Salon kaupunki palkitsi Wilma Murron 5 000 eurolla Euroopan mestaruudesta – paljastiko seiväshyppääjä puolivahingossa, milloin uran on tarkoitus huipentua?

7
Salon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen ojentaa palkintosekin Wilma Murrolle. Taustalla kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Rennosti, mutta tyylillä. Näin saapuivat seiväshypyn Euroopan mestaruuden elokuussa Münchenissä voittanut Wilma Murto ja hänen valmentajansa Jarno Koivunen Salon kaupungin järjestämiin kultajuhliin Salon torille lauantaina.

Murto ja Koivunen hyppäsivät ulos sporttisesta Mercedeksen avoautosta jäätelökioskin edessä ja nousivat torin esiintymislavalle. Mersun kyljessä luki ”Kulta-Wilma”.

Wilma Murto saapui kultajuhiinsa Salon torille avoautossa. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kaksikko sai aluksi kuulla Salon musiikkiopiston oppilaiden fanfaarit ja puhallinmusiikit.

Torin ämyreistä kuultiin myös Ylen tv-lähetyksestä irrotetut selostukset, kun Murto ylitti EM-finaalissa korkeudet 480 ja 485.

Laulaja Antti Ketonen haastatteli Murtoa ja halusi tietää muun muassa seiväshyppääjän tulevaisuudesta sekä siitä onko viiden metrin ylittäminen mahdollista.

– On, Murto totesi jämäkästi Ketoselle.

Rivien välistä saattoi kuulla jopa uutisen: Murron ura huipentunee vuoden 2028 Los Angelesin kesäolympialaisiin. Tuolloin hän on 30-vuotias.

– En haaveile mistään megapitkästä urasta. Tavoitteena on käydä neljät olympialaiset, hän kertoi.

Valmentaja Koivuselta Ketonen halusi tietää, minkälainen urheilijan alku Murto oli lapsena tullessaan Koivusen seiväskouluun. Salolaislähtöinen Koivunen totesi, että ensimmäiset muistikuvat hänellä on Murrosta tämän ollessa 10- tai 11-vuotias.

– Katsoin, että onpa pitkä tyttö, mutta huono juoksemaan, Koivunen naurahti.

Laulaja Antti Ketonen haastatteli Wilma Murtoa ja hänen valmentajaansa Jarno Koivusta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koivusen mukaan juuri pituus (182 cm) ja sittemmin kehittynyt nopeus ovat olleet Murron valttikortteja seiväshypyssä. Samalla Koivunen muistutti myös henkisen puolen tärkeydestä.

– Urheilijan uraan mahtuu myös reippaampiakin alamäkiä. Silloin pitää vain sisukkaasti jatkaa ja pitää mieli korkealla. Se voidaan palkita vaikka Euroopan mestaruudella, Koivunen sanoi.

Tämän jälkeen lavalle Murrosta muistojaan tulivat kertomaan Kuusjoen Humun edustaja Minna Vehmasto-Sulander ja Vilppaan Maija Haartela-Vuori.

Kultajuhlan yksi odotetuista ohjelmanumeroista oli se, kun Salon kaupungin silmäätekevät tulivat luovuttamaan Murrolle lahjasekin. Sekin suuruus oli 5 000 euroa.

Sekin olivat Murrolle luovuttumassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Tamminen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen ja kaupunginjohtaja Anna-Kristiina Korhonen. Oman lahjan sai myös valmentaja Koivunen.

Murrolle ojennettiin onnittelukirja, johon kaupunkilaiset olivat saaneet jättää tervehdyksensä Euroopan mestarille.

– Kuulin, että tällainen kirja oli tekeillä. Odotan innolla, että pääsen lukemaan, mitä kaikkea siihen on taiteiltu ja kirjoitettu, Murto ihasteli.

Murrolle omat lahjansa tulivat antamaan lisäksi Humu, Vilpas sekä Murron pääsponsorit Red Bull ja Puma, jonka johdosta Murron takin väri vaihtui kesken juhlan oranssinpunaisesta mustaksi.

– Minulla on ollut huonompia jouluja kuin tämä, Murto tunnelmoi lukuisten lahjojen ympäröimänä.

Torijuhlan virallisen osuuden päätteeksi kuuluttaja Ketonen innosti paikalle saapuneita ihmisiä yhtymään kolminkertaiseen eläköön-huutoon Murron kunniaksi.

– Eläköön, eläköön, eläköön, kajahti kuuluvasti yleisöstä.

Salon Vilppaan yleisurheilujaostossa valmennuspäällikkönä toimiva Maija Haartela-Vuori oli lavalla muistelemassa Wilma Murron alkuaikoja seiväshypyn parissa. Vieressä Antti Ketonen ja Wilma Murto.
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tuomo
4 kuukautta sitten

Tuomas Reinikainen on varsin onnistuneesti kuvannut tekstissä torin osin jopa letkeän tunnelman. Kiitos!

Prioriteetti 0
4 kuukautta sitten

Tietää mikä Salossa on prioriteetti 1, urheilu. Siihen kyllä rahaa piisaa, mutta kun on kyse kehitysvammaisten lasten tilapäishoitopaikasta, sinne ei saada uusia ilmalämpöpumppuja, kun ei ole rahaa.

Kesällä kärsitään kuumasta ja talvella kylmästä. Tuolla Wilmalle annetulla rahalla olisi jo pari laitetta kyseiseen kiinteistöön hankittu.

Urheilufani
4 kuukautta sitten
Reply to  Prioriteetti 0

Ilmankin pärjää, eikä kaiken tarvitse viimeisen päälle olla.

Pumppu
4 kuukautta sitten
Reply to  Prioriteetti 0

Tämä samainen viesti tulee nyt jokaisen aiheen perään, missä rahaa on johonkin kohteeseen laitettu. Hankkikaa nyt ne ilmalämpöpumuput tuonne.

Prioriteetti 0
4 kuukautta sitten
Reply to  Pumppu

Kun ei ole rahaa, on vastaus kaupungilta. Ei ole väliä, vaikka kesäkuumalla epilepsiaa sairastavan lapsen kohtaukset lisääntyvät, eikä välitetä työturvallisuudesta, koska tuolla eivät työntekijät voi pitää lakisääteisiä helletaukoja. Asiasta väännetty jo viime kesästä asti, mutta ei ole rahaa. Asiasta rummutetaan siksi, jotta vaikka joku yritys lahjoittaisi pumput, kun kaupungilla ei ole rahaa. Minun mielestäni vastaus ei saa aina olla, ettei ole rahaa, koska Salo kumminkin rahaa levittelee sinne sun tänne.

Reijo Tuominen
4 kuukautta sitten

Kyllä on Wilma nämä juhlat ja muistamiset ansainnut, voi miten hän oli niin tavallinen, siinä on hyvää esimerkkiä tuleville huipuille.

Pumppu
4 kuukautta sitten
Reply to  Reijo Tuominen

Kyllä! Lapset ja nuoret, miksi ei me aikuisetkin, tarvitsevat esikuvansa. Nämä esikuvat ovat vain ihmisiä, jotka tarvitsevat kannustusta ja uskoa tekemisiinsä. Wilma sitä ansaitusti tänään Salosta sai. Hieno ele kaupungilta tarjota koko kansan juhlan Wilman kanssa. Harvinaista herkkua.