Hurrikaani Ianin tuulten vauhti hiipuu – lähes kaksi miljoonaa sähköyhtiön asiakasta vailla virtaa Floridassa

0

Yhdysvalloissa Floridaa riepotteleva hurrikaani Ian on heikentynyt neloskategorian hurrikaanista kolmostasolle, kertoo maan kansallinen hurrikaanikeskus NHC . NHC ennustaa Ianin heikkenevän entisestään tulevan vuorokauden aikana, mutta se kuitenkin voi vielä olla voimakkuudeltaan hurrikaaniluokkaa siirtyessään torstaina Floridan itäosiin ja perjantaina osavaltion koillisosiin sekä Georgiaan ja Etelä-Carolinaan.

Ian on aiheuttanut Floridassa mittavia tulvia, ja NHC on varoittanut olosuhteiden olevan hengenvaaralliset. Lähes kaksi miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on mukaan Floridassa ilman sähköä hurrikaanin vuoksi.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia veden valtaamista kaduista, ja televisiossa on näytetty muun muassa merenrantataloihin virtaavaa tulvavettä, tulvaveden alle jääneitä teitä ja virtauksen mukaan lähteneitä autoja. Esimerkiksi Fort Myersissa jotkin kaupunginosat muistuttavat järviä.

Yhdysvaltain rannikkovartiosto ilmoitti aiemmin etsivänsä 20:tä siirtolaista, joiden uskottiin olleen myrskyssä Floridan rannikon edustalle uponneessa veneessä. Neljän kuubalaisen kerrottiin onnistuneen uimaan Florida Keysin saarille, ja kolme ihmistä rannikkovartiosto sanoi pelastaneensa merestä.

Ian hätyytteli kovimmillaan viitoskategoriaa, joka on Saffir-Simpsonin hurrikaaniasteikon korkein taso. Se edellyttää tuulen nopeuden olevan yli 69 metriä sekunnissa, kun NHC:n mukaan Ianin tuulet puhalsivat sen rantautuessa Floridaan 67 metriä sekunnissa.

Saffirin–Simpsonin hurrikaaniasteikko ei huomioi muita myrskyn aiheuttamia ilmiöitä, kuten myrskyvuoksea tai tulvia. Tuulen nopeudessa ei myöskään huomioida puuskia.

Tuhoista odotetaan mittavia, ja NHC on varoittanut tilanteen olevan hengenvaarallinen muun muassa myrskyvuoksen takia. Paikallisen ilmatieteen laitoksen NWS:n johtaja Ken Graham on kutsunut hurrikaania historialliseksi.

–  Tästä tulee myrsky, josta puhumme vuosien ajan, hän kuvaili.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on ennakoinut osavaltioon ”todella inhottavaa” päivää tai kahta.

Useissa piirikunnissa annettiin evakuointimääräys yhteensä noin 2,5 miljoonalle ihmiselle, ja joissakin muissa piirikunnissa evakuoitumista suositeltiin.

Tampan ja Orlandon lentokentät ovat keskeyttäneet kaikki kaupalliset lennot, ja samoin laivayhtiöt ovat peruneet matkoja ja viivästyttäneet lähtöjä.

Myös Kuubassa Ian vei mennessään sähköt, ja koko maa oli vahingoittuneen sähköverkon romahdettua noin 18 tunnin ajan ilman sähköä. Tiistaina paikallista aikaa Kuuban länsiosiin osunut, tuolloiselta voimakkuudeltaan kolmosluokan hurrikaaniksi luokiteltu Ian aiheutti kahden ihmisen kuoleman ja mittavia materiaalisia vahinkoja.

Keskiviikon aikana sähköjä saatiin palautettua monin paikoin, muun muassa osalle pääkaupunki Havannan asukkaista. Pahimmin myrskyssä kärsineillä alueilla läntisessä Kuubassa korjaukset jatkuvat.

Viranomaisten mukaan Ian romahdutti Havannassa viisi rakennusta ja vahingoitti useita kymmeniä.

Ilmastonmuutoksen lämmittäessä meren pintaa trooppisten myrskyjen uskotaan voimistuvan nykyisestä. Uutistoimisto AFP:n haastatteleva ilmakehätutkija, professori Gary Lackmann Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistosta kertoo tutkimuksissa havaitun, että vaikka myrskyjen määrä tuskin kasvaa, ilmastonmuutoksen myötä trooppiset myrskyt kehittyvät nykyistä todennäköisemmin hurrikaaneiksi.