Karaokeparatiisi kruunaa laatuelokuvasarjan syyskauden – Uusi suomalainen dokumenttielokuva nousee välittömästi kotimaisten dokkarien klassikkokaartiin

0
Ihmisen ikävä toisen luo on kantava teema Einari Paakkasen sympaattisessa Karaokeparatiisi-dokumentissa.

Bio-Salon ja Salon kaupungin kulttuuritoimen perinteinen laatuelokuvasarja saa jälleen jatkoa. Valtavirtatarjontaa vähemmän kaupallista elokuvaa esittelevän sarjan syyskausi pyörähtää käyntiin 9. syyskuuta uudehkolla iranilaiselokuvalla Auringon lapset.

Pitkän linjan iranilaisohjaajan Majid Majidin draama keskittyy Teheranin kaduilla hengailevaan nuorisojoukkoon ja heille avautuvaan uuteen mahdollisuuteen. Kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Auringon lapset huomioitiin laajalti, ja muun muassa yhtä keskeistä roolia tulkitseva lapsinäyttelijä Rauhollah Zamani palkittiin Venetsian elokuvajuhlilla Marcello Mastroianni -näyttelijäpalkinnolla.

 

Laatuelokuvasarjan syyskauden todellinen herkkupala saadaan valkokankaalle jo ennen Salon syysmarkkinoita, kun Karaokeparatiisi saapuu kaupunkiin 23. syyskuuta. Einari Paakkasen ohjaama dokumentti esittelee suomalaisen karaokeharrastuksen monia puolia, mutta mikrofoniin laulamista isommaksi aiheeksi nousevat nopeasti Karaokeparatiisin kertomat monet koskettavat elämänkohtalot.

Karaoke toimii liimana, joka sitoo yhteen hyvin erilaiset ihmiset ja heidän tarinansa. On sairautta ja luopumista ja rakkaudenkaipuuta ja traumaattisia lapsuusmuistoja. Kaikkia niitä yhdistää rakkaus laulamiseen, isolle tai pienelle yleisölle.

Yksi vetää Hurriganesia valtavalla lavalla, toinen tunnelmoi mikki kädessä iltaisin omassa autokorjaamossaan. Jokainen Karaokeparatiisin kuva on kuin postikortti Suomesta, jota matkailun edistämiskeskus ei ole auktorisoinut.

Einari Paakkasen elokuva tuo etsimättä mieleen Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoron (2010), jossa karaoken sijasta piirrettiin suomalaista sielunmaisemaa saunan lauteilta käsin. Yhtäältä Karaokeparatiisin voi rinnastaa myös lama-Suomen klassikkodokkariin, John Websterin Pölynimurikauppiaisiin (1993) tai vaikkapa nousukauden katteetonta optimismia hehkuneeseen Mika Ronkaisen Autobonukseen (2001).

Kaikkia niitä yhdistää dokumentintekijän vilpittömyys. Hän katsoo mahdollisesti hiukan hassultakin vaikuttavaa kohdettaan avoimin mielin ja hätiköityjä johtopäätöksiä tekemättä. Kun yksi näkee toppatakin tai pompöösin sohvaryhmän ja seiniä koristavan toritaiteen, Paakkanen ja hänen edeltäjänsä näkevät vain ihmisen ja tämän kertoman kiinnostavan elämäntarinan.

Karaokeparatiisi nouseekin välittömästi suomalaisen dokumenttielokuvan ikoniksi Pölynimurikauppiaiden rinnalle.

 

Dokumenttilinjalla jatketaan myös 7. lokakuuta, kun laatuelokuvasarja täydentyy Elizabethilla (2022). Romanttisen komedian Notting Hillin (1999) tekijänä tunnetun Roger Michellin ohjaama elokuva dokumentoi Britanniaa historian pisimpään hallinneen kuningatar Elisabet II:n tarinan.

 

28. lokakuuta siirrytään Espanjaan ja komedian lajityyppiin. Fernando León de Aranoan ohjaama Hyvä pomo (2022) on näyttelijä Javier Bardemin yhden miehen show, jossa Bardemin esittämä patruuna ratkoo henkilökuntansa moninaisia ongelmia.

 

Pan Nalinin ohjaama Viimeinen näytös (2021) tarjoaa harvinaislaatuisen näytteen uudesta intialaisesta elokuvasta. 11. marraskuuta Saloon saapuva draama on kuvaus pikkupojan elämästä syrjäisellä kylällä – mutta myös ohjaajan oma rakkaudentunnustus elokuvan magiaa ja elokuvateatterien taikamaailmaa kohtaan.

 

Laatuelokuvasarja jatkuu 25. marraskuuta ranskalaiskomedialla Suurta teatteria (2020). Emmanuel Courcolin ohjaama elokuva perustuu löyhästi tositapahtumiin Ruotsissa, jossa teatteriohjaaja pyöritti vankilassa teatterikerhoa ja heidän Samuel Beckett -tulkintansa kasvoi niin hienoksi, että sen kanssa lähdettiin kiertueelle vankilanmuurien ulkopuolelle – kunnes näyttelijät häipyivät omille teilleen.

 

Syyskauden päättää 9. joulukuuta iranilaiselokuva Balladi valkoisesta lehmästä (2020). Se on tutkielma yksin jäävän naisen oikeuksista ja hänen vankasta oikeudentunnostaan miesten määrittelemässä järjestelmässä.