Henri Permannon loukkaantuminen järkytti Salohallissa – ”Mulle tuli aika vahva flashback”

0
Kouvojen rikkonainen kausi alkoi jo syyskuun harjoitusottelussa Salohallissa, johon päättyi Henri Permannon kausi. Sen jälkeen Kouvot on menettänyt avainpelaajan toisensa perään. (Kuva: SSS-arkisto)

Hanhivaara-turnauksen päätösottelu Vilpas–Kouvot sai ikävän käänteen juuri ennen puoliaikaa. Kouvojen Henri Permanto ajoi korille Vilppaan Patrik Poutiaista vastaan. Permanto väänsi vaarattoman näköisessä tilanteessa polvensa vakavin seurauksin.

Permanto makasi parketilla liikkumattomana puoli tuntia ennen kuin ensihoitajat saivat nostettua hänet paareille. Permanto vietiin Salon sairaalan kautta TYKSiin.

Permannon vakava loukkaantuminen on Kouvoille valtava isku. Ennen kaikkea se on sitä Permannolle itselleen, sillä hänellä oli allaan loistava viime kausi ja hän oli nousemassa aivan Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.

Ennen Permannon loukkaantumista Kouvot oli vienyt ottelua mielin määrin. Kolmella ulkomaalaisella ilman John Meeksiä pelannut Kouvot rikkoi Vilppaan puolustuksen kerta toisensa jälkeen luvattoman helposti ja nosti toistakymmentä vapaata koria.

– Aivan järkyttävää, Vilppaan Roope Ahonen kuvaili ottelun ensimmäisiä 18 minuuttia.

Kouvot johti parhaimmillaan 23 pisteellä (31–54), ja Permannon loukkaantumishetkellä tilanne oli 38–54. Järkyttynyt Kouvojen joukkue ei pystynyt luonnollisesti käsittelemään tapahtunutta puolessa tunnissa, jonka aikana pelaajat muodostivat ringin Permannon ympärille.

Pelin jatkettua kentällä oli enää yksi keskittynyt joukkue ja se oli Vilpas. Viimeiset 22 minuuttia menivät Vilppaalle peräti 71–42 ja koko ottelu 109–96.

– Nämä ovat todella ikäviä juttuja. Toivon kaikkea hyvää Permannolle, Ahonen kertoi.

Ahonen itse koki vakavan polvivamman tammikuussa 2020, josta pelikuntoon toipuminen kesti yli vuoden.

– Kyllähän mulle tuli aika vahva ”flashback”. Se piti laittaa vaan sivuun.

Itse asiassa Ahosen toipuminen täyteen pelikuntoon kesti yli kaksi vuotta, sillä vasta tänä syksynä hän on näyttänyt siltä Roope Ahoselta, johon Salossa on totuttu.

Lauantaina Ahonen heitti 18 pistettä vain yhdellä ohiheitolla (kolmoset 4/5).

– On ollut kiva treenata ja pelata, kun ei ole kipuja. Oma roolini on nyt selkeämpi ja Jussin ( Savolainen ) treeneissä mennää kovaa, Ahonen virnisti.

Päävalmentaja Savolaisen mielestä ensimmäisten 18 minuutin syväkyykky johtui enemmän henkisistä kuin taktisista asioista.

– Ei se ollut X:stä tai O:sta kiinni. Se lähti pääkopasta. Kaveri sai hurmoksen päälle ja me löysäiltiin.

– Itse asiassa se farssi kesti 16 minuuttia. Saimme fiiliksestä kiinni jo ennen loukkaantumista, Savolainen huomautti.

Joka tapauksessa Savolainen kysyi pukukopissa joukkueelta, että aikovatko he luovuttaa vai aloitetaanko taistelu. Joukkue valitsi jälkimmäisen.

– Totta kai Kouvojen ei ollut todellakaan helppoa tulla takaisin otteluun, mutta se ei silti ota meiltä sitä pois, paljonko me paransimme omaa peliämme. Meillä ei ollut vielä kokemusta takaa-ajoasemasta. Nyt on ja pirun tärkeä sellainen, Savolainen muistutti.

– Hyvä, että saimme tällaisen herätyksen ja samalla mitattua, miten vastaamme siihen, Ahonen komppasi.

Loukkaantumistauon jälkeen Vilppaan pallonliike nopeutui huomattavasti ja sitä kautta luotua vapaita kaukoheittoja. Perttu Blomgrenin (17 pistettä) kolme ja Ahosen kaksi peräkkäistä kolmosta toivat pelin tasoihin ja sen jälkeen Vilpas ei enää katsonut taakseen. Ahosen ja Blomgrenin lisäksi Isaiah Crawley (28) jatkoi tehokasta viikonloppuaan.

Vaikka ottelun tapahtumat olivat mitä olivat, niin Vilpas heitti kuitenkin 109 pistettä, mikä kertoo joukkueen tulivoimasta.

Lauantain avausottelussa Pyrintö esitti ison tasonnoston perjantain Kouvot-otteluun verrattuna ja kaatoi Kobrat 90–82.

Aktiivisesti kohti korirengasta hyökännyt Pyrintö heitti varsin villiksi päässeessä ottelussa peräti 38 vapaaheittoa ja otti 22 hyökkäyslevypalloa. Pyrinnön viikonlopun paras pelaaja oli Daytone Jenning (22/14).

Kobrien syysongelma on sisäpelaaminen. Joukkue hävisi viikonlopun kummassakin ottelussa levypallot roimasti. Kobrista viikonlopun paras oli Denzel Livingston (21/8).

Vilpas-Kouvot ottelu lähetettiin SSS:n digitilaajille suorana. Voit katsoa ottelutallenteen tästä.

Vilppaan kapteeni Mikko Koivisto toimi ottelun tiimellyksessä myös moppipoikana.

Hanhivaara-turnaus, päivä 2:
Vilpas–Kouvot 109–96 (26–36, 19–22, 36–20, 28–18)

Vilppaan pisteet/levypallot: Jalon Pipkins 0/1, Bo Hodges 17/2, KeyShawn Feazell 14/6, Perttu Blomgren 17/1, Mikko Koivisto 3/0, Patrik Poutiainen 2/4, Juho Nenonen 10/4, Roope Ahonen 18/6, Riku Laine 0/1, Tyrell Carroll 0/1, Isaiah Crawley 28/9.
Kouvot: Austin Butler 19/5, Joel Mäntynen 17/3, Deshon Taylor 16/1/4 riistoa.
Levypallot: 43–37
Syötöt: 20–13
Menetykset: 15–12
Heittoprosentit:
1p: 73–85
2p: 55–46
3p: 46–26
Pyrintö–Kobrat 90–82 (10–14, 27–26, 19–19, 26–31)

Vilppaan seuraava ottelu: Korisliigaa la 1.10. Vilpas–BC Nokia Salohallissa kello 19.