Fortumin surullinen seikkailu

0
Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo on joutunut selittelemään pieleen mennyttä Uniper-diiliä.

Energiayhtiö Fortumin seikkailu Saksassa sai surullisen lopun. Fortum oli pääomistaja saksalaisessa kaasuyhtiö Uniperissä, joka joutui suuriin vaikeuksiin, kun Venäjä alkoi rajoittaa maakaasutoimituksia.

Uniper ajautui lopulta Saksan valtion omistukseen, ja Fortum sai miljardisijoituksistaan takaisin vain murto-osan. Huonomminkin olisi voinut käydä, jos Fortum olisi joutunut pumppaamaan Uniperiin vielä lisää rahaa.

Fortum teki takavuosina ison tilin myymällä kannattavat pohjoismaiset sähköverkot. Rahat päätettiin sijoittaa Uniperiin, joka alkuun takoikin Fortumin omistajille hyvää tuottoa. Lisäksi Fortum teki isoja investointeja Venäjän voimalaitoksiin.

Fortum on pörssiyhtiö, mutta myös koko kansan energiayhtiö, sillä Suomen valtio omistaa enemmistön Fortumin osakkeista.

Uniperin ostolla tähdättiin suuriin osinkotuottoihin, mutta myös riskit olivat valtavat. Osakeostoja arvosteltiin heti alkuun, koska saksalaisyhtiö oli keskittynyt fossiiliseen energiaan. Sillä oli omia hiilivoimaloita, ja yhtiö välitti venäläistä maakaasua saksalaisille asiakkaille. Uniper omistaa myös vesi- ja ydinvoimaliiketoimintoja Ruotsissa.

Uniper-oston arvostelu keskittyi ympäristökysymyksiin. Paljon suuremmat eli Venäjään liittyvät riskit kuitattiin olankohautuksella, eikä maakaasun toimituksissa nähty mitään ongelmia. Lisäksi Saksa oli sitonut itsensä vahvasti venäläiseen maakaasuun.

Jälkikäteen on helppo sanoa, että riskit toteutuivat täysimääräisesti. Fortumin miljardien investointi suli hetkessä, kun Saksa lunasti osakkeet pilkkahintaan niiden alkuperäisestä arvosta.

Pörssissä Uniper-järjestely palkittiin Fortumin osakkeen nousulla. Markkinoilla pelättiin, että Fortum joutuisi laittamaan Uniperiin vielä lisää rahaa. Nyt tappiota takovasta Uniperista päästiin eroon, vaikka pääoma sulikin.

Olisi silti väärin kutsua Uniper-järjestelyjä torjuntavoitoksi. Kyseessä on yksi Suomen kaikkien aikojen tappiollisin liiketoimintakauppa. Syyllisiä tuskin haetaan, mutta sellaisia ovat ainakin Fortumin entinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark ja hallituksen entinen puheenjohtaja Sari Baldauf.

Poliitikotkaan eivät voi vastuutaan paeta. Valtion omistajaohjauksesta vastanneet virkamiehet ja päättäjät eivät puuttuneet Fortumin jätti-investointeihin, vaan jättivät sen yhtiön huoleksi. Toivottavasti tästä otetaan opiksi.

Kaikki Fortumin ongelmat eivät ole vielä selvinneet. Ratkaisua vailla ovat Fortumin Venäjän toiminnat, joista yhtiö pyrkii eroon. Hyvin todennäköistä on, että kelvollista hintaa ei näistäkään saada.