Jyväskylän korisastronautin kanssa taivaskaan ei ole enää rajana – Susijengin kaikkien aikojen turnaus on vielä pahasti kesken

0
Lauri Markkasen avaruusiltapäivä sai Kroatian Dario Saricin alakuloiseksi. (Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

Asetetaan Susijengin eteneminen Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon oikeaan perspektiiviin: Kyseessä on suomalaisen maajoukkuehistorian top3-saavutus yhdessä miesten lentopallomaajoukkueen 2007 EM-kisojen nelossijan ja 2014 MM-kisojen yhdeksännen sijan kanssa.

Pitää muistaa, että meneillään on todennäköisesti kaikkien aikojen kovatasoisimmat koripallon EM-kisat, jossa pelaa enemmän NBA-pelaajia globaaleja supertähtiä kuin koskaan.

Susijengi on hakenut tätä seuraavaa steppiä jo jonkun aikaa. EM-kisoissa 2011 ja 2013 Susijengin yhdeksäs sija oli huippusuoritus, 2015 neljännesvälierässä Serbia oli helisemässä ennen Petteri Koposen loukkaantumista ja 2017 neljännesvälierissä Italia yllätti sudet shortsit nilkoissa.

Nyt aika oli kypsä ja joukkueessa yksi vaadittava supertähti nimeltä Lauri Markkanen.

Jos on Susijengin puolivälieräpaikka yksi Suomen suurimmista palloilusaavutuksista, Markkasen 43 pisteen ottelu on yksi suomalaisen urheilijan kovimmista yksittäisistä suorituksista.

Markkasen avaruustason suorituksen (kakkosen 17/23!) arvoa nostaa se, että vastassa oli yksi Euroopan huippumaista ja parketilla Bojan Bogdanovicin tasoinen NBA-pelaaja.

Vielä oleellisempaa on se, millaisen tuen Markkanen avaruusillalleen sai muulta viisikolta. Viiden kolmosen Sasu Salin, röyhkeästi pelannut Edon Maxhuni (vaparit 7/7) ja jälleen yhden erinomaisen ottelun pelannut Henri Kantonen (+8) olivat muun joukkueen ohella riittävän korkealla tasolla, jotta viisikko ei vuotanut kummassakaan päässä kenttää.

Esimerkki: kun ottelua oli jäljellä kuusi minuuttia ja tilanne oli 74–74, päävalmentaja Lassi Tuovi oli pakotettu ottamaan Markkanen hetkeksi huilaamaan. Suomi vei seuraavan kaksiminuuttisen Kantosen johdolla 8–3 ja Markkanen pääsi istahtamaan katettuun pöytään.

Eikä pidä unohtaa sitäkään, että ilman koko viisikon toteuttamaa huippuluokan palloskriini- ja siirtymähyökkäyspelaamista (levypalloja unohtamatta) Markkanen olisi joutunut pakottamaan heittojaan vielä enemmän. Nyt hän sai lyödä palloa alaspäin suorastaan hävyttömällä tavalla.

Vaikka Markkanen on ansaitusti kaikissa mahdollisissa otsikoissa, esiin on nostettava myös Tuovin johtama valmennustiimi.

Ennen turnausta oli selvää, että Susijengi saa valtavan edun pidemmästä ja huolellisemmasta valmistautumisesta sekä joukkueen pitkästä yhteisestä historiasta. Vaikka vastustajilla, kuten etenkin Kroatialla, oli paperilla selvästi Susijengiä parempi joukkue, Susijengi oli parketilla selvästi parempi ja kurinalaisempi.

Materiaalieron kääntäminen voitoksi on vielä kovempi saavutus kun ottaa huomioon, että ennen EM-kisoja kesällä pelattiin kaksi MM-karsintaikkunaa, jossa vastustajat saivat mahdollisuuden kuroa Susijengin pelitapa- ja historiaetua kiinni.

Siitä huolimatta neljännesvälierässä Susijengi oli pelillisesti selkeästi Kroatiaa parempi ja loogisempi joukkue. Tässä suurta roolia näytteli valmennustiimiin kesällä nostettu Teemu Rannikko, joka on vakoillut Kroatiaa jo useaan otteeseen. Kuten Vilppaan kannattajat hyvin muistavat, Rannikon silmät eivät petä.

Kroatia-voitto oli myös viimeinen todiste sille, että suomalainen valmennusosaaminen on Euroopan huipputasoa.

Mutta tämähän ei ollut vielä tässä – ei lähelläkään!

Susijengi kohtaa tiistain puolivälierässä Espanjan, joka ei ole missään tapauksessa se sama Espanja, johon 2010-luvulla ehdittiin jo tottua.

Toki Espanjalta löytyy NBA-miehiä kuten Hernangomezin veljekset Willy ja Juancho sekä Usman Garuba . Lisäksi joukkueessa on ikinuori tarkka-ampuja Rudy Fernandez ja jenkkivahvistus Lorenzo Brown.

Mutta ilman todellista supertähteä pelaava Espanja ei ole missään vaiheessa kuulunut turnauksen suurimpiin voittajasuosikkeihin. Lauantain myöhäisillan huikeassa neljännesvälierissä Espanja pudotti Liettuan paikoin onnekkaidenkin sattumien jälkeen jatkoajalla (102–94).

Esimerkiksi vedonlyöntitoimistot pitävät Espanjaa ottelussa vain 7–8 pisteen suosikkina, kun Kroatia oli 5–6 pisteen suosikki.

Eikä sekään muutu mihinkään Kroatia-ottelusta, että myös Espanjaa vastaan kentän paras pelaaja on Suomen numero 23.

Viimeistään nyt lienee selvää, että Jyväskylän korisastronautin johdolla edes taivas ei ole Susijengin rajana.

 

 

Korjattu klo 22.30: Bogdanovicin etunimi.