantaina SalPan kokoonpanossa, Johnin pelaaminenkin on epätodennäköistä. Edellisestä ottelussa sivussa ollut Oskari Jakonen palaa sen sijaan kokoonpanoon.

Kakkosen B-lohkon ottelun KaaPo–SalPa selosti Kimmo Muttilainen ja asiantuntijana toimi Suomen maajoukkueen entinen kapteeni Pauno Kymäläinen.

Jos lähetysikkuna ei aukea, voit katsoa ottelun tästä linkistä.