Sarjakärkeen nousseen SalPan voittoputki venyi jo kahdeksaan otteluun – katso tallenne Jazz-ottelusta!

0
Joukkueiden välinen edellinen ottelu päättyi kesäkuussa Mikke Louhelan (4) SalPan 2-1-voittoon. (Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

Otteluraportti:

Edellisen kerran 9. heinäkuuta tappion kärsinyt SalPa venytti voittoputkeaan jo kahdeksaan otteluun, kun se haki lauantaina Porin stadionilta 1–0-vierasvoiton FC Jazzista. Ottelun ainoan maalin iski 64. minuutilla Joonas Meura.

Samalla SalPa nousi sarjakärkeen ja varmisti paikkansa runkosarjan jälkeen pelattavassa neljän joukkueen nousukarsinnassa. SalPan ero sarjakakkoseen Ilves-Kissoihin on kolme pistettä, kun runkosarjaa on jäljellä kolme kierrosta.

Lauantain ottelun avauspuoliaika oli tarkkaa pelaamista. Jazz sai pallon maaliin jo viiden minuutin pelin jälkeen, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi.

Tunnustelevan alun jälkeen ottelu muuttui fyysiseksi. Heikomman vaiheen (15.–20. min.) jälkeen vieraat ottivat pallonhallinnan itselleen. SalPa loi kummallekin kärkipelaajalle John Fagerströmille ja Elmo Heinoselle hyvät vetopaikat noin 20 metristä, mutta Fagerströmin laukauksen blokkasi Arttu Lötjönen ja Heinosen ikävän pomppupallon torjui Jazz-vahti Dragomir AlexandruIulian.

SalPa hankki avauspuolikkaalla neljä kulmapotkua, mutta niistä ei syntynyt mitään mainittavaa.

Avauspuolikkaalla kovia kokenut SalPan keskikentän työmies Niko Leskelä otti avauspuolikkaan loppuun varoituksen jaettuaan myöhästyneen taklauksen.

Toinen puoliaika alkoi huomattavasti avoimempana. Jazzin ensimmäisestä hyökkäyksestä SalPa-toppari Michael John oli lähellä siirtää pallon omaan maaliin. Heti perään toisessa päässä Fagerströmillä ja Tobias Laaksosella oli hyvät vetopaikat, mutta kummankin laukauksen blokkasi Jazzin puolustus.

56. minuutilla SalPa sai kuudennen kulmapotkun, Joonas Meura jatkoi takatolpalta maalin eteen, josta Elmo Heinonen puski vaarallisesti, Iulian sai kuitenkin torjuttua pallon maaliviivalta.

Kuusi minuuttia tästä ja SalPa sai seitsemännen kulmapotkun. Meura ei enää jatkanut keskelle vaan laukoi Mikke Louhelan keskityksen suoraan etukulmasta sisään. Jazz-kasvatti Meura noudatti jalkapallon kirjoittamatonta sääntöä, eikä tuulettanut maalia.

Johtomaalin jälkeen Jazzin oli nostettava riskitasoa, mutta SalPa pystyi pitämään ottelun kontrollissaan ja pallonhallinnan itsellään. Jazz sai keskityspalloilla muutaman puolittaisen hässäkän Joni Rahilan vartioimalle maalille, mutta tilanteet päättyivät joko paitsioon, purkuun tai Rahilan näppeihin.

Näin Poriin matkustaneet noin 50 SalPan kannattajaa saivat juhlia joukkueen kanssa vierasvoittoa ja nousua sarjakärkeen.

Jazzilla ei ollut lopulta ottelussa ainuttakaan hyvää maalipaikkaa. Ottelun painopisteestä kertoo myös kulmapotkut, jotka menivät 10–4 SalPalle.

SalPan Ronias Yacoob ja Bamo Ahmadi ottivat varoitukset, mikä tietää heille pelikieltoa ensi sunnuntain EPS-otteluun. Tilanne ei kuitenkaan ole kriittinen, sillä Oskari Jakonen palaa seuraavaan otteluun pelikiellosta ja Jazz-ottelun flunssan vuoksi väliin jättänyt Jonatan Guseff lienee taas pelikunnossa.

Voit katsoa ottelun tallenteen jutun lopussa olevasta lähetysikkunasta.

Otteluennakko:

Salkkarin suorat lähetykset SalPan otteluista jatkuvat lauantaina, kun ”Joutsenet” matkustavat FC Jazzin vieraaksi Porin aina tuuliselle stadionille.

Seitsemän ottelun voittoputkessa liihottava SalPa on Kakkosen B-lohkon kärjessä tasapistein ottelun enemmän pelanneen Ilves-Kissojen kanssa. SalPalla on siis lauantaina mahdollisuus nousta yksin sarjakärkeen.

Mikäli SalPa saa ottelusta edes yhden sarjapisteen, varmistaa se samalla sen, ettei sarjassa viidentenä Jazz voi enää ohittaa sitä sarjataulukossa. Samalla varmistuu se, että SalPan kausi jatkuu runkosarjan jälkeen nousukarsinnassa.

Teoreettisesti SalPan pullahtaminen ulos neljän parhaan joukosta olisi Jazz-tasapelin jälkeen vielä mahdollista, mutta se edellyttäisi sitä, että SalPa häviäisi loput kolme runkosarjan otteluaan, kaksi kolmikosta GriFK, Klubi 04 ja Tampere United voittaisivat kaikki neljä otteluaan. FC Honka Akatemian pitäisi hävitä TamU:lle, mutta voittaa muut ottelunsa ja niin edelleen.

Itse asiassa SalPalla on jopa ”varaa” hävitä lauantain ottelu ja pysyä silti tiukasti lohkon voittotaistelussa mukana. Toki tätä pitkän voittoputken aikana ansaittua ”varapatruunaa” on syytä säästää itse nousukarsintaan, johon siis selviää lohkon neljä parasta joukkuetta.

Nousukarsinta pelataan yksinkertaisena sarjana eli jokainen kohtaa jokaisen kerran ja runkosarjassa saadut pisteet seuraavat mukaan.

Tämän kauden SalPassa on viisi Jazz-taustaista henkilöä: päävalmentaja Tero Suonperä toimi edelliset vuodet Jazzin juniorivalmentajana, luottopuolustaja Joonas Meuralla, hiljattain seuraan siirtynyt Joose Mäkisellä sekä keskikentän Tobias Laaksosella on tuoretta taustaa Jazzista ja keskikentän työmies Niko Leskelällä vähän vähemmän tuoretta taustaa.

Kummaltakin joukkueelta on yksi pelaaja pelikiellossa: SalPalta hyökkääjä Oskari Jakonen ja Jazzilta uusiseelantilainen hyökkääjä Oliver Van Rijssel.

Ottelussa kohtaavat myös B-lohkon kaksi parasta maalintekijää. Jazzin superhankinta Firmino on tehnyt tällä kaudella 16 ottelussa peräti 22 maalia ja SalPan Elmo Heinonen 16 ottelussa 13 maalia.

Joukkueiden edelliset ottelut ovat olleet tyystin erilaisia. Edellisen kerran kaksi kuukautta sitten hävinnyt SalPa on päästänyt neljässä edellisessä ottelussa vain yhden maalin, kun taas Jazz on päästänyt viidessä edellisessä ottelussa peräti 17 maalia.

Kakkosen B-lohkoa FC Jazz–SalPa lauantaina kello 16. Suora lähetys alkaa alla olevasta ikkunasta noin kello 15.55. Yhteistyössä Satakunnan Kansan kanssa toteutettavan ottelun selostajana toimii Janne Helander. 

Jos ottelu ei näy, voi avata lähetyksen tästä linkistä.