Tshekki vahva erien lopussa – yleispelaaja Suvi Kokkonen loisti liian yksinäisenä Suomen hyökkäyksessä. Seuraavaksi edessä Islanti-peli Salohallissa.

0
Suvi Kokkonen oli Suomen ykköspelaaja Tshekkiä vastaan Seinäjoella. Libero Netta Laaksonen varmistaa Kokkosen iskua. Kuva: Lehtikuva/Timo Aalto

EM-karsintalohkon ennakkosuosikki Tshekki ei antanut armoa Suomen naisten lentopallomaajoukkueelle Seinäjoella keskiviikkona. Aiemmin kesällä Kultaisen liigan finaaliin yltänyt Tshekki kaatoi Suomen suoraan kolmessa erässä 26–24, 25–20 ja 25–23.

Suomi on avannut karsinnat voitolla ja tappiolla. EM-karsinnat jatkuvat lauantaina, jolloin Suomi kohtaa Salohallissa heittopussi Islannin. Keskiviikon toisessa karsintaottelussa Montenegro höykytti Islantia 25–7, 25–18 ja 25–17.

Suomen tappio Tshekille ei sinänsä muuttanut millään tavoin asetelmia karsintalohkossa. Suomella on varaa hävitä Tshekille, jos se hoitaa ennakkoon helpommat Montenegro- ja Islanti-ottelut.

Tshekki pääsi viime syksyn EM-kisoissa neljännesvälieriin, kun taas Suomen taival päättyi alkulohkoon. Tshekki väläyttikin potentiaaliaan Seinäjoella. Joukkueen ulottuvat pelaajat olivat Suomea vahvempia hyökkäyksessä.

Suomi oli erittäin lähellä erävoittoa avauserässä. Suomi johti erää jo 24–19, mutta Tshekki nousi rinnalle ja ohi erävoittoon. Kolmannessa erässä Tshekki puolestaan oli mennä rallatellen voittoon, kunnes Suomi kipusi riskisyötöillä ja lukuisilla ässillä mukaan peliin. Tshekki oli kuitenkin jälleen vahva lopussa ja hoiti erän itselleen.

– Mahdollisuus oli ottaa erä tai kaksi. Harmittaa, ettei saatu katkaistua eriä, kapteeni Kaisa Alanko kertoi Ylelle.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemen mukaan Suomi esitti ajoittain hyvää peliä.

– Meiltä puuttuu vielä rutiini. Tshekki pystyy pelaamaan tuollaisella tasolla vaikka huomisaamuun asti, Kangasniemi kuvaili.

Alanko sanoi olevansa ylpeä joukkueesta viimeisen erän nousun ansiosta.

– Nälkää jäi seuraavaan Tshekki-peliin.

Suomen ykköspelaaja oli yleispelaaja Suvi Kokkonen tehoin 21/+13. Hilkka Hujanen tuli hakkuriksi Yasmine Madsenin tilalle kolmannessa erässä kentälle ja pelasi pirteästi. Muista hakkureista Piia Korhonen on edelleen loukkaantunut ja LP Viestissä viime kaudella pelannut Iina Andrikopoulou oli Tshekkiä vastaan toipilaana.

LP Viestin libero Netta Laaksonen oli kentällä koko ottelun.

– Suvi on kuuma pelaaja. Hyvä lyömään kolmen metrin takaa, nelospaikalta ja syötti hyvin, Alanko kehui.

Kangasniemi ei luvannut ykköspelajilleen lepuutuksia Salohallin Islanti-peliin, vaikka tasoero on lähtökohtaisesti melkoinen.

– Hyvä kiima tuntuu joukkueessa olevan. Voittoa haetaan jokaisesta pelistä, Kangasniemi sanoi.

Suomi–Tshekki 0–3 (24–26, 20–25, 23–25)

Suomen pisteet/plusmiinus: Netta Rekola 0/-2, Suvi Kokkonen 21/+13, Jessica Kosonen 5/+2, Emmi Riikilä 4/+1, Kaisa Alanko (passari) 1/-1, Hilkka Hujanen 3/+2, Roosa Laakkonen 8/+5, Daniela Öhman 6/+5, Yasmine Madsen 5/+5. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 64.

Tshekki 2 2 0 6– 0 6
Montenegro 2 1 1 4­– 3 3
Suomi 2 1 1 3– 4 3
Islanti 2 0 2 0– 6 0
Seuraavat ottelut: 27.8. Suomi–Islanti (Salohalli), Tshekki–Montenegro.