Taikurin karkkipäivä – Teemu Rannikko hyppäsi Susijengiin hedelmällisellä hetkellä

0
Teemu Rannikko puhkuu intoa uudessa pestissään. (Kuvat: SSS/Santeri Iltanen)

Lähes päivälleen viisi vuotta sitten Teemu Rannikko istui Kisakallion Susi Training Centerin toimitsijapöydän takana ja pohti, pelatako EM-kotikisoissa vai ei. Lopulta hän pelasi ja päätti maajoukkueuransa siihen turnaukseen.

Viisi vuotta myöhemmin Rannikko istui samalla paikalla, Susijengin valmennustiimin tuoreena jäsenenä.

Näinhän tämä piti mennäkin?

– Niin, ainakin monen mielestä.

Vilppaan apuvalmentajana jatkava Rannikko on ollut uudessa pestissään toista viikkoa. Juuri pehmeämpää laskua uuteen tehtävään ei voisi kuvitella. Joukkue on tuttu ja valmennus vielä tutumpi. Eikä kukaan rationaalinen pelaaja tule kyseenalaistamaan Rannikon auktoriteettiä, vaikka hän melkein suoraan parketilta siirtyikin sen laidalle.

Rannikon tehtävä päävalmentaja Lassi Tuovin johtamassa tiimissä on luonnollisesti hyökkäyspelaamisessa. Rannikon vahvuus pelaajana ja myös tv-kommentaattorina oli pelin sisällä reagointi.

– Telkkarissa oli helppo huudella, kun en ollut mistään vastuussa, Rannikko vähättelee rajusti.

– Mutta pystyn nopeasti sisäistämään, mitä joukkue milläkin hyökkäyksellä hakee. Siinä mielessä sama työ jatkuu.

Rannikko ei kuitenkaan aio ottaa fläppitaulua Tuovin kädestä, vaikka pelaajana hän sen usein tekikin.

– Luulen, että olen hiljaista poikaa. En ole kuitenkaan ollut monessakaan ottelussa penkillä valmentajana. Uskon, että pystyn tuomaan pelaajille pieniä juttuja, treenimatsit ovat tärkeitä myös minulle.

Lassi Nikkarinen saa nauttia Teemu Rannikon opeista Susijengissä.

Susijengin menestyksen salaisuudet on pilkottu päreiksi jo vuosia sitten: pelaajien sataprosenttinen sitoutuminen, muita maita pidempi ja parempi valmistautuminen sekä pelitapa, joka on pystynyt korostamaan vahvuuksia ja piilottamaan heikkouksia.

Mutta nyt Rannikko hyppää kyytiin tilanteessa, jossa Susijengin hyökkäys ei ole enää Rannikkoa lainaten ”annetaan Petskulle (Petteri Koponen) pallo ja katsotaan mitä Petsku tekee.” Lauri Markkasen läsnäolo tekee Susijengistä huomattavasti isomman ja monipuolisemman. Korien alta löytyy aito uhka, eikä hyökkäyksen ykkösoptio ole enää takakentällä.

Tämähän on valmennuksellinen karkkipäivä?

– Totta kai! Isossa päässä meillä on Lauri, Mädi (Alexander Madsen) ja Olli (Oliver Nkamhoua). Siihen päälle vielä (Elias) Valtonen ja (Mikael) Jantunen, niin meillä on yhtäkkiä viisi hyvin liikkuvaa yli kaksimetristä pelaajaa, Rannikko makustelee.

Rannikon Huippuvalmentajatutkinto on sekin loppusuoralla. Lopputyönsä Rannikko teki Slovenian maajoukkuesta, josta hänellä on paitsi omakohtainen kokemus myös ilmeisen suuri arvostus.

– Käsittelin heidän hyökkäys- ja puolustusfilosofiaa. Sen verran piti suhteita käyttää, että soitin tutulle toimittajalle Ljubljanaan ja kysyin lisenssipelaajamääriä. Soitin myös maajoukkueen takamiehelle (Luka Rupnik) ja kysyin heidän kesäharjoittelustaan.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments