Valtio julkaisi energiansäästökampanjansa – suomalaisia kehotetaan muun muassa ajamaan hiljempaa ja pesemään täysiä koneellisia pyykkiä

20

Valtio on julkaissut tänään uuden Astetta alemmas -nimisen energiansäästökampanjansa. Asiasta kertoo työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) tiedotteessaan.

Kampanjan tavoitteena on saada vähintään kolme neljästä suomalaisesta säästämään energiaa. Pitkällä aikavälillä tavoite on madaltaa energiankulutusta ja sähkön hintahuippuja pysyvästi, tiedotteessa sanotaan.

Energian saatavuus on heikentynyt ja sähkön hinta noussut Euroopassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa. Hintojen odotetaan nousevan entisestään talven lämmityskaudella.

Kampanjassa kannustetaan suomalaisia säästämään energiaa arkisilla teoilla kuten ajonopeuden madaltamisella, huonelämpötilan säätämisellä pienemmäksi tai lämpimän käyttöveden säästämisellä.

–  Kyse on siitä, että pyrittäisiin helppoihin ja matalan kynnyksen tekoihin, jotka sopivat omaan arkeen, viestintäjohtaja Kati Laakso valtion kestävän kehityksen yhtiö sanoo STT:lle.

–  Lämmitys ja lämpimän veden käyttö ovat suurimmat energiasyöpöt. Lisäksi voi vaikka miettiä, peseekö oikeasti täysiä koneellisia pyykkiä tai onko kaikkien laitteiden pakko olla koko ajan valmiustilassa.

Myös valtio on mukana säästökampanjassa. Tiedotteen mukaan valtion liikelaitos Senaatti-kiinteistöt on aloittamassa laajan energiansäästöohjelman valtion omistamissa rakennuksissa.

Laakson mukaan yrityksille ja kunnille on tulossa niin ikään vinkkejä energiansäästöön. Nämä keinot ovat kuitenkin vasta työn alla kampanjan erillisessä työryhmässä, Laakso kertoo.

Astetta alemmas -kampanjan ovat suunnitelleet TEMin ja Motivan lisäksi ympäristöministeriö, Energiavirasto, valtioneuvoston kanslia ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Kampanja alkaa virallisesti lokakuun 10. päivä.

Eetu Halonen

20 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
30 päivää sitten

”Valtio on julkaissut tänään uuden Astetta alemmas -nimisen energiansäästökampanjansa. Asiasta kertoo työ- ja elinkenoministeriö (TEM) tiedotteessaan”.

Pitävätkö päättäjät kansaa tyhmänä, herää kysymys uutisen lukemisen myötä.

Marko
30 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Kampanjan oli suunnitellut TEM, Motiva, ympäristöministeriö, Energiavirasto, valtioneuvoston kanslia ja Sitra. Jos katsoo menoa viimeiset 50 vuotta, niin huomaa, että valistusta tarvitaan.

Keijo K.
30 päivää sitten

Lisäksi säästöä noin isommassakin mittakaavassa tulisi valtavasti, kun lopetettaisiin nuo kaikki kuusi toimielintä, jotka ovat tuon kampanjan saaneet synnytetyksi. Kuukausikaupalla on varmaan syöty ja juotu suunnitelman synnyttämiseksi.

Marko
30 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Mitä noiden tilalle sitten, kun haluat lopettaa kolme ministeriötäkin?

Keijo K.
29 päivää sitten
Reply to  Marko

Kolme? Eihän noita mitään tarvita, ministeriöitä voisi kaikkiaankin olla vähemmän, jottei tämä veronmaksajille syötettävä soppa olisi niin sakeaa.

Marko
29 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Niin, siinä mainitaan kolme ministeriötä, jotka sinä lakkauttaisit.

Qwerty
30 päivää sitten

Sähkösaunat ja sähkölämmitteiset mökit ovat pelkkää turhuutta. Ajetaan 500 kilometriä eestaas hirviä peläten ja sitä väitetään rentoutumiseksi.

Pertti
30 päivää sitten

Onpa käänteenotettavat säästövinkit. Ketkä tällaisia viisauksia ovat keksineet. Kiinnostaisi tietää, miten nämä viisaat ovat tähän asti toimineet, kun antavat sellaisia ohjeita, joita ihmiset pitävät jokapäiväisinä asioina.

Urpo
30 päivää sitten

Ihan hyvä, että yritykset ja kunnat sitoutetaan hankkeeseen. Onhan teollisuus suuri energian kuluttaja Suomessa. Tosin merkittävä osuus sen energiasta syntyy esim. metsäteollisuuden sivuvirroista, jonka määrä toivottavasti ei ainakaan vähene. Koronarajoitusten etätyöbuumin aikaan liikenne oli selvästi nykyistä vähäisempää. Oletettavasti energian kulutus ja päästötkin aleni. Julkisuudessa vähenemää silti väitettiin merkityksettömäksi. Ajonopeuksia moottoritiellä näyttää moni laskeneen, niin itsekin olen jo tehnyt. Kulutus näyttää pienentyneen matkalla Turkuun vajaat 0,5 l/100 km ja on nyt alle 5 l/100 km. Kaikkien ajojen keskikulutus laskee silti paljon vähemmän, koska 120 km/h rajoitusalueen ajot ovat vain pieni osa kaikista ajoista. Kun ajamatta jätetyn matkan säästö on 100% ja… Lue lisää »

Marko
30 päivää sitten
Reply to  Urpo

Jos lopetat autoilun, niin miten se vaikuttaa sähkölaskuun?

Keijo K.
29 päivää sitten
Reply to  Marko

Autoissa on ladattavat patterit.

Marko
29 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Urpo puhui bensa-autoista. Mikä patteri niissä on?

Pertti
29 päivää sitten
Reply to  Marko

Akku.

Marko
29 päivää sitten
Reply to  Pertti

Lataatko autosi akkua verkkosähköllä. Kannattaisi siinä tapauksessa hankkia autoon uusi laturi.

Urpo
29 päivää sitten
Reply to  Marko

En aio lopettaa autoilua, eikä autoilun määrä minun tapauksessani vaikuta sähkölaskuun. Nythän oli kyse energian säästöstä, ei ainoastaan sähköstä.

Edellisestä jutustani jäi mainitsematta yksi säästökohde. Tämä ylipainoinen ja rapakuntoinen kansa voisi syödä vähemmän. Lisäksi lautaselle kannattaa yrittää valikoida mahdollisimman suuri osuus kokonaisuudesta kotimaisia raaka-aineita.

Lentorahti Etelä-Amerikasta tai Etelä-Euroopasta tuskin on hyvä asia missään suhteessa, eivätkä sikäläiset tuotantotavatkaan todennäköisesti kotimaisia ympäristöystävällisempiä ole. Joka tapauksessa elintarvikkeidenkin materiaalivirrat ovat merkittävässä roolissa niin energiankulutuksessa kuin ympäristöasioissa yleensäkin.

Pertti
29 päivää sitten

Tämän hallituksen agendaan kuuluu kotimaisen energian raaka-aineiden lopettaminen ja siirtyminen tuotavaan energiaan. Onko viisasta? Ihmiset palelevat ja köyhtyvät sen takia, että saadaan Yhdysvaltojen kauppa ennätykseen.

Yksityinen henkilö ei paljon voi säästää. Säästö löytyy kaupan sähkökulutuksesta sekä monista turhista valaistuksista ja teiden lämmityksestä. Kasvihuoneviljely vain kesäaikaan jne.

Kremlin vika
29 päivää sitten
Reply to  Pertti

Suomalaiset palelevat ja köyhtyvät Putinin aloittaman sairaan hyökkäyssodan takia.

Pertti
29 päivää sitten
Reply to  Kremlin vika

Väärin. Suomalaiset palevat ja näkevät nälkää Yhdysvaltain pakotteiden takia, joita EU peesaa. Yhdysvallat huolehtii siitä, että sota kestää mahdollisimman kauan, saada Venäjä heikoksi ja saada mahtavat vientivoitot. Raha ratkaisee tässäkin, ikävä kyllä.

Sotia on ollut maailmalla monta kertaa. Ensimmäisen kerran laitetaan pakotteet, ja EU maksaa. Yhdysvallat kylpee rahassa, ja me maksamme laskut.

Marko
29 päivää sitten
Reply to  Pertti

Suomalaiset eivät näe nälkää, venäläiset näkevät nälkää. Onko USA pakottanut Venäjää pommittamaan siviilejä ja hyökkäämään Ukrainaan. Venäläiset ovat imperialisteja, joille ei näköjään mikään riitä. Kummallinen porukka. Heidän maansa pinta-ala on puoli maailmaa, vaan lisää pitää saada .Ovatko Pertti kaikki muut väärässä paitsi sinä ja Putin?

MDI
29 päivää sitten
Reply to  Pertti

Pertti se jaksaa, pakotteet ovat seurausta Venäjän oikeudettomasta hyökkäyksestä itsenäiseen ja puolueettomaan naapurivaltioon eli Ukrainaan. Toivottavasti Venäjä kyykkää, merkkejä siitä jo on, valtio on todella savijaloilla seisova jättiläinen 50-luvun panssareineen.