Elmo ei tarvinnut edes Henkka ”Ladon ovi” Ryynästä

0
SalPan maaleillaan Ykköseen nostanut Elmo Heinonen oli vuoden paras jalkapalloilija. (kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila)

Juhani Peltonen kirjoitti ja Yleisradio toteutti vuonna 1977 kuunnelman Elmo, urheilija. Kauko Helovirta tulkitsi ylipääselostaja Immona ja Jarno Hiilloskorpi pääselostaja Lylynä kuvaannolliset tapahtumat ikimuistoisesti.

Elmo voitti esimerkiksi jääkiekossa Kanadan siten, että hän pelasi yksin, apunaan vain maalivahti Henkka ”Ladon ovi” Ryynänen. Sadan metrin juoksussa tuli kesäkisojen kultaa kaatumisesta huolimatta.

SalPan kärkipelaaja Elmo Heinonen ei tarvinnut lauantaisessa 4–1-maalissa edes Ryynästä. Osumaa yritti estää lähietäisyydeltä laskutavasta riippuen neljästä viiteen HJS:n kenttäpelaajaa. Kalle Palanderin MM-kultapujottelusta on aikaa 23,5 vuotta, mutta takaumat tulivat Heinosen muodossa nappikset jalassa.

Lupaukset on tehty rikottaviksi. Heinonen ilmoitti jo marraskuussa tekevänsä tällä kaudella 15 maalia. Nyt kasassa on jo ennen runkosarjan loppua 17.

– Elmo on nyt ensimmäistä kertaa joukkueessa johtava pelaaja kapteenistoon nousemisenkin myötä. Hän tuo rakentavaa palautetta myös valmennusjohdon suuntaan, ja häneltä tulee hyviä ajatuksia koko joukkueen pelaamiseen, kiittelee SalPan päävalmentaja Tero Suonperä.

Kaiken alkukauden puolustussekoilun jälkeen SalPa on noussut lohkossa vähiten maaleja päästäneeksi joukkueeksi. Silti erityisosaaminen hyökkäyspäässä on ollut yhtä lailla ratkaisuroolissa.

– Nyt on Meuran etäisyys, tuumi nuori katsoja jo hyvissä ajoin ennen kuin Joonas Meura asetteli pallon oikeaan vapaapotkupaikkaan noin 25 metrin päässä vastustajan maalista.

Koska ”M & M” sopii hyvin yhteen, luonnehdittakoon laukausta Meuran muulinpotkuksi. Muurin ohittanut veto oli niin kova ja tarkka, että siitä voi käyttää termiä vastustamaton. Maali oli topparillekin jo kauden seitsemäs.

Voit katsoa mainitut maalitkin ottelutallenteesta tästä linkistä.

Malagaan soi yhä kovempaa – SalPan nousu on niin todennäköinen, että prosentit alkavat loppua kesken

  • Lue lisää aiheesta
  • SalPa