Suomi suunnisti vanhan ajan mitalisateen –”Olen aivan häkeltynyt”

0
Venla Harju häkeltyi Euroopan mestaruudesta. (Kuvat: Seppo Väli-Klemelä)

Vanhan ajan mitalisade oli suomalaisten saaliina, kun pitkän matkan Euroopan mestaruuksia ratkottiin Viron Rakveressa.

Venla Harju nappasi mestaruuden ja Marika Teini hopeaa Ruotsin suunnistuskuningattaren Tove Alexanderssonin lyödessä kiilan suomalaisten väliin.

Miesten kilpailussa Elias Kuukka ylsi pronssille Ruotsin Martin Regbornin ja Norjan Eskil Kinnebergin jälkeen. Miehissä kymmenen joukkoon ehti peräti neljä suomalaista, kun Kuukan vanavedessä Olli Ojanaho oli kuudes, Eetu Savolainen kahdeksas ja Miika Kirmula kymmenes.

Tällaista menestystä ei ole Suomen joukkueelle suotu lajin arvokisoista pitkiin aikoihin. Maajoukkueen päävalmentaja, ranskalaislegenda Thierry Gueorgiou on saanut suojattiensa suoritustason hyppäämään vähintään pari pykälää ylös ja eteenpäin. Leirit ovat olleet rankkoja, harjoitukset kilpailunomaisia ja Gueorgioun periaate, että urheilijan on pistettävä harjoituksissa itsensä niin koville, että kilpaileminen tuntuu helpolta, näyttää tuottavan tulosta.

Tampereen Pyrintöä edustavalla Harjulla on pitkältä uraltaan nuorten maailmanmestaruus ja MM-pronssia sprintistä ja kahdesti keskimatkalta. Nyt tuli menestystä kuninkuuslajissa, pitkällä matkalla.

– Olen aivan häkeltynyt tästä voitosta. Oli oikein kunnon metsämaastoa, enkä suoriutunut siitä virheittä, Harju ihmetteli maaliaukiolla auringon paahteessa.

Mutta vaativalla radalla tekivät virheitä muutkin. Viime vuodet suunnistusmaailman ylivoimaisena ykkösenä naisissa menestynyt Alexandersson jäi Harjusta vain 17 sekuntia, vaikka oli matkalla suurimmillaan neljä minuuttia suomalaista jäljessä. Myös Teini oli väliajoissa niukasti Harjun edellä, mutta pienet virheet lopun rastiväleillä pudottivat hänet pronssille.

Harju antoi haastattelutilanteessa päävalmentaja Gueorgioun esitellä hänen virheensä, mikä kertoo ”työnjaosta” maajoukkueen sisällä. Päävalmentaja analysoi suoritukset ja kertoo, miten seuraavalla kerralla voidaan asiat tehdä taas vähän paremmin.

– Venla teki kaksi selvää virhettä, joista 10. rastin virhe oli iso ja hän menetti siinä aikaa kaksi minuuttia, Gueorgiou selvitti.

Harju itse arvioi, että hän on alkukesän sprinttisatsauksen jälkeen vain nauttinut siitä, että pääsee metsään suunnistamaan ja hyvät suoritukset tulevat mielihyvän kautta. Menestystavoite sprintin MM-kilpailuissa ei täyttynyt, mutta panostaminen sprinttijuoksuun on saattanut tuoda askeleeseen juuri voittoon tarvittavan terävyyden.

Miika Kirmulan silmäkulmaan tuli tikku heti kilpailun alussa. Lopulta Kirmula oli kymmenes.

Rakveren maasto on soinen ja raskas tiheikköjen sekä kaatuneiden puiden haitatessa etenemistä. Sekä naisten että miesten radalla oli yksi erittäin pitkä rastiväli, pituudeltaan reilu kolme kilometriä. Sen erikoisuutena oli matkalla ylitettävä joki, jolle oli merkitty useita ylityspaikkoja antamaan mahdollisuuden eri reitinvalintoihin.

– Juoksin pienen matkan jokea pitkin ja selvitin sen mielestäni nopeasti, kertoi miesten pronssille yltänyt Kangasalla asuva, mutta Tampereen Pyrintöä edustava Elias Kuukka .

Suurin osa suomalaisista teki saman valinnan, koska valmistautumiseen oli sisältynyt myös se, että joki tiedetiin matalaksi. Kuukka teki matkalla pari pientä virhettä, ehkä juuri sen hävityn minuutin verran.

– Mutta kyllä tämä oli yksi urani parhaista suorituksista, hän vakuutti.

Keskiviikkona Kuukka oli epäonnistunut keskimatkan karsinnassa ja finaalipaikka jäi 10 sekunnin päähän. Pronssi on Kuukan ensimmäinen henkilökohtainen arvomitali, MM-viestistä tuli hopeaa kolme vuotta sitten.

– Olin todella pettynyt karsintasuoritukseen ja oli vaikea latautua yhden vuorokauden aikana onnistumaan. Ajattelin vain, ettei mikään ollut muuttunut yhden rastipummin takia ja uskoin mahdollisuuksiini, hän kertoi.

Miika Kirmula lateli maaliin tullessaan kaikki tuntemansa kirosanat, vaikka kymmenes sija ei olekaan mikään erityisen huono.

– Tikku iski silmäkulmaan heti ykkösvälillä ja ehdin jo ajatella, että tämä oli tässä. Pystyin kuitenkin lukemaan karttaa ja jatkoin, mutta kyllä harmittaa, kun on muutenkin vaivoja ollut, hän viittasi keväällä vaivanneeseen nilkkavammaan ja MM-sprintissä loukkaantuneeseen kylkeensä.

EM-kisoissa on perjantaina välipäivä ja lauantaina taistellaan keskimatkan mitaleista. Silloin Kirmulallakin on uusi mahdollisuus, varsinkin kun hän karsintaeränsä voittajana pääsee lähtemään viimeisten kilpailijoiden joukossa. Tiheään maastoon tulee aina uria, jotka nopeuttavat etenemistä.

EM-turneen päättää sunnuntain viestikilpailu.

Teksti: Seppo Väli-Klemelä, Rakvere
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments