Kai Merilän Hired Gun keikkailee ilokseen – seuraavana soittopaikkana Taalintehtaan September Open

0
Kaarle Hovila (vas.), Mika Lepistö, Kai Merilä ja Petri Lepistö ovat Hired Gun. He tykkäisivät soittaa porukassa keikan tai pari kuukaudessa. – Olemme valmiit lähtemään sellaisten matkojen päähän, josta pääsee yöksi kotiin, bändin solisti ja kitaristi Kai Merilä sanoo. Kuva: Sari Merilä

Julkkistoimittajana tunnetuksi tullut Kai Merilä rymistää myös musiikkirintamalla. 5-vuotiaasta kitaraa soittanut mies on koonnut ympärilleen bändin, joka alkoi keikkailla kesällä ja ehti kuvata musiikkivideonkin.

– Tuli taas tarve perustaa bändi! Olin pitkään keskittynyt pelkästään viihdetoimittajan töihini ja tuntui, ettei soittamiselle ole aikaa, mutta sitten keikkailu alkoi taas houkutella. Yleensä joku bändiviritys on ollut henkireikänä elämässä, Merilä sanoo.

– Halusin bändin soittamaan hyviä covereita, joista kaikki tykkäävät.

Ensimmäiseksi mukaan lähti hämeenlinnalainen basisti Mika Lepistö, jonka kanssa Merilä on soitellut eri bändeissä 15-vuotiaasta. Hän kauttaan mukaan tuli tammelalainen rumpali Petri Lepistö, ja syntyi Hired Gun. Koskettimien taakse on sittemmin asettunut vahvistukseksi turkulainen Kaarle Hovila.

– Kalle piti saada mukaan, kun trio alkoi kuulostaa liian Hurriganesilta.

Merilä kertoo olleensa kouluaikoina luokan pelle, joka nauratti luokkatovereitaan ja jonka opettaja lennätti käytävään.

– Viihdyttäminen kiinnosti aina enemmän kuin opiskelu, hän myöntää.

Kun viihdyttäminen on veressä, ei bändissäkään soiteta otsat rypyssä. Merilä haluaa tehdä hyvän meiningin keikkoja, joissa bändillä ja yleisöllä on hauskaa:

– On mieletön tunne, kun ikivanha hitti täyttää tanssilattian!

Tomi Salakari (vas.) kuvasi kesällä Hired Gunista musiikkivideon. Kuva: Sari Merilä

Hired Gun ei pyri isoille keikkalavoille eikä levytyssopimuksiin. Tavoitteena on saada kuoletettua bändiä varten tehtyjä kalustohankintoja ja korvattua ajokilometrit.

– Jos keikkoja tulee liikaa, alkaa harrastus maistua puulta. Jokaisella meillä on duuninsa, jota rakastaa, joten tarkoitus on tehdä pari keikkaa kuussa ja soittaa omia lempibiisejä.

Cover-ohjelmiston lomaan on luvassa jonkun verran omaakin musiikkia. Merilällä on kokemusta biisinteosta, mutta nykyään hän tekee niitä ”vain pakottavasta tarpeesta”.

Jussi ”Juhamatti” Mäkelä levytti Merilän säveltämät ja sanoittamat Onnenapilan ja Pennin kynttilän vuonna 1995. Radiossa soineet kappaleet saivat Merilän hetkeksi vakavoitumaan sävellystyön ääreen.

– Eihän siitä väkisin tullut mitään! Koirakin katsoi vinoon, että ei tollasta, hän nauraa.

1990-luvun lopulla Merilä sävelsi Janne Hurmeen levylle pari biisiä Turkka Malin tehdessä tekstit. Mali puolestaan levytti Merilän sävellyksen Laulu tähdistä. Sittemmin kappaleita on syntynyt etupäässä Merilän omiin tarpeisiin. Pian äänitettävä uusi teos pannaan kuunneltavaksi suoratoistopalveluihin:

– Hyvän biisin haluaa jakaa yleisölle.

Mika Lepistö (vas.) Hämeenlinnasta, somerolaissyntyinen Kaarle Hovila Turusta, Kai Merilä Somerolta ja Petri Lepistö Tammelasta ovat soittaneet harrastuksekseen koko ikänsä. Kuva: Sari Merilä

Hired Gunin ohjelmisto koostuu pääasiassa Bryan Adamsin, U2:n, Bon Jovin, Mötley Cruen ja Judas Priestin biiseistä. Merilän suuriin suosikkeihin kuuluvan Bryan Adamsin hitistä Summer of 69 mies äänitti bändeineen oman versionsa jo kahdeksan vuotta sitten. Tänä vuonna hän päätyi lähettämään versionsa artistin itsenä kuultavaksi.

Merilä on otettu saatuaan vastauksen yli 30 vuotta Adamsin managerina toimineelta Bruce Allenilta. Tämä kertoo viestissään Adamsin kuunnelleen Merilän cover-version kiinnostuneena ja pitäneen erityisesti sen alkuperäistä versiota raskaammalla otteella tehdyistä taustoista. Allen mainitsee kappaleessa olevan myös siihen sopivaa rouheutta.

Merilä ei ollut uskoa todeksi, kun vastaus tuli muutamassa tunnissa. Hän aikoo lähettää Adamsin nähtäväksi myös musiikkivideon, jonka videokuvaaja Tomi Salakari tallensi samaisesta biisistä menneenä kesänä Tammelan järvimaisemissa.

Myllykoskella syntyneen Kai Merilän perhe muutti Forssaan, kun poika oli 8-vuotias. Somerolla hän on asunut jo pitkälti yli 30 vuotta.

Merilän luotsaaman Hired Gunin seuraava keikka on Taalintehtaan September Openissa 9. syyskuuta.