Taiteellinen, mutta ei turhantarkka – EM-finaaliin täpärästi selvinnyt Ina Westerlund tutkii karttoja myös töissä

0
Ina Westerlund selvitti keskimatkan karsinnan 10 sekunnin erolla. (Kuvat: Seppo Väli-Klemelä)

Suunnistuksen EM-kilpailut Viron itäosassa sijaitsevassa Rakveressä avattiin keskiviikkona keskimatkan karsinnalla.

Paimion Rastia edustavan Ina Westerlundin maajoukkuedebyytti sujui jännittyneissä tunnelmissa, sillä tiheä ja vaikeakulkuinenkin maasto vaati suunnistukseen erityistä tarkkuutta.

– Maasto oli hyvin erilaista kuin olin odottanut. Jatkuvasti piti varmistella ja hidastella, sujuvaksi menoa ei voinut kehua, Westerlund selvitti.

Loppujen lopuksi hän oli karsintaeränsä 20., ja pääsee näin viimeisenä lauantain finaaliin. Karsintarajaan jäi matkaa kymmenen sekuntia oikeaan suuntaan.

Paimiossa nyt neljättä kautta suunnistava Westerlund kertoi siirtyneensä kauniaislaisesta OK77:stä Rastiin kehittyäkseen suunnistajana. Vasta 15-vuotiaana suunnistuksen aloittanut Ina on kehittynyt henkilökohtaisen valmentajansa Thomas Rayn ohjauksessa tasaisesti ja nyt oli aika harpata eteenpäin edustustehtäviin.

– Uskoin sen tapahtuvan tulemalla hyvään viestijoukkueeseen ja näin on käynytkin. Olen viihtynyt Paimiossa tosi hyvin, hän kertoi.

Varsinkin tällä kaudella Ina on astunut kukonaskeleen eteenpäin ja hyvien viestijuoksujen lisäksi henkilökohtaistakin menestystä on tullut. Hän itse pitää tärkeimpänä syynä sitä, että on nyt pysynyt terveenä ja saanut taakseen ehjän harjoituskauden.

Espoon kaupungilla maisema-arkkitehtinä toimiva Westerlund saa työssäänkin tutkiskella karttoja runsaasti.

– Kyllä se siinä mielessä sopii suunnistajalle ammatiksi, hän naurahti.

Paimion Rastin valmentajan Sami Valkaman mielestä Westerlund on taiteellinen ja pedantti.

– Allekirjoitan sen, että olen taiteellinen, mutta en pidä itseäni mitenkään turhantarkkana, Westerlund kuittasi hymyillen seuravalmentajan määrittelyn.

Hän kuitenkin mainitsi, että haluaa valmistautua hyvin kaikkeen tekemiseensä, myös suunnistuskilpailuun. Viro on hänelle uusi suunnistusmaa, joten tutustumaan lähdettiin avoimin mielin.

– Valmistavalla leirillä reilu viikko sitten opin, että täällä pitää olla tarkkana suunnistuksen kanssa. Maastotyyppi vaihtuu nopeasti ja tämä on monipuolisesti vaativaa. Itse ainakin sain leiriltä varmuutta suoritukseeni, hän vakuutti.

Westerlund valittiin joukkueeseen vain keskimatkalle eli torstain pitkä matka menee joukkuekavereita tsempaten. Lauantaina vuorossa on keskimatkan finaali ja sunnuntaina viesti, joten ohjelmaa riittää.

– Keskimatka on suosikkini, tiivis keskittyminen sopii minulle. Lauantain finaaliin lähden tekemään parhaani, Westerlund hymyilee.

Miika Kirmula joutuu edelleen syömään kipulääkkeitä MM-kisoissa saadun vamman vuoksi.

Kaiken kaikkiaan keskimatkan karsinta sujui suomalaisittain sekä hyvin että huonosti. Naisissa finaaliin meni kuusi yhdeksästä yrittäjästä ja miehissä viisi kahdeksasta. Keskimatkan karsinta on usein yllätyksellinen.

Salolaislähtöinen Miika Kirmula voitti eränsä ja samaan ylsi Kirmulan avopuoliso Marika Teini naisten puolella.

– Oli se aika haastavaa ja varsinkin alku tuntui hankalalta. Vähitellen rytmi löytyi, eikä suorituksessa ole valittamista, Kirmula kertoi.

Kuusi viikkoa sitten sprinttisuunnistuksen MM-kisoissa kilpakumppaniin törmätessä loukkaantunut kylki alkaa nyt kestää vauhdikkaankin juoksemisen.

– Otin nytkin kyllä kipulääkkeen, mutta viimeisen viikon aikana kylki on parantunut merkittävästi, kisoissa kaikki matkat suunnistava Miika raportoi.

Torstaina EM-kilpailut siis jatkuvat pitkän matkan suunnistuksella. Eilen jo kuumalta tuntuneen sään on luvattu yltyvän kunnon helteeksi, joten Rakveren suot ja tiheiköt imevät varmasti kilpailijoista viimeisenkin energiapisaran.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments