Someron Säästöpankki avaa toisen konttorin Salossa – puolivuosikatsauksen luvut ovat vallitsevasta maailmantilanteesta huolimatta pääosin positiivisia

0
Someron Säästöpankin henkilöasiakkaiden rahoituspäällikkö Tuukka Alanko (vas.), pankinjohtaja Joni Rintamaa ja yritysasiakkaiden rahoituspäällikkö Petteri Elo Koskisen kulmaan tulevan toimitilan edessä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Someron Säästöpankki laajentaa Salossa. Pankin yritysasiakkaita palveleva toimipiste tulee Koskisen kulma -nimellä tunnettuun kiinteistöön Turuntien ja Perttelinkadun risteykseen.

Uuden toimitilan avaamiseen on päädytty, koska nykyinen Turuntie 1:ssä sijaitseva konttori on käynyt henkilöstölle ahtaaksi.

– Kyseessä ei ole optimaalinen ratkaisu. Toivomme, että tulevaisuudessa voisimme toimia saman katon alla, Someron Säästöpankin henkilöasiakkaiden rahoituspäällikkö Tuukka Alanko toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että konttorien välinen etäisyys on vain noin 150 metriä.

– Laajentaminen nykyisissä tiloissa ei onnistu, emmekä toisaalta halua lähteä vastikään korjatusta kiinteistöstä, Alanko ja pankinjohtaja Joni Rintamaa kertovat.

Entisiin Handelsbankenin tiloihin remontoitavaa konttoria kaavaillaan avattavaksi lokakuussa.

– Puhumme tästä väliaikaisratkaisuna, mutta järjestelyn toimiessa se saattaa jäädä pysyväksikin, Alanko sanoo.

Pitkän historian omaava Koskisen kulma sijaitsee Turuntien ja Perttelinkadun risteyksessä. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Someron Säästöpankin toiminta on kasvanut ja laajentunut läpi koronapandemian. Trendi on jatkunut samana myös kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana.

Yritys on saanut alkuvuoden aikana yli 1 300 uutta asiakasta. Asiakasvarat ovat kasvaneet samaan aikaan noin 22 miljoonalla eurolla.

Someron Säästöpankki on avannut kuluvan vuoden aikana uuden konttorin Marttilaan. Vuodenvaihteessa toiminta laajenee Turkuun ja Loimaalle, ja ensi vuoden puolella Haminaan.

Pankilla on nykyisellään kymmenen konttoria viiden maakunnan alueella.

– Turun konttori on meiltä iso satsaus. Asiakaspotentiaalimme kaksinkertaistuu, kun laajennamme Turun talousalueelle, Alanko ja Rintamaa laskeskelevat.

Uudet toimipaikat tarkoittavat luonnollisesti myös lisärekrytointeja. Kesäkuun lopussa Someron Säästöpankilla oli 86 työntekijää, joista 13 aloitti tehtävissään alkuvuoden aikana.

Yritys arvioi, että loppuvuoden rekrytoinnit nostavat työntekijäluvun kolminumeroiseksi.

Someron Säästöpankin uusi konttori tulee Handelsbankenin entisiin tiloihin. Kuva: SSS/Julian Rauhaniemi

Joni Rintamaa korostaa, että pankin toiminta on kasvanut myös Salossa.

– Saimme tuhat uutta asiakasta Salo–Perniö–Kemiönsaari-akselilla viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden kesäkuun välillä. Kyseiselle alueelle myönnettiin yhteensä 90 miljoonan euron edestä luottoja saman ajanjakson aikana.

Tuukka Alanko tähdentää, että lisäväkeä on palkattu myös Saloon ja lähiseudulle.

– Kun uusi konttori aukeaa, vie oman aikansa ennen kuin toiminta alkaa toden teolla vetää. Täällä pohjat ovat kunnossa.

Someron Säästöpankin Salon konttori sijaitsee osoitteessa Turuntie 1. Saman tien varteen. noin 150 metrin päähän, tulee pankin uusi toimitila. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron Säästöpankki myönsi alkuvuonna enemmän asuntoluottoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Salossa on verrattain vähän myytävää. Uudet kohteet menevät kuin kuumille kiville, Alanko näkee.

– Luottoprosessi on hieman muuttunut. Aiemmin lainaa haettiin, kun sopiva kohde oli löytynyt. Nykyisin tilanne on päinvastainen. Luotto on jo myönnetty, mutta sopivaa kiinteistöä vielä haetaan, hän lisää.

Yritysasiakkaille myönnettiin pari miljoonaa euroa enemmän lainoja kuin viime vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Maa- ja metsätalousasiakkaiden luottoja myönnettiin vajaat miljoona euroa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Someron Säästöpankissa käytiin alkuvuoden aikana ennätysmäärä asiakasneuvotteluja, lähes 10 000 kappaletta.

– Henkilökohtaiselle pankkipalvelulle on edelleen kysyntää. Kyseinen trendi näkyy myös yrityspuolella, yritysasiakkaiden rahoituspäällikkö Petteri Elo toteaa.

Someron Säästöpankin alkuvuoden liikevoitto nousi 3,8 miljoonaan euroon. Tulosta rasittivat sijoitustoiminnan huono markkinakehitys ja kulujen kasvu. Parantavia tekijöitä olivat korkokatteen ja palkkiotuottojen kasvu sekä niin sanottu Cognizant-korvaus.

Pankin vakavaraisuussuhde laski alkuvuonna alle 20 prosenttiin sijoitussalkun arvonmuutosten myötä. Vielä joulukuussa kyseinen lukema oli 20,94 prosenttia.

”Se on myös pankin etu, kun asiakkaat tulevat toimeen.”

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat kiihdyttäneet inflaatiota. Esimerkiksi energian ja ruuan hinnat ovat rajussa nousussa.

– On mahdotonta ennustaa, miten tilanne kehittyy. Se on selvää, että korot nousevat hieman. Mutta sitä emme esimerkiksi tiedä, kuinka paljon sähkö maksaa ensi keväänä, Alanko pohtii.

Joni Rintamaa toteaa, etteivät asiakkaat ole toistaiseksi jäädyttäneet investointejaan.

– Keinoja vaikeiden aikojen tueksi on olemassa, hän sanoo ja mainitsee lainojen lyhennysvapaat.

Sekä Rintamaa, Alanko että Elo korostavat vuorovaikutuksen tärkeyttä.

– Kun jotain odottamatonta ilmaantuu, kannattaa olla heti yhteydessä. Ratkaisuja on helpompi miettiä etu- kuin jälkikäteen, Rintamaa sanoittaa.

– Se on myös pankin etu, kun asiakkaat tulevat toimeen, Elo lisää.

 

Someron Säästöpankin avainlukuja

Vuoden ensimmäinen puolikas (suluissa luvut viime vuonna vastaavaan aikaan)

Vakavaraisuussuhde 19,25 % (21,94 %)

Liikevoitto 3,8 milj. euroa (3,3 milj.)

Kokonaisluotonanto 725 milj. euroa (596,8 milj.)

Asiakasvarat 772,8 milj. euroa (710,3 milj.)

Liiketoimintavolyymi 1,5 mrd. euroa (1,3 mrd.)

Tase 651,3 milj. euroa (556,5 milj.)