Ensimmäinen aurinkopuisto liitetään Carunan sähköverkkoon Kemiönsaarella – peltoalueelle lampaiden kavereiksi sijoitetaan 3 600 aurinkopaneelia

0
Carunan sähköverkkoon voimala kytketään keväällä 2023.

Sähkönjakeluyhtiö Caruna ja Ruda Solpark Ab ovat tehneet sopimuksen aurinkovoimalapuiston liittämisestä sähköverkkoon Kemiönsaarella. Aurinkopuisto on yhteiskäyttöpuisto – paneelien lisäksi pellolla laiduntavat lampaat. Paneelit sijoitetaan siten, että lampaat eivät pääse niitä kaatamaan eivätkä ne vahingoita eläimiä.

Peltoalueelle sijoitetaan 3 600 aurinkopaneelia. Tulevaisuudessa aurinkovoimalan tarkoitus on tuottaa 1,98MWp sähköä ja myydä sitä sopimuskumppani Carunan verkkoon.

Carunan sähköverkkoon voimala kytketään keväällä 2023, ja voimalan on tarkoitus olla toiminnassa siitä eteenpäin. Aiemmin aurinkopaneelivoimaloita on liitetty Carunan keskijänniteverkkoon valmiissa kulutuskohteissa, esimerkiksi kauppakeskuksissa.

– Tämä on Carunan verkossa ensimmäinen keskijänniteverkkoon liitettävä aurinkovoimala eli ikään kuin päänavaus tällä saralla, Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Lauri Latosaari sanoo tiedotteessa.

Tällä hetkellä Kemiönsaarella on 282 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 2 megawattia.

Ruda Solparkin Mårten Forssin mukaan yritys päätti investoida aurinkovoimaan, sillä se ei vaadi kaavoitusta ja byrokratia on yksinkertaista.

– Lisäksi sähkömarkkinalainsäädäntö on vapautunut ja antanut pienemmille toimijoille mahdollisuuden toimia sähkömarkkinoilla järkevin ehdoin, Forss kertoo.

Aurinkopaneelien toimittaja Playgreen Finlandin Jesse Mikkonen arvelee, että aurinkopuisto ei välttämättä jää viimeiseksi.

– Suunnitelmissa on kehittää ensi vuonna 25MWp:n edestä vastaavia puistoja, joissa yhdistetään aurinkosähkön tuotantoa ja maataloustoimintaa, Mikkonen sanoo.