Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vuokraa Salo IoT Campukselta 1 400-neliöiset tilat – Tyks Psykiatria muuttaa keväällä Kampa-rakennukseen

6
Tyks Psykiatria toimii parhaillaan IoT Campuksella väistötiloissa. Vastikään solmittu vuokrasopimus vie palvelut 1 400-neliöiseen tilaan Kampa-rakennukseen. Kuva: SSS-arkisto

Tyks Psykiatria avaa uudet vastaanottotilat Salo IoT Campuksella ensi keväänä. Salo IoT Campus ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ovat allekirjoittaneet pitkäaikaisen vuokrasopimuksen 1 400 neliön tiloista.

Entiset Nokian ja sittemmin Microsoftin käytössä olleet toimistotilat Kampa-rakennuksessa muokataan Tyks Psykiatrian tarpeiden mukaisiksi. Tilojen suunnittelu rakennuksen toiseen kerrokseen on jo aloitettu, ja muutostöiden on tarkoitus alkaa ensi viikon aikana.

– Campus remontoi vuokralaiselle vuokrasopimuksen mukaiset tilat. Tyks Psykiatria saa modernit tilat, joihin asiakkaiden on helppo tulla. Tiloihin tulee neuvontapiste, josta asiakas ohjataan eteenpäin sekä erilaisia vastaanottohuoneita, joihin voi tulla tapaamisiin ja hoitokäynneille. Osa huoneista on ryhmätiloja, kuvailee Salo IoT Campuksen toimitusjohtaja Atte Köykkä.

Erikoissairaanhoidon psykiatriset palvelut ovat tällä hetkellä Salossa hajallaan, mutta uudet tilat mahdollistavat niiden keskittämisen samaan osoitteeseen. Tyks Psykiatrian johtavan ylihoitajan Marjo Saarenmaan mukaan uusiin tiloihin muuttavat maaliskuussa nuorisopsykiatrian avohoito Turuntie 8:sta, psykoosityöryhmä Vilhonkatu 13:sta sekä mielialahäiriövastuualueen avohoito Vilhonkatu 17:stä. Yhteensä uusiin tiloihin muuttaa keväällä reilut 50 työntekijää.

– Aluksi uusiin tiloihin muuttavat nämä yksiköt. Tulevaisuudessa, kun uusi Psykiatriatalo Turkuun valmistuu ja Halikon sairaalan tiloista luovutaan, myös lastenpsykiatrian, vanhuspsykiatrian ja neuropsykiatrian avohoito on tarkoitus muuttaa IoT Campukselle. Asiakkaiden kannalta olisi hyvä, että psykiatrian palvelut olisivat saman katon alla, Saarenmaa sanoo.

Mielialahäiriövastuualueen avohoito on jo toiminut Salo IoT Campuksella kesäkuun alusta alkaen Vilhonkatu 17:ssä olleiden sisäilmaongelmien takia. Noin 200 neliön väistötilat sijaitsevat Palvelurakennuksessa, kampuksen pääsisäänkäynnin vieressä.

Mielialahäiriövastuualueen ylihoitaja Suvi Virenius iloitsee uudesta vuokrasopimuksesta.

– Väistötilat Palvelurakennuksessa ovat toimineet hyvin, ja odotamme jo innolla muuttoa uusiin, meille suunniteltuihin tiloihin. Haluamme tarjota asiakkaillemme ja työntekijöillemme toimivat ja nykyaikaiset tilat, ja onneksemme Salo IoT Campuksen Kampa-rakennuksesta löytyi meille sopivan kokoinen tilakokonaisuus, joka saadaan muutostöillä muokattua juuri meidän tarpeisiimme sopivaksi, hän toteaa tiedotteessa.

Tyks Psykiatrian tavoitteena on luoda uusista vastaanottotiloista tulevaisuuden psykiatrinen palvelujärjestelmä, joka on avoin ja helposti lähestyttävä.

Tyks Psykiatrian uudessa strategiassa pyritään luomaan entistä avoimempaa suhtautumista mielenterveyden häiriöitä kohtaan. Tuomalla vastaanottotilat muiden palveluiden läheisyyteen pyritään vähentämään mielenterveyspalveluihin liittyvää stigmaa.

– On tärkeää, että alueella tuotetaan muitakin palveluita kuin hyvinvointialueen palveluita, jolloin sosiaalinen kanssakäyminen lisääntyisi ja stigma vähentyisi, Virenius kertoo.

Myös IoT Campuksella ollaan tyytyväisiä siihen, että talon toimintojen kirjo laajenee.

– Pidän itse siitä, että kampuksella on monipuolista toimintaa: ei vain tuotanto- ja toimistotiloja, vaan myös palveluja. Pidän siitä, että ihmisillä on monipuolisia syitä tulla kampukselle, Atte Köykkä sanoo.

Samassa Kampa-rakennuksessa Tyks Psykiatrian uusien vastaanottotilojen kanssa tulee toimimaan myös uusi vanhusten hoivayksikkö. Kolmanteen kerrokseen tulevan hoivayksikön remontti valmistuu syyskuussa, ja yksikkö on tarkoitus ottaa käyttöön vielä tämän vuoden puolella.

– Tilakartoituksen jälkeen Tyks Psykiatrialle soveltuvat tilat löytyivät samasta rakennuksesta, johon palveluasumisen yksikkö avataan. Molempien yksiköiden suunnittelu on tehty niin, että myös kasvulle on tilaa, Köykkä mainitsee.

– Lisäksi viereisessä Kiila-rakennuksessa opiskelevat Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoito-opiskelijat. Heille voi tarjoutua uusista yksiköistä mahdollisuus esimerkiksi työharjoitteluun. Tämä on juuri sitä synergiaa, jota toivon kampuksen vuokralaisilleen tarjoavan, hän lisää.

Juttu on päivitetty kokonaisuudessaan 31.8. klo 16.15.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitä seuraavaksi IoT:n tiloihin?
5 kuukautta sitten

Ja Halikon sairaalasta toiminta loppuu? On hölmöläisten hommaa, kun Halikon sairaalassa olisi tilaa vaikka minkälaiselle toiminnalle. Tuo IoT Campus ei oikein viehätä, ei vanhusten kotina eikä mielenterveyskuntoutujien paikkana.

Halikon sairaala on keskellä metsää, siellähän mieli lepää. Sen takia Halikon sairaala sinne alunperin perustettiin.

Tavis torilta
5 kuukautta sitten

Silloin ennen ajateltiinkiin potilaiden parasta, huomioi myös että tuberkuloosiparantolat rakennettiin rauhallisten mäntymetsien keskelle. Mielenterveyskuntoutujien hoito- ja toipumisaika on pitkä, kuten oli tubisairaidenkin, eli ympäristöllä on iso vaikutus toipumisiin. Nyt kaikki menee teknologiseen suuntaan, lääkärit ja hoitajat tuijottavat näyttöpäätteitään, potilasta ei juurikaan katsota edes.

Marko
5 kuukautta sitten

Ne rakennukset eivät täytä Märyssä minkään valtakunnan normeja. Ovat sokkeloisia ja hyvinkin vaikeakulkuisia liikuntarajoitteisille. Se ei nykyään riitä kriteeriksi, että ikkunasta on kauniit näkymät, tarvitaan vähän muutakin.

Sairaala perustettiin siksi, kun sotilaskasarmi lakkautettiin ja sen paikalle tuli piirimielisairaala. Ei sijainnin takia, vaan vapaiden tilojen vuoksi. Siellä ei 20-luvulla ollut mitään metsää vaan avointa kenttää.

Pertti
5 kuukautta sitten

Pitää paikkansa. Kaikki selitykset sille, ettei paikka ole sopiva, eivät pidä paikkaansa. Paikka ja rakennukset ovat erinomaisia ja täyttävät kaikki ihmisen tarpeet.

Matti
5 kuukautta sitten

Tässä puhutaan nyt vastaanottotilojen vuokraamisesta. Kyse ei ole osastohoidosta. TYKS Psykiatria on myös keskusteluapua, psykologin tekemää arviointia, toimintaterapeutin tekemää arviointia tai ryhmätoimintaa.

Kiertotalous toimii
5 kuukautta sitten

Halikon sairaalakompleksi taidetaan taas tarvita kasarmikäyttöön. Sijainti on siihen toimintaan erinomainen, kuten oli alussakin.