Eino Leinoa Someron kirjastossa keskiviikkona

0
Eino Leino (1878–1926) julkaisi ensimmäisen runonsa jo 12-vuotiaana ja runokokoelmansa 18-vuotiaana.

Eino Leino ja suomalainen kansanrunous ovat esillä Someron kirjastossa keskiviikkoiltana 14. syyskuuta, kun filosofian tohtori Eija Komu esitelmöi Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin lukeutuvasta Leinosta. Lausuja Mirja Honkanen tulkitsee tämän tuotantoa kuten dramaattisia Helkavirsiä. Tunnin esityksen aikana kuullaan myös musiikkia.

– Löysäläisen laulu soi kunnianosoituksena kahdelle mestarille, Komu toteaa viitaten Leinon lisäksi vastikään edesmenneeseen Vesa-Matti Loiriin, joka tulkitsi runoilijan tuotantoa levyille.

Komu itse esittää tilaisuudessa Balladin Simo Hurtasta.

Kirjailijanimeä Eino Leino käyttänyt Armas Einar Leopold Lönnbohm syntyi Paltamossa 6.7.1878. Hän julkaisi ensimmäisen runonsa Hämeen Sanomissa 12-vuotiaana ja ensimmäisen runokokoelmansa 18-vuotiaana.

Eino Leino julkaisi kymmeniä runoteoksia, näytelmiä, proosaa ja käännöksiä sekä arvosteluja, pakinoita ja muita lehtikirjoituksia. Leinon runous elää edelleen myös onnittelu- ja muistosäkeissä.

Leinon luovaa kautta ehti kestää 35 vuotta ennen kuin hän kuoli 47-vuotiaana Tuusulassa 10.1.1926.

”Uskoin ennen ihmisihin…” Eino Leino ja suomalainen kansanrunous Someron kirjastossa (Kiiruuntie 2) 14.9. klo 18. Vapaa pääsy.