Yhdysvalloilta vahva viesti

0
Presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-liittymisasiakirjat. Tilaisuudessa olivat läsnä myös varapresidentti Kamala Harris, Ruotsin suurlähettiläs Karin Olofsdotter ja Suomen suurlähettiläs Mikko Hautala.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-liittymisasiakirjat tiistaina. Samalla lyötiin piste Yhdysvaltain nopealle ratifiointiprosessille.

Naton suurimman jäsenmaan suurella yksimielisyydellä ja poikkeuksellisen nopealla aikataululla tehty ratifiointi antaa vahvan viestin niille jäsenmaille, jotka eivät vielä ole Suomen ja Ruotsin liittymistä vahvistaneet.

Presidentti Biden on alusta saakka tukenut voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Allekirjoitustilaisuudessa hän totesi, että kaksi ylpeää ja itsenäistä maata käyttivät oikeuttaan tehdä omaa turvallisuutta parantavia päätöksiä. Suomi ja Ruotsi tekevät Bidenin mukaan puolustusliitosta vahvemman ja samalla Yhdysvalloista turvallisemman.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on juuri sellainen seuraus, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin ei halunnut hyökätessään Ukrainaan.

Biden sanoi osuvasti, että Putin toivoi Naton suomettumista, mutta saikin natoistuneen Suomen ja Ruotsin.

Turkki ja sen itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan jarrutti jäsenyysneuvottelujen käynnistymistä, mutta sen jälkeen prosessi on edennyt nopeasti. Enemmistö Nato-maista on jäsenyyden jo ratifioinut, ja lopuillekin tuli lisää painetta Yhdysvaltain päätöksen jälkeen.

Täysin selvää jäsenyys ei kuitenkaan vielä ole. Jokaisen Nato-maan hyväksyntä tarvitaan, ja Turkki voi aiheuttaa lisää ongelmia. Erdogan tarvitsee vahvoja näyttöjä omaan vaalitaisteluunsa.