Jopa Putinin tukijat huolestuneita liikekannallepanon ongelmista – ”Tällaiset ylilyönnit ovat täysin mahdottomia hyväksyä”

0

Venäjällä kaksi presidentti Vladimir Putinin keskeistä tukijaa on esittänyt huolensa siitä, miten liikekannallepano on järjestetty maassa, brittilehti kirjoittaa.

Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtaja Valentina Matvijenko sanoo olevansa tietoinen, että kutsuntoihin on joutunut miehiä, jotka eivät ole palveluskelpoisia.

–  Tällaiset ylilyönnit ovat täysin mahdottomia hyväksyä. Mielestäni on vain oikein, että ne aiheuttavat yhteiskunnassa jyrkän reaktion, hän sanoo pikaviestinpalvelu Telegramissa.

Venäjän aluehallinnoille osoittamassaan viestissään hän vaati, että osittainen liikekannallepano on järjestettävä sovittujen kriteerien mukaisesti ilman yhtäkään virhettä.

Myös Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin on ottanut asiaan kantaa.

–  Olemme saaneet valituksia asiasta. Jos virhe on tapahtunut, sen korjaaminen on välttämätöntä, Volodin sanoi.

–  Viranomaisten kaikilla tasoilla tulee ymmärtää vastuunsa, hän jatkoi.

Liikekannallepano on herättänyt vahvaa vastustusta Venäjällä. Sitä vastustavissa mielenosoituksissa on kuluneella viikolla otettu kiinni yli 2  000 ihmistä, kertoo Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkaileva kansalaisjärjestö OVD-info.

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa , että Venäjän liikekannallepanoa voidaan käyttää maan kansalliskaartin vahvistamiseen.

Kansalliskaartin yksiköillä on ollut tärkeä rooli niin taistelujen eturintaman kuin taustan turvaamisessa Ukrainassa. Parhaillaan ne organisoivat niin kutsuttujen kansanäänestysten järjestelyjä Venäjän miehittämillä alueilla.

Kansalliskaartiin kohdistuu todennäköisesti merkittävää painetta nyt, kun sen vaaditaan sekä tukehduttavan Venäjällä puhjenneita mielenosoituksia että osallistuvan operaatioihin Ukrainassa. Kaartin tehtävänä on perinteisesti ollut toimia maan sisäisissä tehtävissä ja turvata presidentti Putinin hallinnon jatkumo.

Tiedusteluraportin mukaan kansalliskaarti oli erityisen huonosti valmistautunut kiivaisiin taisteluihin, joihin se on joutunut Ukrainassa.

Ukrainan asevoimien mukaan iranilaisvalmisteiset droonit iskivät jälleen eteläiseen satamakaupunki Odessaan viime yönä.

Vihollinen osui hallintorakennukseen kolmesti, ja yhden droonin Ukrainan ilmavoimat ampuivat alas, asevoimien Facebook-viestissä sanotaan.

Asevoimien tiedottaja sanoo uutistoimisto AFP:lle droonien olevan iranilaisia.

Iskut tapahtuivat kaksi päivää sen jälkeen, kun kaksi siviiliä kuoli Odessassa Venäjän tehtyä sinne iskun Iranissa valmistetuilla drooneilla.

Ukraina ilmoitti tapahtuman jälkeen vähentävänsä Iranin diplomaattista läsnäoloa maassaan.

—–

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Kaisu Suopanki