Vaikka viestissä ei tullut mitalia, EM-suunnistus sujui Suomelta yläkanttiin

0
Miika Kirmula joutui EM-viestin ankkuriosuudella tekemättömän paikan eteen.

Suomi jäi niukasti mitalien ulkopuolelle EM-suunnistusten viestikilpailussa Viron Rakveressä. Naisten voiton vei Ruotsi, Suomi oli viides ja miehissä kultaa vuoli Norja Suomen yltäessä neljänneksi.

Nopeatempoisessa kilpailussa putoaminen kärkiletkasta tarkoittaa armotta sitä, että voittotaistelun voi unohtaa. Suomen miehille kävi näin heti ensimmäisellä osuudella, kun Elias Kuukan virhe pudotti joukkueen lähes kahden minuutin takamatkalle.

Toisella osuudella Olli Ojanaho niin ikään pummaili hieman ja kun Miika Kirmula säntäsi kymmenentenä ankkurina maaston, oltiin jo 4.29 jäljessä johdossa vaihtanutta Norjaa. Kirmula kiri siitä 53 sekuntia pois.

– Kun joukkueita on paljon, syntyy väkisinkin vauhdikas kärkiletka, joka kulkee edellä virheitä tekemättä ja on näin saavuttamattomissa, Kirmula selvitti.

Kukin maa sai laittaa viestiin kolme joukkuetta, koska EM-kilpailu oli samalla maailmancupin osakilpailu.

EM-kisojen tuloksiin lasketaan mukaan jokaiselta maalta vain yksi joukkue ja näin Suomi oli lopulta neljäs, vaikka Kirmula ylitti maalilinjan vasta kuudentena. Edellä olivat mitalistit Norja, Ruotsi ja Sveitsi ja lisäksi kaksi muuta Ruotsin joukkuetta, joita siis ei huomioida EM-tuloksissa

Edellispäivien suoritusten tapaan Kirmula oli tyytyväinen vauhtiinsa, mutta suunnistus on hieman kesäterässä johtuen alkukesän sprinttipanostuksesta ja nilkka- sekä kylkivammasta, jotka ovat vähentäneet maastoharjoittelun määrää.

– Ei nytkään isoja virheitä tullut, mutta kun ei ole maastokilpailuja montaa takana, ei homma vain ole sujuvaa, Miika pohti.

Lopussa Suomea hätyytteli Viron joukkue, jonka ankkuri Kenny Kivikas tavoitti Kirmulan maastossa, oli hetken jo edelläkin, mutta lopun niityllä suomalaisen vauhti oli etelänaapurille liikaa. Eroa maalissa oli Suomen hyväksi seitsemän sekuntia.

Naisten kilpailu lähti erinomaisesti liikkeelle, kun Miia Niittynen tuli ensimmäiseltä osuudelta kärjessä. Nyt vain ei ollut Marika Teinin päivä ja iso virhe heti kakkosrastilla pudotti Suomen kauas kärjestä.

Suomi oli vaihdossa kymmenentenä lähes kahdeksan minuuttia kärkeen siirtynyttä Ruotsia perässä. Erikoista oli sekin, että Teinin osuudella Suomen kakkos- ja kolmosjoukkueet ohittivat ykkösjoukkueen.

Suomen kolmosjoukkueen viestiä vei tällä osuudella Paimion Rastin Ina Westerlund, joka suunnisti aivan erinomaisesti nostaen joukkueensa sijalta 15 kuudenneksi. Valitettavasti kolmosjoukkueella ei ollut viestinjatkajaa.

Suomen ankkurina tuore Euroopan mestari Venla Harju lähti tavoittelemaan kakkosjoukkueen ankkuria Anu Tuomistoa. Takaa-ajo onnistuikin ja joukkueet lähestyivät maalia yhtä matkaa. Loppuratkaisussa juoksuvoimainen Tuomisto kuitenkin jätti Harjun taakseen ja näin nuoren kakkosjoukkueen viides sija tuli Suomen tulokseksi.

Joukkueessa suunnistivat 21-vuotias Espoon Suuntaa edustava Ida Haapala, 24-vuotias turkulainen MS Parmaa edustava Enni Jalava ja 22-vuotias Trondheimissa opiskeleva ja sikäläistä NTNUI-seuraa edustava Tuomisto. He kaikki ovat hyvävauhtisia juoksijoita ja kun kokemusta kertyy, ovat valmiita ottamaan vastuun suomalaisnaisten menestyksestä.

– Ei me hyvin suunnistettu, mutta viides sija tuntuu jo melko mukavalta, kuittasi Tuomisto.

Suomi keräsi Rakveren EM-kisoista yhden kultamitalin (Venla Harju pitkällä matkalla) ja kolme pronssia (Teini, Kuukka, Harju), mikä on vähintäänkin hyvä tulos.

Joukkueen apuvalmentaja Antti Harju totesi, että kisoissa oli paljon hyviä tuloksia, mutta toki epäonnistumisiakin tuli.

– Yhteenvetona voi sanoa, että tämä oli meille iso onnistuminen. Selvä tason nosto, Harju sanoi tyytyväisenä.

– Mitalien ohella tuli paljon hyviä sijoituksia ja nousi uusia nimiä menestyvien kilpailijoiden listalle, hän jatkoi.

Esimerkkinä Harju mainitsi Enni Jalavan, joka ei aiemmin ole ollut aikuisten edustustehtävissä ja nyt nappasi henkilökohtaisissa kilpailuissa sijat 12 (pitkä) ja 13 (keskimatka).

– Viesti tietysti olisi voinut mennä paremminkin, mutta hyviä sijoja tänäänkin tuli, Harju saneli.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä, Rakvere