Viljamin vauhti kiihtyy – Salon Urheiluautoilijoiden nuori rallikuljettaja vaihtoi kesken kauden Ford Fiestaan. Samalla parani kuusjokelaisen kilpailukyky palkintopallisijoille.

0
Viljami Salminen ajoi toiseksi rallin SM-sarjan nuorten osakilpailussa Seinäjoella kesäkuussa. Tulevana lauantaina edessä on Mikkelin SM-ralli. - Kyllä voitto on aina mielessä ja sitä lähdetään hakemaan. Mahdollisimman korkealle pitää koittaa päästä, Salminen ennakoi tulevaa rallia.

Rallin SM-sarja jatkuu keskikesän tauon jälkeen tulevana lauantaina Mikkelissä ja Etelä-Savon teillä pääsee paahtamaan myös Kuusjoella asuva nuori rallimies Viljami Salminen.

16 vuotta syksyllä täyttävä Salminen on ajanut tänä vuonna nuorten SM-sarjaa, joka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille kuljettajille. Sarjan autot ovat V1600-luokan menopelejä.

Kesäkuun lopun Pohjanmaan SM-rallissa Seinäjoella Salminen kaasutteli palkintopallille toiseksi. Luokan kokonaispisteissä hän on kuudentena.

Mikkelin jälkeen syys-lokakuun taitteessa ajetaan vielä SM-osakilpailu Kouvolassa.

Menestystä on tullut myös Raisiorallista, jonka nuorten sarjan Salminen voitti.

– Alkukausi meni huonommin auton takia, eivätkä sijoitukset olleet niin hyviä. Pikkuhiljaa parempaan suuntaan kuitenkin mennään, mistä osoituksena toinen sija Seinäjoella. Tyytyväisyys alkaa koko ajan kasvaa, Salminen summaa kauttaan.

Salminen lähti tähän vuoteen Renault Twingolla, mutta auto vaihtui kesken kauden Ford Fiestaan. Fiesta oli alla ensimmäistä kertaa toukokuun puolivälissä Turun SM-rallissa.

– Renault ei kulkenut toivotulla tavalla. Fiestan kanssa on mennyt niin kuin kuuluukin ja se on kulkenut hyvin. Moni V1600-luokan kärjessä ajaa Fiestalla, Salminen kertoo.

Viljamin isä Aku Salminen kertoo, että auto vaihdettiin myös pitkän tähtäimen suunnitelman tuloksena.

– Fiesta on kilpailukykyinen myös SM4-luokassa, joten siellä ajakseen ei tarvitse heti vaihtaa autoa, kun lähtee nuotitettuihin kilpailuihin.

Aku Salmisen mukaan siirtyminen SM4-luokkaan voisi olla edessä kahden vuoden päästä.

– Ensi vuonna tavoitteena on vielä kiertää nuorten SM-sarjaa, mutta sen lisäksi voisimme ajaa kansallisia ralleja nuottien kanssa. Näin saisimme harjoitella sitä SM4-luokkaa ajatellen.

Aku Salminen on toiminut Viljamin kartturina, mutta Mikkelissä tapahtuu muutos. Poika-Salmisen viereen istahtaa Raision Urheiluautoilijoita edustava Jussi Kärpijoki.

– Pitkällä tähtäimellä olisi tarkoitus löytää Viljamin kartturiksi joku innostunut nuori kartturi, sanoo Aku Salminen, jolla riittää Viljamin tiimissä töitä muun muassa huollossa.

Salminen oli vielä tiistaina epävarma, pääseekö hän testaamaan Fiestaansa ennen Mikkelin osakilpailua.

– Viimeisestä ajosta on aikaa 3–4 viikkoa, joten SM-kisassa ensimmäinen pätkä menee helposti tuntuman hakemiseen, jos en pääse testaamaan viikolla.

Salon Urheiluautoilijoiden Viljami Salminen haki lisää kilpailukykyä vaihtamalla kesken kauden Ford Fiestaan.

Ralli on ollut tänä vuonna viime vuosia enemmän esillä Kalle Rovanperän huiman menon ansiosta. Salminen uskoo Rovanperän maailmanmestaruuteen, vaikka viime viikonloppuna pientä takapakkia rajun ulosajon myötä tulikin.

–  Seuraan MM-rallin tapahtuma mahdollisimman paljon livestriimien ja Ylen lähetysten kautta. Myös pienempiä kisoja seuraan ja katson vähintään tulokset.

Moni aloitteleva rallikuljettaja haluaisi singahtaa Rovanperän ajohaalareihin huipputasolle, mutta rallissa ja autourheilussa moni asia pitää mennä nappiin.

– Sponsoreita ja rahaa se tietenkin vaatii. Nyt kun itsellä on menestystä jo alkanut vähän näkymään, tulee sellainen olo, että voi tästä jotain tullakin. On kuitenkin tosi harvinaista, että pääsee MM-tasolle. Täytyy vain toivoa, että kävisi niin hyvä tuuri, Salminen pohtii järkevään sävyyn.

Salmisella on yli 30 sponsoria, mutta rallissa yhteistyökumppaneita ei ole koskaan liikaa.

– On niitä paljon kerätty. Isona apuna siinä ollut entinen SM-tason rallikuski Marko Kakko, jolla on paljon suhteita.

Salminen aloitti tässä kuussa Salon seudun ammattiopistossa logistiikka-alan opinnot.

– Haluan rekkakuskiksi. Se on ollut haaveena jo varmaan 3-vuotiaasta asti. Siihen on intoa ja nyt sitä sitten aletaan opiskella, Salminen sanoo.

Salmisen lisäksi myös muutamia muita Salo UA:n kuskeja on nähty SM-sarjan osakilpailuissa. SM2-luokan kokonaispisteissä Pekka Savela (Mitsubishi Lancer E10) on seitsemäntenä. Junioreiden SM-sarjassa Jere Kaakinen (BMW 325i) on seitsemäntenä ja Tino Nikkanen (Ford Fiesta R2) 22:s.

  • Lue lisää aiheesta
  • Ralli