Särkisalon muinaistulien illassa Kapteeni Koukku ja Aijala-dokumentti

0
Muinaistuli syttyy tänäkin vuonna Särkisalossa, Tiirantorin läheisyydessä, Finbyn lahdella. Kuva: Pentti Palm

Särkisalossa vietetään tulevana viikonloppuna jälleen muinaistulien iltaa.

Muinastulien sytyttämisellä on Särkisalossa pitkät perinteet. Perinteitä kunnioitetaan elokuun viimeisenä lauantaina 27. elokuuta, kertoo Hannu Bastman Meripirtin Kerhosta.

– Merkkitulet ovat Itämeren rannikolla ikivanha perinne. Aikoinaan tulien avulla näytettiin merenkulkijoille turvallinen reitti satamaan. Niiden avulla voitiin myös viestittää uhkavasta vaarasta.

– Ajat ovat muuttuneet, ja nyt tulien ympärille keräännytään koko perheen voimin juhlimaan kesän päättymistä, muistuttaa tapahtuman vetäjä Hannu Bastman.

Meripirtin Kerhon muinaistulien ilta alkaa jo klo 17.30 Meripirtissä, jossa esitetään suuren suosion saanut Hannu Brusilan Aijala-elokuva. Sen jälkeen klo 19 alkaa perinteisellä juhlapaikalla Tallbackan mäellä ohjelmallinen ilta. Lapsille on monenlaista viihdykettä, kuten poniajelua, kasvomaalausta, Kapteeni Koukun aarteen etsintää sekä meriaiheista musiikkia, johon myös Kapteeni Koukku osallistuu omilla lauluillaan.

Tallbackan mäelle on viritetty valoin ja grillitulien avulla pimenevään iltaan tunnelmaa, josta voi nauttia ystävien seurassa. Yleisö saa myös osallistua juhannuksena pystytetyn salon purkamiseen koristeista.

– Kokko hinataan viimevuotiseen tapaan Tiirantorin edustan merialueelle, jossa se sytytetään noin klo 21.30. Viime vuonna merellä palavaa kokkoa tuli seuraamaan satoja ihmisiä. Särkisalon ulkopuolelta ja kesämökeiltäkin saapui runsaasti yleisöä, Bastman kertoo.

Hän uskoo, että samanlaiseen yleisömenestykseen ylletään tänä vuonnakin.

Muinaistulien ilta Särkisalossa 27. elokuuta klo 17.30 alkaen. Kokko syttyy noin klo 21.30.