YIT tahtoo rakentaa Tervaskannon palvelutalon Somerolle

0
Sisäilmaongelmien takia osin suljettu Tervaskannon palvelutalo pysyy Somerolla toiminnassa siihen asti, että uusi palvelukoti valmistuu. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Someron kaupunki sai yhden tarjouksen pitkään suunnitteilla olleen uuden palvelutalon rakennusurakasta: YIT haluaa rakentaa Somerolle uuden Tervaskannon. Urakkatarjoukset piti jättää eiliseen maanantaihin mennessä.

Vanhusten palvelutalolle piti etsiä rakentajaa toistamiseen, koska kevään tarjouskilpailu ei tuottanut ainuttakaan tarjousta pääurakasta. Kaupunki sai tarjoukset vain sähkö-, putki- ja ilmastointitöistä.

Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toteaa, että YIT:n tarjousta ei ehditty maanantaina arvioida sen tarkemmin. Suikkanen ei voi vielä kommentoida, vastaako kokonaisurakan arvo kaupunginvaltuuston hyväksymää talousarviota. Urakkatarjousta käsitellään viikon päästä pidettävässä teknisessä lautakunnassa.

Uuden 60-paikkaisen palvelutalon kustannusarvio on 9,45 miljoonaa euroa, josta rakennusurakan osuus on 6,8 miljoonaa euroa. Valtio on tukemassa rakentamista mittavalla avustuksella, ja uusi tarjouskierros rakentajan löytämiseksi käytiinkin Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aran aloitteesta.

Aran avustuksen on määrä kattaa 40 prosenttia palvelutalon rakentamiskustannuksista. Avustuksen saaminen edellyttää rakentamiskustannusten jäämistä Aran määrittelemän kustannuskaton alle.

Uusi palvelutalo korvaa Someron terveyskeskuksen vieressä sijaitsevan Tervaskannon palvelutalon, jonka alakerta tyhjennettiin käytöstä sisäilmaongelmien vuoksi. Uusi rakennus nousee terveyskeskuksen toiselle puolen Turuntien varteen.

Rakentamisen aloittaminen on viivästynyt jo vuosia. Uuden palvelutalon piti alun perin olla valmis jo vuonna 2019. Matkan varrella on kiistelty muun muassa siitä, rakentaako palvelutalon yksityinen vai kaupunki ja rakennetaanko runko puusta vai betonista. Ara suositteli omassa lausunnossaan betonista rakennusta niin kustannusten kuin aikataulunkin takia.