Sota muovasi uudet kuviot lentopallon MM-kisojen pelipaikkaa myöden – olympiakarsinnatkin häämöttävät jo

0
MM-lentopallo (kuvassa Brasilian ja Kuuban pelaaja) pelataan Venäjän sijaan Sloveniassa ja Puolassa. (kuva: Lehtikuva/AFP/Jure Makovec)

Maajoukkueiden osalta yksi suurimmista muutoksista näkyy parhaillaan käynnissä olevissa lentopallon miesten MM-kilpailuissa. Venäjä on miesten maailmanrankingissa kolmantena ja ylsi suomalaisittainkin mieleenpainuneella tavalla viime vuonna olympiahopealle Tuomas Sammelvuon valmennuksessa.

Toki massiivinen asia on jo se, että MM-lopputurnaus piti pelata Venäjällä. Tapahtuma siirrettiin Puolaan ja Sloveniaan.

Viimeisimmissä vuoden 2018 MM-kisoissa Venäjä oli kuudes, viime syksyn EM-kisoissa ilman aivan kaikkia parhaita pelaajiaan seitsemäs.

Suomi ja Venäjä kohtasivat melko tasan vuosi sitten miesten EM-kisojen ottelussa Tampereella. (kuva: CEV)

Myös naisissa maa on kuulunut aivan lentopallomaailman kärkipäähän. Maailmanrankingin sijoitus on eurooppalaisista neljänneksi paras. MM-kisoissa se sijoittui neljä vuotta sitten kahdeksanneksi, vuosi sitten EM-kisoissa kuudenneksi.

Sekä miehet että naiset saivat kyseisillä sijoituksilla suoran paikan ensi vuoden EM-kilpailuihin. Euroopan Lentopalloliitto CEV ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä siitä, saako Venäjä kyseisiin karkeloihin osallistua.

Miesten koripallossa Venäjä ehti päästä EM-lopputurnaukseen, mutta sen paikka siirrettiin Montenegrolle. Meneillään olevista MM-karsinnoista Venäjä suljettiin pois.

Kyseessä ei ole koripallojättiläinen, mutta viime vuoden lopun maailmanrankingissa se oli 14:s, esimerkiksi Suomi 35:s. Potentiaalia isompaankni menestykseen olisi (ollut): viimeisimmissä vuoden 2017 EM-kisoissa Venäjä ylsi välieriin eli neljännelle sijalle asti.

Se ehti voittaa MM-karsinnoissa kaikki kolme pelaamaansa ottelua ennen sodan syttymistä. MM-paikka olisi siis ollut hyvin todennäköinen, ja esimerkiksi Islanti sekä Ukraina hyötyivät tästä poissulkemisesta. Sikäli kun Ukrainan osalta voi missään tilanteessa puhua minkäänlaisesta hyötymisestä.

Naisten koripallossa Valko-Venäjä on puolestaan merkittävä tekijä. Se oli maailmanrankingissa jopa Venäjän yläpuolella sijalla 11. EM-kisasijoitukset vuodesta 2007 lähtien puhuvat puolestaan: 3, 4, 9, 5, 4, 15, 13, 4.

On selvää, että mikäli sota pitkittyy, ovat vaikutukset naisten koripalloilun eurooppalaiseen kilpailun kovuuteen suuret. Sekä Venäjä että Valko-Venäjä voittivat kaksi ensimmäistä EM-karsintaotteluaan ensi vuoden kisoihin. Nuo ottelut pelattiin marraskuussa, ja karsinnan pitäisi jatkua tulevana marraskuuna.

Nämä kaksi maata on kuitenkin suljettu kansainvälisestä koripallotoiminnasta. Niinpä Venäjä ei päässyt mukaan naisten MM-kisoihin eikä kolme vastaan kolme -koripallon MM-kilpailuihin. Maan edustajat saavuttivat tässä katukorisversiossa sekä miesten että naisten olympiahopean viime vuonna.

Kaikki edellä lueteltu vaikuttaa luonnollisesti myös seuraaviin olympialaisiin. Vaikka Pariisin kisoihin on aikaa kaksi vuotta, alkavat karsinnat jo paljon aikaisemmin.

Juuri olympialaisten kannalta Venäjän taso on laaja. Vuosi sitten Tokiossa mitaliin ylsivät mainittujen mieslentopalloilijoiden sekä 3vs3-koripalloilijoiden lisäksi naiskäsipalloilijat (hopea) sekä miesten beach volley -pari (hopea).

Miesten jalkapallossa karsinnat vuoden 2024 EM-kilpailuihin alkavat ensi maaliskuussa. Päätöksiä Venäjän ja Valko-Venäjän mukanaolosta ei ole vielä tehty.

Varsinkin Venäjän tilanne on Suomenkin kannalta merkittävä. Venäjä oli alkuvuonna miesten FIFA-rankingissa 19:nneksi paras eurooppalainen, Suomi 29:nneksi paras. Naisissa naapurukset ovat hyvinkin lähellä toistensa tasoa: Venäjä Euroopan maista 16:s, Suomi 17:s.

Ruotsalaismaalivahti Adam Reideborn on jatkamassa uraansa KHL-liigassa. (kuva: Lehtikuva/AFP/Gints Ivuskans)

SIJOITUKSET PALLOILUN MAAILMANRANKINGEISSA TALVELLA 2022

Jalkapallo, miehet: Venäjä 35, Valko-Venäjä 94
Jalkapallo, naiset: 25, 54
Lentopallo, miehet: 3, 39
Lentopallo, naiset: 8, 34
Koripallo, miehet: 14, 48
Koripallo, naiset: 12, 11
Jääkiekko, miehet: 3, 14
Jääkiekko, naiset: 4, –