Hoitajien lakkouhkauksien vuoksi syntynyt kiistelty laki lähti eduskuntaan

24

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana.

Ehdotettua potilasturvallisuuslakia sovellettaisiin tilanteissa, joissa työntekijäjärjestön työtaistelun aiheuttama henkilöstövajaus vaarantaisi potilaiden tai asiakkaiden hengen. Laki olisi voimassa ensi tammikuun loppuun.

Lakiesityksen käsittely alkaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa pikavauhdilla keskiviikkona, valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) on sanonut STT:lle.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmoittanut, ettei se voi sellaisenaan hyväksyä lakiesitystä, mikä on aiheuttanut kitkaa hallituksessa.

24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
11 päivää sitten

Eikö nyt olla jo rikoslain piirissä? Toisen henkeen ja terveyteen kohdistuva törkeä uhkaus? Mitähän rikoslaissa sanotaan kyseisestä asiasta?

Lisää palkkaa hoitajille
10 päivää sitten
Reply to  Keijo K

Rikoslaista en tiedä, mutta Suomen perustuslaissa on lakko-oikeus, ja mielestäni uusi pakkolaki rikkoo perustuslakia ja demokratiaa.

Keijo K.
10 päivää sitten

Kannatan palkkojen nostoa. Vastustan uhkailua, joka kohdistuu sairaudesta tai onnettomuuksista kärsiviin.

Pertti
10 päivää sitten
Reply to  Keijo K.

Heille ei kuulu antaa palkkaa lisää yhtään enempää kuin muillekaan aloille. Olisi ensin syytä tutkia ja muuttaa sitä kankeata organisaatiota, mikä vaikuttaa esimerkiksi terveyskeskusten ja sairaalan toimintaan. Rokotusoikeus kaikissa tilanteissa myös lähihoitajille, ja terveyskeskuksissa lääkäri toimii sairaanhoitajan esihenkilönä.

En ole koskaan ollut tyytyväinen terveyskeskusen sairaanhoitajiin. Menen mieluimmin yksityiselle.

Allan
10 päivää sitten

Missä perustuslain pykälässä mielestäsi suoraan turvataan lakko-oikeus? Oletko lukenut esityksen ”pakkolaista”?

Lakko-oikeutta saa rajoittaa Euroopan sosiaalisen peruskirjan ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja useiden kansainvälisten sopimusten perusteella. Pakkolakiesityksessä näitä on käsitelty varsin kattavasti.

Mielestäni lakiesitys kaipaa vielä jonkun verran tarkkarajaisempia täsmennyksiä, mutta on muutoin hyväksyttävissä. Pakkolakiesitys turvaa myös lain tasolla suoraan korkeamman korvauksen sellaiselle työntekijälle, johon pakkokeinoja sovelletaan.

Lisää palkkaa hoitajille
10 päivää sitten
Reply to  Allan

Haluaisitko sinä, että sinua hoitaisi hoitaja, joka on pakotettu töihin? Luulen, että työmotivaatio olisi melko alhaalla korotetusta palkasta huolimatta.

Rahaa tässä maassa tuntuu riittävän jopa ulkomaille tupakan vieroitukseen, mutta tämä hoitajien palkkojen nosto osoittaa vain, ettei hoitajien työtä arvosteta.

Allan
10 päivää sitten

Olen ollut näissä verkkokeskusteluissa suurimpia hoitajien oikeuksien kannattaja. Nyt Tehy ja Super möhlivät, kun laittoivat lakot kohdistumaan tehohoitoon. Siinä kulkee minun rajani tukemiselle. Vaikka olen ay-aktiivinen, en kuitenkaan kannata laittomuuksia.

Kunta-alalla oli myös ammattiryhmiä, joissa ei haluttu palkkaa lisää, vaan työn kuormittavuutta vähentämään haluttiin lyhentää säännöllistä työaikaa. Tehy ja Super kuitenkin tyrmäsivät kuulemma tämän vaihtoehdon kaikilta. Miksi siis pitäisi tukea sellaisi järjestöjä, jotka tyrmäävät muiden tavoitteet?

En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Tehyn ja Superin korkeat palkkavaatimukset vähentävät hoitajien työn kuormitusta ja uupumusta.

Pertti
10 päivää sitten

Niinhän se usein ainakin tuntuu. Jos on virolainen hoitaja esimerkiksi, on kohtelu heti miellyttävämpää. Hyvin usein tuntuu, että ollaan palkkatyössä ja odotetaan kellon lyömää.

En kehu yhtään suomalaista hoitajaa. He ovat palkkatyössä. Kyllä kaikkia töitä arvostetaan, arvostuksen saa parhaiten silloin, kun sen työssä ansaitsee.

Lisää palkkaa hoitajille
10 päivää sitten

Minäkin vastustan uhkailua, mutta kuka tässä uhkailee? Hoitajat, jotka haluavat palkkaa lisää vai lakimuutos, joka mielestäni rikkoo Suomen perustuslakia.

Työn kuormittavuus ja palkka ovat jo aiheuttaneet sen, ettei alan koulutukseen enää haluta, koska muilta aloilta saa paremman toimeentulon. Pitäisikö katsoa vähän pidemmälle ja muistaa, etteivät sairaat ja vanhukset mihinkään katoa.

Mitä muita keinoja hoitajilla on kuin lakkoilu?

Allan
10 päivää sitten

Lakko-oikeutta ei olla poistamassa, vaan sitä rajoitetaan lailla, koska Tehy ja Super eivät ole suostuneet takaamaan suojelutyötä. Perustuslaki ei suoraan takaa lakko-oikeutta, joten se ei ole niin suoraan subjektiivinen oikeus kuin on oikeus elämään.

Oikeuskäytäntö ja EU:n sosiaalisten oikeuksien peruskirja ja useat kansainväliset sopimukset takaavat lakko-oikeuden, kunhan tietyt reunaehdot toteutuvat.

MDI
10 päivää sitten

Mitähän hoitajia tarkoitat? Kassan-, kerros-, kirjaston- vai kentänhoitajia?

Alan koulutukseen eli lähinnä sairaanhoitajaksi on kovasti tunkua, amistasoiseen lähihoitajakoulutukseenkin myös. Etenkin lähihoitajan työ ei ole rakettitiedettä, ja siihen pystyy kuka vaan järjissään oleva. Itse olen tehnyt kyseistä työtä yo-tutkinnon ja partion EA-kurssin pätevöittämänä. ”Hoitajien” vastuu on yhtä tyhjän kanssa, lääkäri vastaa.

Suomessa on muuten unionin eniten ”hoitajia” väkilukuun suhteutettuna, ja silti on niin kiire ja kuormittavaa. Miten muuten lisäpalkka vähentäisi kiirettä?

Lisää ja lisää
9 päivää sitten
Reply to  MDI

Lisäpalkka vähentäisi kiirettä omalta osaltaan niin, että nykyistä parempi palkka lisäisi kiinnostavuutta alalle ja näin ehkä niitä käsipareja siunaantuisi lisää.

Kiirettä on monella muullakin alalla ja työt on tehtävä aikataulujen puitteissa. Ollaan iloisia me, joilla työtä vielä on.

Mamma maalta
10 päivää sitten

Havainto; jokainen tänä päivänä lakkoa ja lisää palkkaa vaativa hoitaja on aikoinaan vuorostaan hoitoa odottava ja vaativa ikääntynyt henkilö. Onkohan silloin asiat paremmin? En ole sitä näkemässä, koska olen jo sen ikäinen, että lähitulevaisuus pelottaa jo.

Pertti
10 päivää sitten
Reply to  Mamma maalta

Toivottavasti hoitoa saa vielä niin, ettei tarvitse katsella ja kokea heittelemistä ja tempoilua. Näkispä joskus auttajan joka hymyilee, se taitaa olla Suomessa historiaa jollei tule apua ulkomailta. Täällä vaaditaan oikeuksia ja niitä mitä omata mielestä kuuluu saada, mutta ei haluta ymmärtää vastuuta ja iloista auttamista.

P. Eskin
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Onneksi Venäjällä kaikki on paremmin.

Pertti
10 päivää sitten
Reply to  P. Eskin

Taas yksi katkera, joka opettaa lapsiaan oikeanlaiseen artikulointiin.

Argumentoija
9 päivää sitten
Reply to  Pertti

Ei kannata käyttää semmoisia sanoja, joiden merkitystä ei ymmärrä.

Pertti
9 päivää sitten
Reply to  Argumentoija

Tiedän kyllä, mitä argumentoija tarkoittaa. Tulipahan sinultakin viisautta tähän keskusteluun.

Argumentoija
9 päivää sitten
Reply to  Pertti

Hienoa, oletko jo kuudennella?

Tavis torilta
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Mainitsemasi seikat hymyilevästä sisar valkoisesta ovat tärkeitä. Tuskin tuntuvat palkankorotukset hoitajaa sen iloisemmaksi auttajaksi työssään tekee, jos auttamisen asenne puuttuu.

Lisää palkkaa hoitajille
10 päivää sitten
Reply to  Pertti

Paljonko sillä hymyllä ostaa ruokaa tai maksaa vuokraa. En tiedä missä olet tavannut kurttukulmaisia hoitajia kun itselläni on aivan toisenlainen kokemus heistä. Suurin osa tekee kolmivuoroa…niin tehdään monessa tuotantolaitoksessa, yökorvaus on vaan toisenlainen. Itse olen jo niin vanha, että kohta tarvitaan niin syöttäjää kuin vaipankin vaihtajaa mutta avun haluaisin suomen kielellä.

Allan
10 päivää sitten

”Yökorvaus on vaan toisenlainen.” Perustele väitettäsi paremmin ja kerro, millä lailla se on toisenlainen.

Miten perustelemattomat tai jopa pötykirjoitukset auttavat hoitajien asiaa?

Pertti
10 päivää sitten

Tällaisia tylyjä henkilöitä siellä on nykyään paljon. Kyllä sillä palkalla saa leipää ja särvinäkin kunnolla päälle. Jos puhutaan vastuista, niin kyllä bussikuskilla on vastuu, se ei ole autolla.

Teillä on vastuunne omassa työssä niin kuin meillä kaikilla, mutta lääketieteellinen vastuu aina lääkärillä. Mene kaupan kassalle tai siivoamaan jos niin huonosti on asiat, vaihda töitä. Ei sitä mikään estä.

P. Eskin
9 päivää sitten
Reply to  Pertti

Tai muuta Venäjälle.