Erkka V. Lehtola luottaa Sistoseen – SalPalla on uusi nuorten maajoukkueiden vakiokasvo

0
Topi Sistonen kuuluu SalPan edustusjoukkueen harjoitusryhmään. Peliaikaa Kakkosen kärkijoukkueessa on tullut vielä niukasti. (Kuva: SSS/Marko Mattila)

Oli tilaisuus taklata tai kuitata, niin SalPan Jami Siirtola ei jätä sitä käyttämättä:

– Kato, Huuhkaja-Topi, kohti nelosnurmea kävelevä Siirtola huutaa seuran Instagram-tilille haastattelua antavalle Topi Sistoselle.

Seuraava onnitteluhuuto kuuluu tekonurmelta, jossa harjoituksia vetävä Sistosen juniorivalmentaja Tuomas Talvo.

– On niitä (onnitteluja) paukkunut tasaisesti, Sistonen kertoo kameralle.

Onnitteluiden syy on siinä, että Sistosen nimi löytyi tiistaina julkaistussa U17-poikien maajoukkueesta, joka pelaa EM-karsintaturnauksen lokakuussa Kosovossa.

Maajoukkuekutsu on useasta syystä erittäin kova saavutus:

1) Päävalmentaja Erkka V. Lehtola valitsi joukkueeseen vain 20 pelaajaa. 2006 syntyneitä poikapelaajia on tällä hetkellä 2 157 eli Sistonen kuuluu siihen alle prosentin kokoiseen ryhmään, joka sai kutsun maajoukkueeseen.

2) 20 pelaajasta vain kolme ei edusta joko kotimaan liigaseuraa tai ulkomaalaista seuraa. Eniten pelaajia on HJK:sta ja FC Lahdesta (kummastakin neljä). SalPa ja oululainen Tervarit ovat seuroista pienimmät.

3) Suomi pelaa paikasta ikäluokan EM-kisoissa, eli tämä on 2006 syntyneiden vuoden tärkein turnaus.

Eikä maajoukkuekutsu ole ihan jokavuotista SalPallekaan. Niklas Friberg ja Jaakko Oksanen (synt. 1996) sekä Oskari Jakonen (1997) kuuluivat nuorten maajoukkueen vakiokalustoon. Heidän jälkeensä nuorten maajoukkueessa ovat pelanneet myös Onni Vesterinen (2001) ja Endrit Rrustemi (2004). Nyt on siis Sistosen (2006) vuoro.

Topi Sistonen on pelannut suurimman osan junioriurastaan FC Halikossa. Kuva viiden vuoden takaa Alueliigan ottelusta. (SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Sistonen on FC Halikon kasvatti. Hän siirtyi SalPaan 12-vuotiaana, kun 2005–2006 syntyneiden joukkueet yhdistettiin.

Tällä kaudella Sistonen on pelannut kolmessa joukkueessa: SalPan edustusjoukkueessa Suomen cupia ja Kakkosta (yhteensä 104 minuuttia), SaTossa Nelosta (735) sekä SalPan P17-joukkueessa Kakkosta ja Ykköstä, jossa hän on ollut kentällä täydet minuutit.

Sistonen onkin saanut tänä kesänä pelaajakehityksen kannalta riittävästi arvokasta peliaikaa, mutta nuorten maajoukkueen vaadittava tempo on tullut muualta kuin peleistä.

– Näissä treeneissä ollaan jo tosi lähellä sitä tempoa mitä maaotteluissa on, Sistonen muistuttaa ja nyökkää kohti nappiksiaan sitovaa SalPan edustusjoukkuetta.

Sistonen aloitti tänä syksynä lukion Salossa.

– Olen tykännyt tosi paljon. Lukiossa on itsenäisempää, siellä on paljon kavereita ja pääsen helpommin aamutreeneihin.

Yläkoulusta lukioon siirtyminen tarkoitti samalla sitä, että aamutreenien määrä nousi kahdesta kolmeen. Kun siihen lisää edustuksen neljä iltatreeniä viikossa ja 1–3 ottelua viikossa, niin viikkotuntimäärät huitelevat jo 15 tunnissa.

Elokuun avoimessa PM-turnauksessa Suomi-paidassa debytoinut Sistonen oli kaksi viikkoa sitten joukkueen mukana Eerikkilässä kenraaliharjoitusotteluissa Pohjois-Irlantia vastaan.

Suomi voitti avausottelun 5–0, mutta toinen ottelu peruttiin kuningatar Elisabetin kuoleman vuoksi. Sistonen olisi ollut perutussa ottelussa Suomen avauskokoonpanossa.

– Jos olisin pelannut aiemmat maaottelut huonosti, niin silloin peruutus olisi jäänyt mietityttämään. Mutta ei nyt, Sistonen pohti.

Vielä muutama vuosi näytti siltä, että juniorivuosina useaa eri pelipaikkaa pelanneen Sistosen tulevaisuus olisi keskikentän pohjapelaajana. Viimeistään tämä vuosi on osoittanut, että Sistonen on keskuspuolustaja eli toppari.

– Kyllä se siihen alkaa kallistua. Topparina oli alkuun hakemista, mutta nyt kun siihen on tottunut, niin tykkään pelata siinä, Sistonen myöntää.

Pelipaikkaa puoltaa myös Sistosen pituus (190 cm) ja lähivuosina todennäköisesti entisestään levenevät hartiat. Raamitkin sopivat siis paremmin toppariksi kuin pohjapelaajaksi.

Erkka V. Lehtola on toiminut pitkään Suomen nuorten maajoukkueen päävalmentajana. (Kuva: TS-arkisto/Riitta Salmi)

Yksi Suomen U17-maajoukkueen suurimmista lupauksista on Pohjois-Irlantia vastaan hattutempun iskenyt FC Lahden Samuel Pasanen, jonka isä on 76 A-maaottelua pelannut ja nykyisin CMoren jalkapallostudioiden juontajana tunnettu Petri Pasanen.

Uransa saksalaisessa Werder Bremenissä aloittaneella Samuel Pasasella on myös kytkös Saloon, sillä hänen kummisetänsä on Vilppaan mestarivalmentaja ja nykyinen toiminnanjohtaja Sami Toiviainen.

Suomi kohtaa EM-karsinnassa kotijoukkue Kosovon (11.10.) lisäksi Kreikan (5.10.) ja Italian (8.10.). Lohkon kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta selviävät ensi keväänä pelattavaan EM-jatkokarsintaan.

– Tulevien huippufutaajien tulee osata sopeutua erilaisiin oloihin, ja tämä on heille hyvä kokemus. Parhaat pärjäävät aina. Lohkomme on kova, mutta meillä on kaikki mahdollisuudet jatkoon, päävalmentaja Erkka V. Lehtola vakuutti Palloliiton tiedotteessa.

Mutta missä Topi Sistonen nähdään tulevaisuudessa?

– (miettii pitkään) Maailmalle olisi kiva päästä ja sitä varten tässä tehdään duunia.

 

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 18.30.