Jätteenpoltto jarruttaa asumiskulujen hurjaa nousua – Salo lähestyy halvinta tasoa kustannusvertailussa

11
Kaukolämpöverkossa olevien kerrostalojen asumiskulut ovat nousseet Salossa valtakunnallista keskiarvoa hitaammin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kiinteistökulut eivät ole ampaisseet Salossa aivan samanlaiseen nousuun kuin maassa keskimäärin.

Kiinteistöliiton vuosittain tekemä Indeksitalo-selvitys vertailee kerrostaloasumisen hintaa eri puolilla Suomea. Salo on tänä vuonna 59 kunnan vertailussa kahdeksanneksi edullisin kunta. Viime vuonna Salon sijoitus oli 15. edullisin.

Hyvästä sijoituksesta huolimatta Salossakin kiinteistökulut ovat kasvaneet vuodessa vajaat yhdeksän prosenttia.

Koko maassa kustannukset ovat nousseet vielä reilusti enemmän: keskimäärin miltei 13 prosenttia. Pienimmillään vertailukustannusten nousu oli seitsemän prosenttia ja suurimmillaan peräti 21 prosenttia.

Salon kaukolämpö tuotetaan pääosin Lounavoiman jätevoimalassa Korvenmäessä. Kuva: SSS arkisto/Santeri Iltanen

Vertailussa kerrostalokiinteistöjen suurin yksittäinen kustannuserä on kaukolämpö. Kaukolämmön lisäksi vertailu huomioi vesi- ja jätemaksut, kiinteistösähkön, kiinteistöverot ja jätehuollon.

Salossa kaukolämpö on vertailun kuudenneksi edullisinta, mikä pitkälti selittää Salon hyvän sijoituksen myös kokonaiskustannuksissa.

– Joissain kunnissa kaukolämmön osuus on melkein puolet kuntakohtaisista kustannuksista. Eli jos on edullinen kaukolämpö, kokonaiskustannuskin jää alhaiselle tasolle, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

Salon kaukolämpö tuotetaan pääosin Lounavoiman jätevoimalassa, josta Salon kaupungin omistama Salon Kaukolämpö Oy omistaa puolet. Kaukolämpöyhtiö on jo ilmoittanut, että se tulee vuodenvaihteessa edelleen laskemaan kaukolämmön kulutusmaksua.

– Meidän tilanteemme on hyvä, koska yhteistyö Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa tukee kaukolämmön hinnan vakautta. Me emme ole etsimässä polttoainetta markkinoilta. Kuvio on selkeä polttoainepuolella ja sovittu pitkäksi ajaksi. Se vakauttaa Salon kaukolämmön kustannusta pitkälle tulevaisuuteen, sanoo Salon Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Petri Onikki.

Energian hinnannousu on nostanut asumiskuluja vauhdilla. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Indeksitalo-vertailun hintatiedot on kerätty elokuussa, ja ne koskevat syyskuun tilannetta.

Järvinen arvioi, että hintojen jo nähdystä rajusta noususta huolimatta nousupainetta on jatkossakin.

– Sähkön hinta näyttää olevan edelleen menossa ylöspäin. Se tulee vaikuttamaan asumiskustannuksiin talven tullen.

Taloyhtiöiden keinot selvitä tilanteesta ovat rajalliset.

– Käytännössä lähes kaikissa taloyhtiöissä on jouduttu miettimään vastikkeiden korotuksia. Huonoimmassa tilanteessa ovat yhtiöt, jotka eivät ole varautuneet etukäteen eikä kassapuskuria ole. Monessa yhtiössä tullaan vielä loppuvuoden aikana tilanteeseen, että pitää nostaa vastiketta tai periä ylimääräistä vastiketta, sanoo Järvinen.

Indeksitalo 2022: Maksut Salossa verrattuna kuntien keskiarvoon

  • Kaukolämpö : Salo 1,14 euroa (vertailukuntien keskiarvo 1,38 euroa)
  • Vesi- ja jätevesimaksut : Salo 0,70 euroa (ka. 0,72 euroa)
  • Kiinteistösähkö : Salo 0,48 euroa (ka. 0,44 euroa)
  • Rakennusten kiinteistövero : Salo 0,29 euroa (ka. 0,27 euroa)
  • Jätehuolto : Salo 0,20 euroa (ka. 0,20 euroa)
  • Tontin kiinteistövero : Salo 0,07 euroa (ka. 0,13 euroa)
  • Vertailu on laskettu kuvitteelliselle 40 huoneiston ja 75 asukkaan kerrostalolle, joka on omalla tontilla ruutukaava-alueella. Vertailuhinnat kertovat hintatason per neliö per kuukausi. Vertailussa on mukana 59 kuntaa. Energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit. Vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailun viisi kalleinta kuntaa: Helsinki, Mikkeli, Rovaniemi, Hämeenlinna, Lappeenranta. Viisi edullisinta kuntaa: Kempele, Mustasaari, Rauma, Oulu, Pietarsaari.
  • Lähde: Kiinteistöliiton Indeksitalo 2022
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
4 kuukautta sitten

Nyt varmaan viimeiset laitoksen vastustajat ja kauhukuvien luojat myöntävät hankkeen olevan kannattava.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Laitos on vasta sitten kannattava, kun kaikki velat on maksettu, eikä uusia velkoja ole otettu. Omalla kohdallani en hyödy kaukolämmön hinnasta mitenkään. Kun kaukolämmön hintaa on alennettu, niin maksan alennuksen korkeina jätemaksuina. Lisäksi näin lyhyellä ajalla on täyttä höpöhöpöä väittää, että laitos olisi kirjanpidollisesti kannattava.

Eu:n asettamat jätteiden kierrätysvelvoitteet ja jätteiden polttoa rajoittavat velvoitteet, eivät vielä vaikuta täysimääräisesti. On aivan turhaa vetää kannattavuudesta vielä mitään johtopäätöksiä.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Nouseeko raaka-aineen hinta, missä myrkkypilvi ja rekkaralli ja entä hajut, missä ne viipyvät?

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Raaka-aineen hinta ei suoraan nouse, mutta määrä vähenee EU:n velvoitteiden myötä. Merkittävin velvoite on polton rajoitukset tai kokonaan kieltäminen.

Hajut olisivat pahemmat ilman vastustajien vastustusta. Vahvasta vastustuksesta johtuen jätteenpolttolaitokseen tuli tiukemmat ympäristövelvoitteet, joten päästöjen suodatusjärjestelmät tulivat tehokkaammiksi. Vihreät olisivat hyväksyneet paljon tehottomammat suodattimet.

Toisaalta, miksi Turku ei hyväksynyt uutta jätteenpolttolaitosta alueelleen, vaikka se olisi ollut Turun asukkaille edullisempi? Kaikki mainostamasi kannattavuudet ja erinomaisuudethan olisivat tulleet Turun asukkaiden hyödyksi.

Pienikin määrä myrkkyjä ilmassa on huonompi kuin ei myrkkyä ollenkaan. Aika vekkulia ja täysin kaksinaismoralistista, että vihreät vastustavat saasteita ilmassa, mutta pitävät niitä erinomaisina, kun päästölähteet on vihreiden hyväksi katsomissa hankkeissa.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Minä en tiedä, paljonko poltosta myrkkyjä ilmaan päätyy. Mitta mikä olisi realistinen vaihtoehto? Se on nyt olennaista, ongelmia minäkin osaan luetella.

Ennen laitosta jätteitä rahdattiin ulkomaille saakka, oletettavasti poltettavaksi Korvenmäkeä vanhemmissa laitoksissa. Johan rahdistakin tulee kustannusten lisäksi myrkyllisiä päästöjä.

On helppo sanoa, että pitää kierrättää. Sitä yritetään, ja tilanne kai paranee jatkuvasti. Mutta aika pitkään vielä menee, ennen kuin uuni jää ilman ruokaa.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Mitta mikä olisi realistinen vaihtoehto?”
En ole kysellyt realististen vaihtoehtojen perään.

Olen kysynyt, että miksi Turku kielsi uuden jätteenpolttolaitoksen rakentamisen alueelleen, kun kerran siitä ei ole mitään haittaa.

Vastaa sinä siihen kun kerran puolustelet jätevoimalaa.

Ei niitä jätteitä olisi tarvinnut kuskata yhtään ulkomaille, jos Turku olisi sallinut sen uuden haitattoman voimalan rakentamisen alueelleen.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Et ole kiinnostunut vaihtoehdoista, mutta moitit Korvenmäen laitosta siitä, että päästöt vähenivät. Ymmärsinkö oikein?

En tiedä turkulaisten perusteita. Ehkä he ajattelivat kuten sinä, eli jätteet pitää viedä muualle. Itse olen tyytyväinen tähän tilanteeseen. Ratkaisuja pitää tehdä, ja joskus ne ovat hyviä, joskus ei.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

Voithan verrata entiseen ja tutkia paljonko Vapo tuotti pienhiukkasia ja muita päästöjä, toimiessaan sokeritehtaalla tuottamassa energiaa. Määrät on aika huomattavasti suuremmat kuin uudessa laitoksessa. Kai se on hyvä, että asiat paranevat? Mitä moraalia se on että saastutetaan vaikka ei tarvitsisi?

Talous
4 kuukautta sitten
Reply to  Allan

”Laitos on vasta sitten kannattava, kun kaikki velat on maksettu, eikä uusia velkoja ole otettu.” Hyvin harvan yrityksen omavaraisuus on 100 %. Jos yrityksen omavaraisuus on yli 50 %, on se jo erinomainen.

”Kun kaukolämmön hintaa on alennettu, niin maksan alennuksen korkeina jätemaksuina.” En ole huomannut mitään ihmellisiä korotuksia jätemaksuihin vuosikausiin. 3 kuukauden jätemaksuni on ollut ties kuinka kauan 30 – 40 €. Jätteeni haetaan kerran kuukaudessa ja hinta on alle 10 € kerta. En henkilökohtaisesti pidä tätä maksua mitenkään korkeana.

Talous
4 kuukautta sitten
Reply to  Talous

Annoin virheellistä tietoa, jätteeni haetaan neljän viikon välein, ei kerran kuukaudessa.

Amatöörit asialla
4 kuukautta sitten

Kannattavaa on ainakin kaukolämmön käyttäjille, kun hintaa kompensoidaan maksullisella jätteellä.