Iso tappiokaan ei välttämättä vie Suomen lentopallonaisten EM-kisapaikkaa lauantaina

0
Suomen naisille riittää varmuudella kahden erän voitto Montenegrosta, mutta vähempikin voi tuoda kisapaikan. (kuva: CEV/Ondra Driml)

Lähtökohdat Suomen ja Montenegron väliseen, Joensuussa lauantaina pelattavaan lentopallon naisten EM-karsintaotteluun ovat sinänsä selvät. Suomi varmistaa lopputurnauspaikkansa voitolla ja myös 2–3-tappiolla.

Portti kisoihin ei silti sulkeudu välttämättä edes suurinumeroisemmalla häviöllä. Onhan ylimääräisenä muuttujana Ukrainan sota ja siihen liittyvä Venäjän tilanne.

Venäjä lunasti kisapaikkansa jo viime vuoden sijoituksellaan. Euroopan lentopalloliitto ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, saako Venäjä osallistua noin vuoden kuluttua pelattavaan turnaukseen.

Siitäkään ei ole tietoa, miten määrittyisi Venäjän korvaaja. Loogisin vaihtoehto olisi karsintalohkojen parhaan kolmanneksi sijoittuvan nosto kisoihin.

Mikäli Suomi häviäisi 0–3 tai 1–3, jäisi se kolmeen voittoon ja yhdeksään sarjapisteeseen. Se saattaisi hyvinkin riittää parhaan lohkokolmosen statukseen.

A-lohkossa Israelilla on mahdollisuus nousta nykyisestä seitsemän pisteen saldosta kymmeneen. Se kohtaa kuitenkin lohkoa johtavan Romanian.

D-lohkossa Itävallalla on seitsemän pistettä. Jäljellä on ottelu Azerbaidzhania vastaan. Azerbaidzhan voitti kotikentällään keskinäisen ottelun 3–0.

F-lohkossa kuudessa pisteessä olevan Sveitsin tehtävä on hyvin vaikea, kun lohkoykkösestä Kreikasta pitäisi viedä 3–0- tai 3–1-voitto.