Alhaisten koulun piha on ollut kesän ajan työmaa-aluetta. Alueelta on viety kuormakaupalla pois vanhaa maata, ja tilalle on tullut muun muassa uudenkarhea tekonurmialue.
– Todella hienoa, että lasten monipuolisia harrastuksia tuetaan, toteaa Alhaisten koulun pihalta tavoitettu Jenni Suominen.
Suominen saapui uuden lähiliikuntapaikan avajaisiin lastensa Leevin ja Joonan sekä puolisonsa Markus Suomisen kanssa.
Kuudesluokkalainen Leevi Suominen ehdotti pihalle uutta kiipeilytelinettä. Toive kuultiin.
– Onhan täällä ihan eri näköistä kuin aikaisemmin. Vanha kiipeilyteline oli pieni ja ahdas. Enää ei ole lainkaan sellaisia ongelmia, hän iloitsee.
Liikuntapaikkaa ovat alusta saakka ideoineet oppilaat.
– Kaikki saivat ehdottaa yhtä uudistusta. Eniten ääniä saaneet toteutettiin, kertoo Leevi Suominen.

Koulun pihan ilme oli ennen uudistuksia peräisin 1990-luvulta.
Nyt viime vuosikymmeniltä on jäljellä enää yksittäisiä keinuja.
– Tavoittelemme lasten ja nuorten järkevää toimintaa urheilun parissa. Salon kaupunki on panostanut viime vuosina merkittävästi omatoimisiin liikuntamahdollisuuksiin, taustoittaa Alhaisten koulun rehtori Tuukka Lekberg.
Lekberg ei ole ollut liikuntapaikan suunnittelussa alusta saakka mukana, sillä hän aloitti työt Alhaisten koulun rehtorina tämän vuoden elokuussa.
– Tuntuu hienolta aloittaa hommat uudessa ja mielenkiintoisessa ympäristössä. Pihalla on tarkoitus liikuntatuntien lisäksi pitää muidenkin aineiden oppitunteja.

Monipuolisen pihan aktiviteettitarjontaan kuuluu muun muassa parkour-alue, tekonurmipohjainen pienpeliareena, katukoripallokenttä, amfiteatteri ja keinualue.
Avajaisissa katukoripallokentällä loikkivat oppilaiden lisäksi Salon Vilppaasta tutut pelaajat Mikko Koivisto ja Riku Laine.
Pelaajat kertovat mielellään oppilaille seuratoiminnasta, mutta toinenkin ajatus on läsnäolon taustalla.
– Halusimme tukea hienoa uudistusta. Tällaiset mahdollisuudet merkitsevät nuorille todella paljon, toteaa Koivisto.
Koiviston mielestä Salon kaupungissa on laajasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Lähiliikuntapaikat kannustavat nuoresta iästä asti liikunnan pariin.
– Juuri tätä kautta saadaan vaihtoehtoja lasten ja nuorten tietoisuuteen ja innostetaan heitä urheilemaan monipuolisesti.
Lekberg on samoilla linjoilla.
– Tilastot osoittavat varoittavasti nuorten liikkumattomuutta. Kaikki toimet ovat tarpeen ratkaisemaan sitä ongelmaa.

Liikuntapaikan suunnitelussa on oppilaiden lisäksi ollut mukana koulun henkilökuntaa, Salon kaupungin liikuntapalvelut sekä piha- ja valaistussuunnittelijat.
Oleellista liikuntapaikalle on sen maksuttomuus ja helppo saatavuus.
– Toivomme tänne kaiken ikäisiä käyttäjiä, Lekberg toteaa.
Markus Suominen uskoo Lekbergin toiveen toteutuvan.
– Lapset kävivät jo viime vuonna pihalla pelaamassa jalkapalloa, vaikkei täällä ollut oikeastaan muuta kuin hiekkakenttä. Vastedes he käyvät täällä iltaisin varmasti useammin.
Kävijäjoukkojen varjopuolena on mahdollinen ilkivalta. Sitä on Lekbergin mukaan pyritty ennaltaehkäisemään.
– Pihalle ei pääse enää ollenkaan moottoriajoneuvoilla. Lisäksi kameravalvontaa on tehostettu. Tämä on hieno yhteinen juttu, ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti.

Lähiliikuntapaikat eivät ole harvinaisia. Niitä on rakennettu jo yli 20 vuoden ajan eri puolille Suomea, tarkoituksena lisätä arkiliikuntaa ja asuinalueiden viihtyvyyttä.
Salossa lähiliikuntapaikkoja on jo muun muassa Tupurin koululla, Uskelan koululla, Sirkkulan koululla ja Ollikkalan koululla.
Suomisten perhe uskoo sekä vanhempien että lasten odotusten kasvavan monipuolisten liikuntapaikkojen myötä.
– Varmasti odotukset nousevat, kun tällaiset koulun pihat yleistyvät entisestään. Puitteet saattavat jopa ohjata valitsemaan tietyn koulun lapselle, Jenni Suominen pohtii.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto myönsi Alhaisten koulun lähiliikuntapaikan rakentamiseen 135 000 euroa hankerahaa. Salon kaupungin opetuslautakunta varautui rakennustöihin 300 000 eurolla. Lähiliikuntapaikan toteutti Ralf Ajalin Oy edullisimmalla tarjouksellaan 349 160 euroa ilman arvonlisäveroa.
