Uuden ihmisen valmistus

0

JUHA RUUSUVUORI. Uuden ihmisen luominen jäi pahasti kesken Neuvostoliiton kaaduttua. Kommunisteilla oli tarkoituksena valmistaa uusi ihmislaji, homo sovieticus, johon tiivistyisivät kaikenlaiset sosialistiset hyveet, kuten ahkeruus, humaanius ja tasavertaisuus.

Toisin kävi tuossa kovassa hommassa. Seitsemän vuosikymmenen kehittely- ja kasvatustyön tuloksena saatiin aikaan neuvostoihminen, jolla oli samat ominaisuudet kuin tsaarinajan rengillä: työn pakoilu, oman edun tavoittelu, taipumus varastella, oman suvun suosiminen ja jatkuva epäluulo vallanpitäjiä kohtaan.

En usko, että Neuvostoliitossa olisi saatu kahdeksaakymmentä prosenttia kansasta äänestämään kulloistakin puoluesihteeriä, joka jättivaltiota johti. Mutta toista on nyt, tsaari Putinin kannatus huitelee edelleen yli viidessäkymmenessä prosentissa, vaikka sinkkiarkkujen virta rintamalta kiihtyy.

Miten ihmeessä Putinin rosvokopla on onnistunut siinä, missä NKP:n kovaksi keitetyt stalinistit epäonnistuivat eli uuden ihmisen luomisessa?

Osa heidän menetelmistään on toki kopioitu Joseph Goebbelsin, natsien propagandaministerin, käsikirjasta. Oman kansakunnan ylemmyyden korostaminen on tärkeä asia, venäläisillähän on vanhastaan se käsitys, että Venäjä on suuri, muut aina vähän pienempiä.

Tämä ajattelu oikeuttaa kurmuuttamaan pieniä naapureita kuusi–nolla. Tummia kazakkeja pidetään vähän alempana rotuna, suomalaisia yksinkertaisen hölmönrehellisinä, eiväthän ne tsaarin Pietarissakaan kelvanneet muuta kuin kyökkihommiin ja ryypiskelemään vossikan kuskipukeilla.

Toinen tärkeä menetelmä on historian väärentäminen. Vanhoja valokuvia retusoitiin jo Neuvostoliitossa, epähenkilöitä poistettiin. Nyt putinistit tekevät surkeita valevideoita, jotka uppoavat kyllä omaan kansaan, vaan eivät muihin.

Väärennetyn historian kautta päästään uhriutumaan, eli omalle kansalle voidaan myydä idea siitä, että me olemme läpimätien ulkomaiden kiusaamia uhreja, ja meidän kunniamme on palautettava. Natsit pyrkivät Saksan kunnian palauttamiseen veren ja raudan symboliikalla, joka muuttui suursodaksi.

Eli on olemassa kansa, joka jostain hämärästä syystä on muita kansoja ylempänä, muita jalompi ja fiksumpi. Sille annetaan vääristelty historia, jossa sen omat pahat teot unohdetaan ja muiden törkeydet ylikorostetaan.

Sitten päästään uhrivaiheeseen, jossa etenkin maata johtava diktatuuriklikki on valmis uhraamaan oman kansansa riistetyn kunnian palauttamiseksi. Ja tykinruokaa on aina Venäjällä riittänyt.

Putinistit ovat siis hyvin lähellä uuden ihmistyypin valmistamista. Melkoinen osa heidän kannattajistaan on jo autoritäärisiä, perhettään väkivallalla johtavia kyynikkoja, jotka uskovat satuihin ja sairastavat vainoharhaisuutta.

Ihan tässä tulee ikävä valistunutta keskiaikaa.

Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.