Huumekuski pakeni poliisia rekalla vanteet kipinöiden – ”Renkaan riekaleita oli pitkällä matkalla todella paljon”, pienen lapsen äiti kertoo

0
Piikkimatto on pakattu poliisiautoissa salkkuun, jota ylikonstaapeli Jarkko Ahonen Salon poliisista esittelee. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Ohjaamoon suihkutettu paprikasumute ja moottoritielle levitetyt piikkimatot eivät hillinneet huumeissa ajanutta rekkakuskia. Hän pakeni poliisia vanteet kipinöiden, kunnes täysperävanullinen kuorma-auto syttyi lopulta tuleen.

Hurja takaa-ajo käynnistyi poliisin punaisesta pysäytysmerkistä Muurlassa sunnuntaina illalla.
– Kuljettaja ei reagoinut asiaan mitenkään, rikoskomisario Jari Riiali kertoo.

Poliisipartio seurasi rekkaa Piihovin liikenneaseman pihalle. Salolainen Miika Matinaho näki, mitä siellä tapahtui. Matinaho oli pysähtynyt liikenneasemalle ollessaan matkalla viikonloppuvapaalta rannikkolaivaston Pansion tukikohtaan.

”Kaksi poliisia oli kiivennyt rekan ikkunalle ja piti kuskia kädestä kiinni. Hetken päästä toinen poliiseista kiersi pelkääjän paikan ikkunalle ja alkoi hakata ikkunaa rikki. Sen jälkeen rekka lähti ajamaan karkuun”, Matinaho kirjoittaa tekstiviestissä Salon Seudun Sanomille.

Poliisi kertoo tässä tilanteessa suihkuttaneensa auton sisään pippurikaasua. Poliisin, Tullin ja rajavartiolaitoksen käyttämissä sumuttimissa on paprikasumutetta, joka tunnetaan lyhenteellä OC. Se on sekoitus synteettistä öljyä, pihkaa ja chilipaprikoista saatavaa kapsaisiinia.

Kapsaisiini aiheuttaa limakalvoille tai silmiin päästessään voimakasta ärsytystä ja kipua. Se ei hillinnyt kuljettajaa. Hän riuhtaisi itsensä irti poliisien otteesta ja kaasutti moottoritielle. Poliisipartio lähti perään ja hälytti lisävoimia.

Lounais-Suomen poliisin mukaan auton alle heitettiin ensin kaksi piikkimattoa Paimion liittymässä, jolloin auton vasen eturengas räjähti. Toinen rengas tyhjeni hieman myöhemmin.
”Kuljettaja jatkoi ajoaan pelkillä vanteilla. Tässä vaiheessa auto alkoi kipinöimään ja syttyi palamaan”, poliisi kertoi maanantaina iltapäivällä.

Poliisi sai lopulta heitettyä rekan alle kolmannen piikkimaton, jonka jälkeen auto pysähtyi. Poliisi hoiti alkusammutuksen ja Varsinais-Suomen pelastuslaitos loput. Kuorma-auto vaurioitui poliisin mukaan pahoin, mutta perävaunu säilyi lähes vahingoittumattomana.
Poliisin mukaan muutama rekan perässä ajanut auto sai vaurioita renkaan palasista.

Kemiönsaarelta lähtenyt turkulainen perheenäiti oli kääntynyt moottoritielle Paimiossa puoli yhdeksän maissa illalla. Pieni lapsi nukkui turvaistuimessa takapenkillä.
– Ensimmäinen nopeusrajoitus näytti kahdeksaakymppiä. Ajattelin, että onpa outoa, äiti sanoo.
Sitten nopeusrajoitus putosi kuuteenkymppiin. Äiti kertoo ymmärtäneensä, että jotain oli tekeillä, vaikka moottoritiellä ei vielä silloinkaan näkynyt mitään erikoista.
– Jonkin matkaa ajettuani keskiviivalla oli ensin iso renkaan palanen. Siitä eteenpäin renkaan riekaleita oli pitkällä matkalla todella paljon.

Este tiellä, sähköinen näyttötaulu tien poskessa oli varoittanut. Kirismäen liittymässä Kaarinassa oli poliisiauto poikittain tiellä ja kaksi poliisia ohjaamassa liikenteen Turun kehätielle.
– Rampilta näkyi, että moottoritiellä oli valkoinen rekka aika kaukana edessä. Siellä edempänä oli myös paljon lisää poliisiautoja, äiti kertoo.

Renkaan kudosten läpi työntyvät piikit ovat onttoja ja toimivat ikään kuin venttiileinä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Poliisi epäilee, että noin 65-vuotias kuljettaja oli ottanut työnantajansa täysperävaunullisen kuorma-auton luvatta Naantalista sunnuntaina aamupäivällä. Hän oli käynyt rekalla pääkaupunkiseudulla. Paluumatkalla Turun suuntaan hätäkeskus oli saanut ilmoituksia poikkeuksellisesta ajavasta ajoneuvoyhdistelmästä.
Poliisipartio havaitsi auton ensimmäisen kerran jo ennen Muurlan liittymää.

Täysperävaunullinen kuorma-auto oli kokkolalaisen Ahola Transportin väreissä, mutta yhdistelmä kuului yhtiön suomalaiselle sopimusliikennöitsijälle.
–Olemme todella kiitollisia, ettei mitään suurempaa onnettomuutta tapahtunut, Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom sanoo.
Aholan perheyrityksen liikevaihto oli viime vuonna yli sata miljoonaa euroa, ja se on yksi Pohjoismaiden johtavista kuljetusyrityksistä. Konsernin alla ajaa viitisensataa ajoneuvoa.

Rikostutkinta siirrettiin Salon poliisille maanantaina. Kuljettajaa epäillään tässä vaiheessa ainakin törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, luvattomasta käytöstä ja virkamiehen vastustamisesta.

Epäilty on pidätetty.