Isän perässä tivoliin töihin – Tivoli Sariola tarvitsee Salon syysmarkkinoillekin reilut 30 työntekijää, joiden joukossa puurtaa pitkään mukana olleita

0
Tivolin uusimpiin kuuluva laite The Tribe on toimitusjohtaja Ville Sariolan ja viestintäpäällikkö Tinna Kontisen mukaan myös hurjimpia. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vasta 15-vuotias Jari-Pekka Saarinen karkasi aikoinaan isänsä perässä Tivoli Sariolaan töihin. Vuosi oli 1979.

Nyt hän paiskii hommia edelleen samassa Sariolan perheyrityksessä, jossa keskiviikkona koottiin vielä täyttä päätä laitteita torstaina alkavia Salon syysmarkkinoita varten.

– Kuusi vuotta olin tehdastyössä välillä, hän kertoo.

Vaihteleva työ ja kulkeminen paikkakunnalta toiselle houkuttelivat takaisin.

–Yksikään päivä ei ole samanlainen, hän listaa etuja.

Saarinen tekee muiden tavoin tivolissa monenlaista työtä. Pystytys- ja purkutöiden lisäksi hän esimerkiksi myy Salossa lippuja.

Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Ville Sariola sanoo, että tivolityöntekijät haetaan joka vuosi uudestaan ennen kauden alkua. Hän kuvailee hakua tänä vuonna sanalla haasteellinen, sillä koronajaksolla moni vaihtoi alaa.

Uudet tekijät koulutetaan alalle, joten vaatimuksena on vain hyvä hahmottamiskyky sekä työtä pelkäämätön asenne, sillä päivät venyvät pitkiksi.

– Kun he keväällä tulevat, he eivät lähde kesken, Sariola sanoo.

Tivolissa on töissä myös paljon Sariolan sukua, mikä ei ole ihme, sillä 134 vuotta vanhan yrityksen johdossa on jo viides sukupolvi.

Seuraava sukupolvi on Ville Sariolan mukaan jo kasvamassa. Hän tarkoittaa tällä kuusi- ja yksivuotiaita lapsiaan, jotka ovat perheen mukana kiertueella.

Salossa tivolilla on töissä reilut 30 tekijää.

Tivolin pystytys Salon torille on tarkkaa hommaa.

– Senttipeliä, Sariola kuvailee.

Torit, Salon tori mukaan lukien, ovat yleensäkin ahtaita paikkoja isoille laitteille. Salon syysmarkkinat on kuitenkin niin hyvä paikka tivolille, että paikka on pysynyt kiertueohjelmassa pyöreästi sata vuotta.

Tivoli on myös näkyvä osa syysmarkkinoita, sillä isot laitteet täyttävät ison osan markkina-alueesta.

Kiertue päättyy Saloon, mutta pitkälle lomalle tivolilaiset eivät heti pääse. Vaikka kiertue loppuu, tivoli jatkaa laitteiden vuokrausta erilaisiin tapahtumiin.

Sariola sanoo, että vielä joulun jälkeen tivoli osallistuu Messukeskuksen sisälle rakentuvaan TsigaBoom!-tapahtumaan yhdessä Sirkus Finlandian kanssa.

– Meillä on kesäloma lokakuussa ja joululoma tammikuussa, tivolin viestintäpäällikkö Tinna Kontinen kuvailee.

Jari-Pekka Saarinen viihtyy tivolin töissä, joita hän kuvailee vaihteleviksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Polttoainekulujen nousu tuntuu tivolissa

Tivoli Sariola on joutunut suunnittelemaan kiertuettaan entistä tarkemmin kasvaneiden polttoainekulujen vuoksi.

– Meillä on 50 ajoneuvoyhdistelmää, toimitusjohtaja Ville Sariola muistuttaa.

Polttoainekulujen osuus on yrityksessä lähes kolmasosa. Sariola sanoo, että suurin kuluerä on kuitenkin henkilökunta.

Kulujen karsimiseksi tivoli on jättänyt pois pidemmän matkan päässä olleita kohteita. Kasvaneiden kulujen vuoksi myös hintoja on nostettu jonkin verran. Esimerkiksi rannekkeen hinta on noussut kahdella eurolla.