IMF ja Moody’s arvostelevat Britannian budjettilinjauksia – suuri veroale heikentää puntaa

0

Vellonta Britannian talouspolitiikan ja punnan kurssin ympärillä jatkuu. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on Britannian suunnitelmaa panna toimeen 45 miljardin punnan (noin 50 miljardin euron) veronalennus, joka keventäisi erityisesti suurituloisten veronmaksajien taakkaa.

Valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin suunnitelmassa luovuttaisiin kokonaan veroasteikon ylimmästä portaasta, jonka nojalla yli 150  000 punnan tuloista maksetaan 45 prosentin tulovero.

IMF kehotti harkitsemaan suunnitelmaa uudelleen todeten, että velalla rahoitettavat veronalennukset saattavat entisestään kiihdyttää Britannian inflaatiota. Maan keskuspankki Bank of England nosti viime viikolla ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä 2,25 prosenttiin yrittäessään hillitä inflaatiota, mutta veronalennus voi tehdä keskuspankin pyrkimykset tyhjiksi, IMF varoitteli. Pankin odotetaan nostavan korkoa uudelleen viimeistään marraskuussa.

Kwarteng ja pääministeri Liz Truss ovat perustelleet budjettisuunnitelmiaan ja verojen roimaa alentamista tarpeella vauhdittaa Britannian aneemista talouskasvua. Kaikkiaan suunnitelmien lasketaan heikentävän Britannian julkista taloutta 50 miljardilla punnalla. Kwarteng on luvannut tarkentaa taloussuunnitelmiaan 23. marraskuuta.

puuttuu johtavien teollisuusmaiden taloudenpitoon yhtä kipakasti kuin mitä se on nyt lausunut Britanniasta. Ennakkotapaus tosin löytyy, sillä IMF joutui vuonna 1976 tulemaan hätiin pelastamaan Britannian julkista taloutta neljän miljardin punnan hätälainalla ja asetti tuolloin ehdoksi ankaria leikkauksia julkisiin menoihin.

Luottoluokittaja ei alentanut Britannian luokitusta, mutta totesi, että mittavat rahoittamattomat alennukset ovat luokituksen kannalta negatiivisia.

Punnan kurssi dollaria vastaan oli keskiviikkona laskussa edellispäivään verrattuna ja liikkui Aasian markkinoilla tasolla 1,066. Punnan on ennakoitu voivan heiketä tasakurssiin dollarin kanssa. Punta kävi maanantaina ennätysalhaisella tasolla 1,03, mutta elpyi hiukan myöhemmin.

Investointipankki oli synkimmällä laidalla ja maalaili omassa ennusteessaan, että punta heikkenee marraskuun loppuun mennessä tasakurssiin dollarin kanssa ja laskee vuodenvaihteen jälkeen vielä tasolle 0,95, kertoi . Useampi muu kuitenkin uskoi punnan vielä pysyvän dollarin yläpuolella.

– – –

Lähteinä Financial Times, Guardian, New York Times ja AFP.

Nina Törnudd