Salon Kaukolämmön uusi maksu yllätti taloyhtiön – ”Olisi tapahtunut kauheita, jos olisimme ehtineet aloittaa hankkeen”

16
Asunto Oy Salon Jokipellonkatu 3:n hallituksen puheenjohtaja Mauri Mäkivuoti tarkkailee kaukolämmön mittaritietoja kiinteistön lämpökeskuksessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Kolmen rivitalon asuntoyhtiö hämmentyi, kun Salon Kaukolämpö ilmoitti kesällä uudesta hybriditariffista. Taloyhtiön hanke omasta lämmöntuotannosta tyssäsi. Valtio ehti myöntää ilma-vesilämpöpumpulle jo energia-avustuksenkin.

– Kaukolämpö rokottaa vihreään energiaan siirtymisestä. Se tappoi koko idean, Asunto Oy Salon Jokipellonkatu 3:n hallituksen puheenjohtaja Mauri Mäkivuoti sanoo.

Salon Kaukolämpö Oy kokee, että niin sanotut hybridilämmittäjät syövät rusinat pullasta turvautumalla kaukolämpöön vain talvipakkasilla, kun niiden omat lämpöpumput eivät tuota tarpeeksi.

Salon Kaukolämpö Oy lähetti asiakkailleen kesäkuun lopussa tiedotteen otsikolla ”Kaukolämmön hinnoittelu muuttuu – suurimmalla osalla maksut laskevat”. Arvonlisäverollinen kulutusmaksu laskee nykyisestä 65,73 eurosta 60,76 euroon megawattitunnilta ensi vuoden alussa.
– Hinnanmuutosten jälkeen olemme Suomen viidenneksitoista edullisin kaukolämpöyhtiö, Kaukolämmön toimitusjohtaja Petri Onikki totesi Salon Seudun Sanomissa.

Tiedotteessa mainittiin myös kokonaan uusi kulutusmaksu – hybriditariffi. Sen kerrottiin koskevan kiinteistöjä, jotka käyttävät kaukolämpöä vain isommilla pakkasilla. Salon Kaukolämpö ilmoitti hybriditariffin verolliseksi hinnaksi 117,80 euroa megawattitunnilta. Maksu tuli voimaan heti 1. heinäkuuta.

Jokipellonkadun rivitaloissa epäillään, että heidän lämpöpumppusuunnitelmansa sai kaukolämpöyhtiön kiirehtimään uuden maksun käyttöönottoa. Asuntoyhtiö oli päättänyt omasta investoinnistaan vain muutamaa viikkoa aiemmin.

Hybriditariffi koskee kaukolämpöverkkoon kuuluvia kiinteistöjä, joiden pääasiallinen lämmön ja lämpimän käyttöveden lähde on joku muu kuin kaukolämpö. Tyypillinen ratkaisu on maalämpö kaukolämmön rinnalla. Tällaisia kiinteistöjä on Salossa kourallinen.
– Ne tulevat mukaan vasta kovalla pakkasella, kun me joudumme käynnistämään kalliita laitoksia, Petri Onikki muistuttaa.

Hybridilämmittäjät maksavat uuden hinnaston mukaan lämmöstä liki kaksi kertaa enemmän kuin muut asiakkaat. Hinnoittelua on Onikin mukaan uudistettava, jotta se vastaisi paremmin kaukolämmön tuotannossa syntyviä kustannuksia.
– Kaukolämpöyhtiölle siinä on järkeä, mutta taloyhtiöille se on tosi raju muutos, salolaisen LVI- ja Energiatekniikka Viander Oy:n toimitusjohtaja Tero Viander sanoo.
Viander suunnittelee erilaisia energiaan liittyviä teknisiä ratkaisuja. Hän teki laskelmat myös Jokipellonkadun lämpöpumpusta.

Lounavoima Oy:n jätevoimala tuottaa 90 prosenttia Salon kaukolämmöstä. Jo pikkupakkasella Salon Kaukolämpö alkaa ostaa hakkeella ja turpeella tuotettua lämpöä Nevel Oy:n voimalasta Sokerikadulla.
Yli kymmenen asteen pakkasissa on käynnistettävä öljykattiloita Meriniityssä ja Uhrilähteenkadulla. Ne toimivat sekä vara- että huippuvoimalaitoksina.

Jokipellonkadun rivitaloyhtiölle ilma-vesilämpöpumppu olisi tuottanut kaiken lämmön ja lämpimän käyttöveden toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muina aikoina taloyhtiö olisi turvautunut myös kaukolämpöön. Tarve olisi ollut suurin keskitalvella.
– Tavoitteena oli tuottaa itse 60 prosenttia lämmityksestä. Kuvittelimme, että se on ajatuksena hyvä, vihreää energiaa, Mauri Mäkivuoti sanoo.

Putkissa virtaa jätteenpoltolla tehty lämpö. Kuva: SSS/Minna Määttänen.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara oli myöntänyt 60 000 euron investointiin 16 500 euroa energia-avustusta. Lämpöpumpun takaisinmaksuaika olisi ollut Mäkivuotin mukaan enintään kymmenen vuotta, kun yhtiö olisi säästänyt kaukolämpömaksuissa.
– Olisi tapahtunut kauheita, jos olisimme ehtineet aloittaa hankkeen. Hybriditaksan takia olisimme joutuneet maksamaan energiasta enemmän kuin tähän asti.

Vaikka hybriditariffi on jo Salon Kaukolämmön hinnastossa, se koskee vain asiakkaiden uusia lämmitystaparemontteja. Toimitusjohtaja Petri Onikin mukaan kyselijöitä oli viime talvena ”jonkin verran”.
– Niitä voi tulla enemmänkin, kun maailmanmeno on mikä on.

Kaukolämmön liiketoiminnan kehityspäällikkö Janne Arko sanoo, että vanhojen hybridiasiakkaiden siirtymäkaudeksi on kaavailtu kahta vuotta.
– Emme me hyökkää kiinteistönomistajien kurkkuun kiinni. Keskustelemme heidän kanssaan ja katsomme yhdessä, miten sopimukset rakennetaan.

Arkon mukaan pääasiallinen lämmön ja lämpimän käyttöveden lähde tarkoittaa, että kaukolämmön osuus on alle puolet kiinteistön vuotuisesta energiankulutuksesta. Hybriditariffi ei koske poistoilman lämmön talteenottoa eikä pientalojen ilmalämpöpumppuja.

Salon Kaukolämpö on saanut tänä vuonna likemmäs seitsemänkymmentä uutta asiakasta. Ensi vuodellekin liittyjiä on tiedossa jo toistakymmentä, mutta liikehdintää on myös toiseen suuntaan.
Asunto Oy Salon Horninkatu 13 torin varrella aikoo siirtyä kaukolämmöstä kohti maalämpöä.
– Urakka alkaa näinä päivinä, hallituksen puheenjohtaja Klaus Höglund kertoo.

Investointi maksaa Höglundin mukaan likemmäs 400 000 euroa. Yhtiökokous vahvisti suunnitelmat toukokuussa. Hallituksen on vielä ratkaistava luopuuko talo kaukolämmöstä kokonaan vai vain osittain.
– Alunperin suunniteltiin, että lämmin vesi jätettäisiin kaukolämmön varaan, mutta se saattaa vielä muuttua. Luultavasti käy niin, että rakennus siirtyy kokonaan maalämpöön, Höglund arvioi.

Riittävä kulutus

Yhä useampi energiayhtiö hinnoittelee kaukolämpönsä tuotantokustannusten vaihtelun mukaan.
– On ihan perusteltua tehdä erilaisia tariffeja. Monet energiayhtiöt ovat lähteneet kausihinnoitteluun, jolloin talvihinta on kovempi ja kesähinta matalampi, Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen neuvontainsinööri Matts Almgrén sanoo.

Almgrénin mielestä on reilua muita asiakkaita kohtaan, että energiayhtiö laskuttaa lämmöstä enemmän niitä, jotka käyttävät kaukolämpöä vain pakkasilla, jolloin sen tuottaminen on kalleinta.
Hybriditariffi ei Almgrénin mukaan kuitenkaan estä rinnakkaisten lämmitysjärjestelmien rakentamista.
– Tapoja ja ratkaisuja on monia. Laitteet pitää vain mitoittaa niin, että kaukolämmöllä säilyy riittävä kulutus.

Esimerkiksi Turku Energialla on hinnastossaan kerroin, jossa kaukolämmön hinta määräytyy portaittain sen mukaan, paljonko asiakas tuottaa lämpöä itse.

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alikuluttaja
4 kuukautta sitten

Onhan aika raju sakotus hybridilämmitysjärjestelmän käyttöönotosta, 100 prosentin lisämaksu, eli käytännössä järjestelmän käyttökielto Salossa. Valitse joko-tai.

Turku Energialla näkyy hybridijärjestelmän energian lisämaksu olevan porrastettu, maksimissaan 20%, jolloin kaukolämpöä käytetään vain 10% koko energiankulutuksesta.

Näitä hybridijärjestelmiä on pyritty perustellusti lisäämään. Sähkö- tai kaukolämmityksen rinnalle aurinkopaneelit, aurinkolämpökeräin, ilmalämpöpumppu, vesi-ilmalämpöpumppu, poistoilmalämpöpumppu jne. Toivottavasti eivät sähköyhtiöt lähde sähkölämmitystaloissa vastaavasti sakottamaan energiansäätöstä hybridijärjestelmällä.

Keijo K.
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Onko tämä hybriditariffi mahdollisesti vihreiden ja vihreyden aikaansaama hölmöily? Onhan tämä siis kaikessa hölmöydessään käsittämätön veto. Myönnetään tuki, jonka vaikutus tulee tuensaajalle kalliiksi. Onko järkevää toimintaa? Ilmasto kiittää.

Maila Oksanen
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kerropa minulle, että millä tavalla ilmasto kiittää? Salon kaukolämmön jätteenpolttolaitoksella saadaan energiaa polttamalla jätettä saastutamatta ilmaa. Mikä Salon kaukolämmössä ei ole vihreää energiaa?

Keijo K.
4 kuukautta sitten
Reply to  Maila Oksanen

Oli tsoukki, unohtui(?).

Kiitos
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Annoit sähköyhtiöille oivan vinkin.

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Jäin miettimään, että miten ne taloyhtiöt, joissa kokeillaan yhteistä aurinkosähköä. Joutuvatko nekin tämän tariffin mukaan maksamaan vaikka tuottavat ”vain” sähköä eivätkä suoraan lämpöä?
Olisi kiva saada lisää tietoa. Omassakin taloyhtiössä kun on tuota katto- sekä seinäpintaa vielä ilman mitään keräimiä.

Alikuluttaja
4 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Salon Kaukolämpö Oy:n nettisivuilta: Hybriditariffi 1.7.2022 alkaen. Hybriditarifffia käytetään, jos rakennuksen pääasiallinen lämmönlähde on jokin muu kuin kaukolämpö. Ei koske sähkön tuottamista. Vaikka aurinkosähköä käytettäisiin paikallisesti rakennuksen lämmittämiseen, se ei riitä pääasialliseksi lämmön lähteeksi. Itse tuotettua lämpöä ei ole kuitenkaan rajattu maalämpöön. Jos kaukolämmön lisäksi on vaikkapa puulämmitys, jolla tuotetaan yli puolet vuotuisesta lämmöntarpeesta, tulee käyttöön kalliimpi hybriditariffi. Kyseessä ei ole edellä epäilty vihreiden aikaansaama hölmöily. Tämän tariffin on aikaansaanut Salon kaupungin sataprosenttisesti omistama Salon Kaukolämpö Oy. Sikäli tässä on kytkös politiikkaan, että kaukolämpöyhtiötä valvoo poliittisesti valittu hallitus. Meillä on siis ihan paikalliset tuppuraiset hoitamassa omistajaohjausta eli kaupunkilaisten etuja. Tämä… Lue lisää »

Alikuluttaja
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Vielä tarkennusta edelliseen viestiin. Salon Kaukolämpö Oy:n poliittisesti valitun hallituksen lisäksi omistajaohjauksesta huolehtii konsernijaosto, jota johtaa ja ohjaa kaupunginhallitus. Näyttäisi siltä, että kaukolämpöyhtiön määrittelemälle Turkuun verrattuna kohtuuttomalle hybriditariffille olisi vankka poliittinen siunaus. Pelkästään yhtiön kannalta on ymmärrettävää, että lämpöä yritetään myydä väkisin silloin, kun siitä on ylituotantoa. Kaupunkilaisten kannalta, jotka omistavat yhtiön, tilanne voi olla toinen. Tarkistin vielä mitä Lounavoima on kertonut tuotetusta sähköstä. Usein kysytyt kysymykset otsikon alla on tällainen vastaus: Ekovoimalaitoksessa tuotetaan jätteistä lähienergiaa sähköä ja lämpöä Salon kaupungin asukkaille ja yrityksille. Mankala-periaatteen mukaan sähkö pitää myydä omistajille, siis kaupungille ja kaupunkilaisille omakustannushintaan. Sähköenergiaa ei kuitenkaan markkinoida kaupunkilaisille… Lue lisää »

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  Alikuluttaja

Tuota puolta en ole ajatellutkaan: minkä verran sähköä syntyy ja kuka sen ostaa? Mielenkiintoista.

Alikuluttaja
4 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Mielenkiintoista on. Jos sen tuotetun sähkön määrän muuttaisi ymmärrettävämmäksi, niin menisi näin. Lounavoima tuottaa sähköä noin 72 GWh, josta Salo saa puolet 36 GWh, joka on 36 000 000 kWh. Oma suorasähkö/puu-lämmitteinen (hybridi) omakotitalo kuluttaa vuodessa noin 8000 kWh. Salon Lounavoimasta saama sähkö riittäisi 4500 vastaavalle omakotitalolle. Jos omakustannushinta olisi sama kuin kaukolämmölle, se olisi noin 6 senttiä /kWh. Jos sähkön hinta olisi sähkömarkkinoilla vuoden ajan keskimäärin 30 senttiä/kWh, olisi kaupungin saaman sähkön markkina-arvo yli 10 milj. Mitä sitten sille sähkölle tapahtuu? Syötetään Korvenmäestä tietysti valtakunnan verkkoon, mutta mihin se määrä valtakunnanverkosta löytää tiensä. Käyttääkö kaupunki sitä omille kiinteistölle? Myykö kaupunki… Lue lisää »

Omakotiasukas
4 kuukautta sitten

Tämän ymmärtää, kun tietää kuinka paljon velkaa noilla yhtiöillä on hoidettavana ja kaupungin takaamana. Korkojen nyt noustessa yksi prosentti koroissa tekee miljoonan euroa vuodessa. Onko tällainen hybridikortti junailtu laillisesti vähin äänin kunnan sataprosenttia omistamassa osakeyhtiössä? Mitä veloitetaan, jos ei edes talvella käytä kaukolämpöä, mutta on joskus erehtynyt hankkkimaan jonkun kampanjan yhteydessä mittarit pannuhuoneeseen?

Minulla onneksi öljysäiliöni on täynnä kahden vuoden kulutusta odottamassa, eikä lämpöpumpun käyttöä ole kiellettyä. Miten tätä käytön sakottamista seurataan. Onko myös puulämmitys tyystin kielletty? Jos kesät viettää mökillä, niin oletko silloin hybridilaskutuksen uhri?

Maila Oksanen
4 kuukautta sitten
Reply to  Omakotiasukas

Menisit lukemaan Salon kaukolämmön sivuilta. Puulämmitys saa olla sekä ilmalämpöpumppukin saa olla, etkä ole hybriditariffin uhri. Maksa öljystä mitä haluat, mutta kaukolämpö maksaa sen 6 senttiä/kwh, ja sihen ei mitään Carunan siirtomaksuja lyödä päälle. Se on hyvä huudella, kun ei ole asioista ottanut selvää.

Maija
4 kuukautta sitten
Reply to  Maila Oksanen

Eikö ole asiakkaiden saattamista eriarvoiseen asemaan, jos yhdellä saa olla muitakin lämmitystapoja kaukolämmön lisäksi ja toisella ei?

Hybriditariffi saattaa joidenkin taloyhtiöiden kohdalla johtaakin siirtymään kaukolämmöstä maalämpöön, lämpökeräimiin tai muihin.

Olli
4 kuukautta sitten
Reply to  Maila Oksanen

Minkä hintainen on kaukolämmön asennustyö kaikkine vaiheineen? Paljonko sillä hinnalle ostaa öljyä? Ihan vaan kysyn.

Keijo K.
4 kuukautta sitten
Reply to  Maila Oksanen

Kannattaako niin herkästi tunkea sitä hernettä nenään? Ollaan kuitenkin tämän ”hybridihölmöilyn” suhteen vakavan, sanoisinko ongelman edessä. Vihreyshän on päivän sana.

MDI
4 kuukautta sitten

Mitä se myyjälle (siis Salon kaukolämmölle) kuuluu, ostaako asiakas jotain jostain muualta? Tämähän on kuin Prisma korottaisi hintoja, jos asiakas käy myös Liiterissä, ei kannata alistua moiseen.