Tavallista hikisempi juoksulenkki – Palomiesten mäkijuoksukilpailu korvasi mäkiautokisan tämän kesän Märy-päivässä

0
Mäkijuoksukilpailun maaliin saapui lauantaina hikisiä ja huohottavia palomiehiä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Nummentien varrelle Halikon Märynummelle on kertynyt helteisenä lauantaina väkeä vauvasta vaariin. Odotukset ovat korkealla: kylällä on alkamassa palomiesten mäkijuoksukilpailu.

Oman kylän tapahtuma on saanut märyläiset Kata ja Airi Hyyrönmäen liikkeelle.

– Odotamme kuumissaan olevia palomiehiä, Kata Hyyrönmäki nauraa, mutta tarkentaa, että suurimpana syynä kisan seuraamiseen on kuitenkin se, että Märynummella ylipäätään tapahtuu jotakin.

– Äkkiseltään tuntuu kyllä siltä, että mäkiautokisa veti paikalle enemmän porukkaa, hän arvioi.

Elokuussa vietettävän Märy-päivän kohokohta onkin perinteisesti ollut Miäletön mäkiautokisa, joka on tänä vuonna korvattu lihasvoimin käytävällä mäkijuoksukilpailulla. Kisan tarkoituksena on, että palomiehet ympäri Suomen juoksevat täydessä savusukellusvarustuksessa noin viidensadan metrin matkan M-market Keskipisteeltä Märynummen paloasemalle.

Kata Hyyrönmäki ei usko, että hänestä ja anopistaan Airista olisi vastaavanlaiseen urheilusuoritukseen.

– Ei todellakaan! Kyllä saisi olla ambulanssi valmiina, hän sanoo nauraen.

Märyläinen Kata Hyyrönmäki (vas.) oli tullut seuraamaan mäkijuoksukilpailua anoppinsa Airi Hyyrönmäen kanssa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Idean mäkijuoksukilpailusta heitti ilmoille Kuusjoen VPK:n Jonna Raukola, joka osallistui kerran Saksassa palomiesten porrasjuoksukilpailuun.

– Aluksi tämän piti olla vain somehaaste, jossa juostaisiin viisi minuuttia paineilmalaitteet päällä, Raukola sanoo.

Toisin kävi. Halikon VPK:n puheenjohtaja Tero Kannisto kertoo, että mäkiautokisasta alkoi tulla ”koko kansan kilpailu” ja ohjelman uudistamisen myötä kisasta saatiin ”palokuntahenkisempi”.

– Pyrimme aktivoimaan useita palokuntia mukaan. Koska nyt ei tarvitse kasata mäkiautoa, tämä on osallistujienkin kannalta helpompi.

Kisaajia onkin saapunut paikalle Mikkelistä saakka. Kahden hengen joukkueita on kaiken kaikkiaan 12.

– Toivoimme vähän enemmän osallistujia, mutta toisaalta kisa järjestetään nyt vasta ensimmäistä kertaa, sanoo Halikon VPK:n koulutuspäällikkö Aleksi Peurala, joka on tehnyt suurimman osan kilpailun järjestelyistä.

Vaikka kilpailijoita voisi olla enemmänkin, Märy-päivä tuo tänäkin vuonna Halikon VPK:lle ainakin muutaman uuden vapaapalokuntalaisen.

– Tämähän on meille samalla rekrytointitapahtuma. Märyyn on uuden koulun myötä muuttanut uusia ihmisiä, Peurala toteaa.

– Ainakin kolme nimeä on jo listalla eli rekrytointi on tuottanut tulosta. Jos muutama harrastaja saataisiin, Kannisto sanoo toiveikkaana.

Halikon VPK:n puheenjohtaja Tero Kannisto (vas.) ja koulutuspäällikkö Aleksi Peurala toivovat saavansa Märy-päivän myötä vapaaehtoiseen palokuntaan uusia harrastajia. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Märynummen paloasemalla käykin kova kuhina, kun vieraat tutustuvat vapaaehtoisen palokunnan toimintaan ja varusteisiin. Lapset kiipeilevät innoissaan paloauton rattiin ja sammuttavat leikki-tulipaloja.

Kahdeksanvuotias Nita Leppikallio tähtää suihkuputkella vesiränneistä sisään ja saa siniset ja punaiset pallot sinkoutumaan rännien yläpäästä ulos.

– Kivaa, mutta jalat kastuivat! Nita sanoo suihkuttelun päätteeksi.

Pikkupalomiesrastia ohjaava Gabriel Cizmesija on mukana Halikon VPK:n toiminnassa ja tietää harjoittelun tuottavan tulosta.

– Kun pari kertaa tekee niin alkaa sujua.

Gabriel Cizmesija (vas.) opastaa Nita Leppikalliota suihkuputken käytössä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Hetken päästä Nummentien liikenteenohjaaja saa radiopuhelimeensa tiedon siitä, että ensimmäisen sarjan kilpailijat ovat lähteneet liikkeelle. Pian mäkeä nouseekin joukko savusukellusvarusteisiin sonnustautuneita palokuntalaisia.

Osan askellus ei näytä kevyttä sunnuntaihölkkää kummemmalta, mutta toisille mäki (tai helle) on liikaa.

– Eikö niiden pitänyt juosta? joku ihmettelee tien varrella, kun osa juoksijoista siirtyy kävelemään.

– Se varmaan näyttää raskaammalta kuin oikeasti on, eräs toinen taas pohtii, kun kärki porhaltaa kohti paloasemaa.

Ennen maaliviivaa osallistujien on vielä ryömittävä kuormalavoista rakennetun tunnelin läpi ja rullattava pitkä paloletku varastorullalle. Maaliin saapuu hikisiä ja huohottavia palomiehiä.

Kisa on niin tasainen, että järjestäjät joutuvat tekemään useita maalikameratarkistuksia ennen kuin voittajat ovat selvillä.

Lopulta tunneliesteessä käytetyistä kuormalavoista kasataan palkintokoroke ja palkintojenjako voi alkaa. Kolmelle parhaalle joukkueelle on varattu pienet pokaalit, kuohuvaa, sateenvarjo ja termosmuki. Jokainen osallistuja saa myös palokunnan ämpärin. Aleksi Peurala kuitenkin muistuttaa, ettei sellaista asiaa olekaan kuin ilmainen ämpäri.

– Tällä kertaa se vaati muutaman hikipisaran sammutuspuvun sisällä, Peurala sutkauttaa.

Mäkijuoksukilpailun osallistujilla oli päällään täysi savusukellusvarustus: palokypärä, kypärän alushuppu, palokäsineet ja -jalkineet, palopuku sekä paineilmahengityslaite ja siihen kuuluva kasvo-osa. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Ennen maaliviivaa osallistujien piti ryömiä tunneliesteestä ja rullata paloletku varastorullalle. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kesken palkintojenjaon sireenit alkavat soida: jossakin on tapahtunut liikenneonnettomuus. Kaksi paloautoa ampaisee liikkeelle alta aikayksikön, aivan kuten niiden kuuluukin.

Lähes yhtä nopeita olivat mäkijuoksukilpailun osallistujat. Kaikki juoksijat selviytyivät viidensadan metrin matkasta alle kuudessa ja puolessa minuutissa.

Haasteen kärkiajan nappasi Sammatin VPK:n Toni Jalava, jonka matka maaliin kesti kolme minuuttia ja 47 sekuntia. Hän voitti kisan yhdessä parinsa Jani Vaahteran kanssa.

– Yllätimme itsemme! Jalava sanoo ja kertoo yllättyneensä siitä, että matkan olisi ehkä voinut taittaa vieläkin kovempaa. Paineilmahengityslaite on kuitenkin armoton: kun ilma loppuu, se todellakin loppuu.

Kilpailun vaikeimpana osuutena Vaahtera piti letkun rullausta, sillä loppuvaiheessa olo oli jo aika hengästynyt. Vaikka helle nosti lämpötilan 27 asteeseen, ei kuumuus saanut miehiä tuupertumaan.

– Tämä oli niin lyhyt pyrähdys, Vaahtera toteaa.

Sammatin VPK:ssa palvelevat palomiehet eivät muista tarkalleen, mikä sai heidät lähtemään Saloon saakka. Kilpailu teki heihin kuitenkin selvästi vaikutuksen.

– Jos tämä järjestetään ensi vuonna, niin tulemme uudestaan, Vaahtera lupaa.

Toni Jalava (vas.) ja Jani Vaahtera Sammatin VPK:sta voittivat mäkijuoksukilpailun yhteisajalla 7 minuuttia ja 47 sekuntia. Eroa toiseksi tulleeseen joukkueeseen oli 15 sekuntia. Kuva: SSS/Santeri Iltanen
Mäkijuoksukilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 12 kahden hengen joukkuetta. Kuva: SSS/Santeri Iltanen