Tuleeko MM-kisapaikka tällä kertaa pelaamalla?  – Susijengillä on loistavat lähtökohdat jatkokarsintaan

0
Lauri Markkanen on Susijengin täsmäase hyökkäyspäässä, vaikka myös muilta tarvitaan onnistumisia. Kuva: Lehtikuva/Ville Vuorinen

Suomen miesten maajoukkueella on loistavat mahdollisuudet päästä koripallon MM-kisoihin ensimmäistä kertaa pelaamalla. MM-karsintojen ensimmäisessä vaiheessa Susijengi hävisi avauspelinsä Ruotsille, mutta voitti tämän jälkeen viisi peliä.

Voitot tulevat mukaan MM-jatkokarsintalohkoon, josta kolme parasta maata selviävät vuoden päästä pelattaviin MM-kisoihin. Suomi jatkaa karsintojaan torstaina Tampereella, jossa vastaan asettuu Israel.

MM-tasolla Suomi pelasi ensimmäisen kerran vuonna 2014, jolloin Suomi osti paikkansa kisoihin. Villin kortin hinnan kerrottiin olevan peräti 800 000 euroa.

Tämän jälkeen koripallon MM-kisojen sykliä muutettiin, ja seuraavat kisat olivat ohjelmassa 2019. Näiden kisojen karsinnoissa Suomi jäi kuuden joukkueen jatkolohkossa neljänneksi ja karsiutui kisoista.

Tuolloin Suomen lohkosta jatkoon menivät Ranska, Venäjä ja Tshekki. Suomi saalisti tuolloin kuusi voittoa. Kahdesta jatkolohkosta mentiin tuolloin seitsemällä voitolla MM-kisoihin, joten Susijengi on tämän perusteella nyt erittäin lähellä MM-unelmaansa.

– Kaksikin peliä voittamalla voi MM-paikka tulla, mutta eihän kukaan joukkueessa näin laske, vaan jokaista peliä lähdetään voittamaan, Vilppaan päävalmentajan paikalta toiminnanjohtajaksi siirtynyt Sami Toiviainen kiteyttää.

Toiviainen on hyvin perillä Susijengistä, sillä onhan maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Teemu Rannikko myös yksi Vilppaan valmentajista.

Jatkokarsinnassa Susijengi kohtaa Israelin lisäksi Viron ja Saksan. Tämän viikon lisäksi MM-jatkokarsintoja pelataan marraskuussa sekä ensi vuoden helmikuussa.

– Asetelmat ovat hyvät, sillä kun Suomi kohtaa Saksan, ovat heiltä NBA-pelaajat pois. Silloin myös Saksan taso tippuu, Toiviainen muistuttaa.

Toiviainen näkee, että Israel sekä sunnuntaina vastaan tuleva Viro sopivat Susijengille hyvin.

– Israel on aggressiivinen ja hankala vastustaja, mutta ei supernimekäs. Heillä on yksi NBA-pelaaja, Deni Avdija (Washington Wizards), mutta ei hän siellä pelaa isoja minuutteja. Toisaalta Israelin joukkueesta moni pelaa Euroliigaa tai Euroopan sarjoissa hyvällä tasolla. Jos vertaa Susijengiin, niin kyllä heidän pelaajansa ovat kovimmissa sarjoissa, Toiviainen summaa.

– Pidän kuitenkin kotipelissä Suomea ennakkosuosikkina.

Viro-pelistä erityisen tekee se, että joukkuetta luotsaa Jukka Toijala.

– Toijala tietää tasan tarkkaan, miten Suomi pelaa. Mutta sielläkään ei ole yhtä superpelaajaa, joka tuottaisi suurta ongelmaa Suomelle.

Kesä-heinäkuun taitteen kahden voitollisen MM-karsintapelin jälkeen Susijengi on viihtynyt parketilla elokuussa valmistavissa maaotteluissa. Belgiaa vastaan saldona oli voitto ja tappio, Liettuaa vastaan kaksi tappiota sekä viimeisimpänä jatkoaikavoitto Ukrainasta Jyväskylässä.

– Otteluita on pelattu eri kokoonpanoilla. Liettua-pelit olivat joukkueelle hyvin opettavaisia, kun vastustaja on iso ja pelaa lähellä koria, Toiviainen sanoo.

Onko jotain muuttunut pelillisesti, kun päävalmentajuus siirtyi Henrik Dettmannilta Lassi Tuoville?

– Perussapluuna on pysynyt samana, eikä lyhyessä ajassa kannatakaan muuttaa paljon. Pohja tekemiselle on ollut hyvä. Lassi on tuonut hyökkäyksellisesti pieniä uusia juttua. Hyökkäyslevypalloihin meneminen on muuttunut. Uusi muotitrendi eli ”tägääminen” on tullut sinne, Toiviainen selvittää.

Pelaajista Toiviainen nostaa esiin kesällä vahvasti valokeilaan nousseen Olivier Nkamhouan sekä akselin Lauri Markkanen/Alexander Madsen. Kehuja saa myös Vilppaan Perttu Blomgren. Blomgren ei mahtunut Israel-pelin kokoonpanoon.

– Perttu on pärjännyt mainiosti, vaikka ei hän välttämättä ylimmälle tasolle vielä hypännytkään. Myös ”Petsku” (Petteri Koponen) on näyttänyt epäilijöilleen, miksi hän on edelleen maajoukkueessa. Ukrainaa vastaan hän oli johtaja, kun pelattiin viimeisiä minuutteja ja jatkoaikaa.

Toiviainen sanoo katsovansa Blomgrenin esityksiä Vilppaan lasien takaa, mutta ei yllättynyt 20-vuotiaan susidebytantin vahvasta kesästä.

– Pertun potentiaali tiedetään. Hän tuo urheilullisuutta ja puolustustaitoa joukkueeseen. Ensi viikko näyttää sitten sen, valitaanko hänet EM-kisoihin.

Hyökkäyspäässä Markkanen sekä Sasu Salin ovat Susijengin tärkeimmät hahmot, mutta tästä huolimatta Toiviainen peräänkuuluttaa koko joukkueen onnistumisia.

– Ei Lauri pysty yksinään voittamaan Euroopan huippumaita. Jos molemmilla on hyvä heittopäivä, se auttaa muita pelaajia. Muilta kaivataan myös pisteidentekoa.

EM-kisat alkavat Suomen osalta viikon päästä perjantaina, jolloin vastassa on taas Israel. Toiviainen ei usko, että Suomen keskittyminen kärsisi, vaikka EM-kisat ovat heti MM-jatkokarsintojen perään.

– Omalla tavallaan MM-karsintapelit ovat tärkeämmät kuin EM-kisat. Pelaajat tietävät näiden pelien merkityksen. Nyt on mahdollista saavuttaa MM-paikka pelaamalla, mitä ei ole aikaisemmin tullut, asiantuntijan roolissa televisiossa Susijengin MM-jatkokarsintapelejä kommentoiva Toiviainen paaluttaa.

MM-jatkokarsintaa Suomi–Israel Tampereen Nokia Arenassa torstaina kello 18.30. Nelonen näyttää ottelun suorana, ennakkostudio alkaa kello 18.

Susijengillä mainiot lähtökohdat MM-jatkokarsintaan

1) Saksa 6 5 1 11
2) Suomi 6 5 1 11
3) Slovenia 6 4 2 10
4) Israel 6 3 3 9
5) Ruotsi 6 2 4 8
6) Viro 6 2 4 8
Voitosta 2 pistettä, tappiosta 1 piste.
Seuraavat ottelut: torstaina Suomi–Israel (Tampere), Ruotsi–Saksa (Tukholma), Slovenia–Viro (Celje), 28. 8. Viro–Suomi (Tallinna), Saksa–Slovenia (München), Israel–Ruotsi (Tel Aviv).
MM-jatkokarsintojen loput ottelut pelataan marraskuussa ja helmikuussa 2023.
Lohkon kolme parasta joukkuetta etenee syyskuussa 2023 Filippiineillä, Indonesiassa ja Japanissa pelattaviin MM-kisoihin.

 

Täydennetty juttua kello 19.20: Perttu Blomgren ei mahtunut Israel-pelin kokoonpanoon.