Vesilinnuille raivataan rantaniittyä Viurilanlahdella – työssä on kaksi tärkeää päämäärää, joista toisen toteutuminen on toistaiseksi epävarmaa

0
Niittokoneen puikoissa toimi perjantaina Pasi Piirainen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Viurilanlahden pohjukassa kasvavaa järviruokoa niitetään vielä tänä viikonloppuna. Niittomurskaus aloitettiin alkuviikosta ja se on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Metsähallituksen Luontopalveluiden erikoissuunnittelija Johanna Ruususen mukaan niittämisessä on kaksi tärkeää tavoitetta.

– Viurilanlahden ja Vaisakon alueella on päällekkäin kaksi Natura-luonnonsuojeluohjelmaan kuuluvaa aluetta, joissa pyritään tekemään tilaa vesilinnuille levähdyspaikaksi sekä pesimäalueeksi, Ruusunen kertoo.

Muun muassa hanhi ja kahlaajalinnut kaipaavat alueen ranta-alueita käyttöön avoimeksi rantaniityksi. Ruusunen sanoo tämän olevan toinen kerta, kun alueella suoritetaan niittoa.

– Viime vuonna paikka niitettiin jo kertaalleen ely-keskuksen toimesta ja tänä vuonna sen tekee Metsähallitus. Ruovikko kasvaa melkoista vauhtia.

Niittämisellä saadaan myös hillittyä vesistön rehevöitymistä. Paikalla niitetään Natura-alueiden ohella Vuorentaan kartanon yksityinen luonnonsuojelualue.

Toinen tavoite keskittyy jatkohoitoon, jossa alue otettaisiin käyttöön luonnonlaitumeksi.

– Olisi hyvä saada eläimiä hyötykäyttöön ruovikon laiduntamiseen. Samalla viereiset pellot jäisivät ruoantuotantoon ja eläimistä saisi luonnonlaidunlihaa. Tämä ajatus on kuitenkin vielä vaiheessa, Ruusunen pohtii.

– Samalla päästäisiin koneellisesta niittämisestä, hän jatkaa.

Oululainen urakoitsija Niclas Kukkohovi kertoo aloittaneensa niittotyöt Metsähallituksen toimeksiantona viime kesänä. Nyt on ollut vuorossa Viurilanlahti.

– Tässä on kahdeksantoista hehtaaria niitettävää pinta-alaa. Vielä pari päivää menee näissä niittotöissä. Seuraavaksi siirrytään Hankoon, hän tähdentää.

Niittokoneen kanssa on oltava tarkkana merenrantaniityllä.

– Ranta on haastava telaketjuille ja sitä on hankala saada nostettua ylös, jos se jää jumiin.

Kone rakennetaan erikseen ja sen terä rikkoutuu helposti.

– Paljon tulee välillä remonttia. Sinkoutuville kiville terä on hyvin herkkä. Tällä työmaalla ei ole vielä ollut ongelmia, Kukkohovi lisää.

Viurilanlahden ruovikkoa niitetään erityisesti kahlaajalinnuille ja rehevöitymisen vähentämiseksi. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo