Suomen kisajoukkue harveni yhdellä mitalitoivolla, keihäsmies Helander ei pysty heittämään EM-areenalla – tilastojen mukaan Suomi voittaa kolme mitalia Münchenistä

0
Oliver Helander joutuu jättämään väliin EM-kisat Münchenissä. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Keihäänheittäjä Oliver Helander kertoi sunnuntaina jättävänsä EM-kisat väliin. Näin Suomen joukkueesta jää sivuun yksi potentiaalinen mitalitoivo.

Jos Münchenin EM-kisat käytäisiin tämän kauden tilastotulosten perustella, Suomi voittaisi kisoista yhden hopean ja kaksi pronssia.

Helanderin vetäytymisen myötä Lassi Etelätalo sijoittuisi tilastojen perusteella seitemänneksi ja viisi urheilijaa kahdeksanneksi.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä lähtee kisoihin tilastokakkosena, kävelijä Aleksi Ojala ja moukarinheittäjä Krista Tervo tilastokolmosina.

Tilastokakkonen Kristiina Mäkelä on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista EM-kisoissa.

Viisikko Wilma Murto, Silja Kosonen, Topi Raitanen, Lassi Etelätalo, Viivi Lehikoinen ja Senni Salminen ovat tilastoissa kahdeksantena.

Kun tähän ryhmään lisää keihäänheittäjä Toni Kuuselan (tilaston 10:s), on kasassa joukko, jolta voi odottaa realistisesti huippusijoituksia Münchenistä. Helanderin tilalle nouseva keihäsmies Toni Keränen on listan 14:s.

Toki mitalikandidaateista ei Ojalaakaan voi pitää minään mitalisuosikkina. Myös Tervo on hävinnyt Kososelle niin MM-kisojen kuin Kalevan kisojen finaalissa.

Mutta joukko on joka tapauksessa niin laaja, että Suomelle on odotettavissa Münchenistä enemmän kuin yksi mitali. Etenkin kun estejuoksija Raitanen ja keihäänheittäjä Etelätalo väläyttivät huippukuntoa viikon takaisissa Kalevan kisoissa.

Tilastojen perusteella lienee selvää, että Suomen lähes 70 urheilijan joukkueesta valtaosa tulee jäämään karsintakilpailuun tai alkueriin.

10 suomalaisurheilijan tilastotulos on siis kymmenen parhaan joukossa ja 20 urheilijan tilastotulos sijoilla 11.–20. Myös sijoilta 21.–30. löytyy 19 suomalaisurheilijaa.

Mukaan ei ole laskettu miesten ja naisten maratonia, jossa usealta osallistujalta puuttuu tilastotulos tältä kaudelta. Mukana ei ole myöskään viestijuoksuja, sillä joukkueiden kokoonpanot varmistuvat vasta myöhemmin.

Eugenen MM-kisoissa sijalle 13 kävellyt Aleksi Ojala lähtee EM-kisoihin tilastokolmosena.

Parhaat suomalaiset EM-kisojen tilastovertailussa

2) Kristiina Mäkelä kolmiloikka

3) Aleksi Ojala 35 km kävely, Krista Tervo moukarinheitto

7) Lassi Etelätalo keihäänheitto

8) Topi Raitanen 3 000 m esteet, Viivi Lehikoinen 400 m aidat, Wilma Murto seiväshyppy (jaettu sija), Senni Salminen kolmiloikka, Silja Kosonen moukarinheitto

9) Toni Kuusela keihäänheitto

11) Reetta Hurske 100 m aidat, Sanne Erkkola keihäänheitto

12) Ella Junnila korkeushyppy, Elisa Neuvonen 35 km kävely

14) Kristian Pulli pituushyppy, Joni Hava 20 km kävely, Camilla Richardsson 10 000 m, Saga Vanninen 7-ottelu, Toni Keränen keihäänheitto

16) Samuli Samuelsson 100 m, Samuel Purola 200 m, Elina Lampela seiväshyppy (jaettu sija), Sara Killinen moukarinheitto

17) Simo Lipsanen kolmiloikka, Enni Nurmi 20 km kävely

18) Sini Lällä korkeushyppy, Salla Sipponen kiekonheitto

19) Elmo Lakka 110 m aidat, Henri Liipola moukarinheitto, Heta Tuuri korkeushyppy

21) Juho Alasaari seiväshyppy, Eveliina Määttänen 800 m, Camilla Richardsson 5 000 m, Saga Andersson seiväshyppy (jaettu sija)

22) Urho Kujanpää seiväshyppy, Aaron Kangas moukarinheitto, Senja Mäkitörmä kuulantyöntö

23) Tuomas Seppänen moukarinheitto, Ilona Mononen 5 000 m, Anni-Linnea Alanen keihäänheitto, Venla Laiho 20 km kävely

24) Jaakko Määttänen 20 km kävely, Eveliina Rouvali kuulantyöntö

25) Tommi Holttinen seiväshyppy, Jerry Jokinen 20 km kävely

28) Nathalie Blomqvist 1 500 m

29) Santeri Kuusiniemi 110 m aidat, Sara Kuivisto 800 m

30) Joonas Rinne 800 m

32) Ilari Manninen 110 m aidat, Kristiina Halonen 400 m aidat

34) Mette Baas 400 m

35) Tuomas Lehtonen 400 m aidat, Annina Kortetmaa 200 m

37) Milja Thureson 400 m

Vertailussa on EM-kisojen osallistuvien kauden paras tulos.

Mukaan ei laskettu maratonia, jossa isolla osalla osallistujista ei ole tilastotulosta tältä kaudelta. Myös viestit jätettiin pois, koska kokoonpanot ovat vielä auki.