Sadonkorjuun aika – Sari Uutela hyödyntää kesävihanneksia sekä suolaisessa ja makeassa

0
– Satoa syödään sitä mukaa, mitä maalta nousee, mutta paljon riittää säilöttäväksikin, Sari Uutela toteaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Syksyn tullen somerolainen maatilanemäntä Sari Uutela antaa kesäkurpitsoille kunnolla kyytiä. Hän ujuttaa tuottoisaa kesävihannesta milloin mihinkin ruokaan höysteeksi, keventämään sitä tai tuomaan mehevyyttä.

Uutela käyttää kesäkurpitsaa uuni- ja vokkiruokiin, munakkaisiin ja kasvispihveihin. Juustokastike on kesäkurpitsalle hyvä kaveri, koska se imee kesäkurpitsan nestettä.

– Kesäkurpitsa on melkein yhtä vetinen kuin kurkku, Uutela huomauttaa.

– Perinteistä makaronilaatikkoakin voi hyvin jatkaa raastamalla sekaan kesäkurpitsaa ja porkkanaa.

Uutela säilöö kesäkurpitsaa raastettuna pakkaseen, josta hän lisää sitä talven mittaan myös sämpylätaikinaan, jauhelihakastikkeeseen ja lihasoppaan.

– Lehtikaalia voi käyttää samalla tavalla, hän vinkkaa.

– Lehtikaalista otan lehdet irti ruodosta, ja pakastan ne kestohedelmäpussissa ensin palasina ja sitten rutistelen murskaksi. Lehtikaalimurskaa voi laittaa soppaan tai smoothieen.

Uutela säilöö pakkaseen myös pizzapohjan kastiketta soseuttamalla ja maustamalla tomaattia ja kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsa taipuu jopa suklaakakuksi.

Useimmiten kesäkurpitsa muistuttaa ulkomuodoltaan kurkkua, mutta voi olla myös keltainen ja pyöreähkö. Pensaspavut ovat kypsyneet yhtä aikaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sari Uutela kasvattaa kotitarpeiksi vihanneksia, juureksia, marjoja ja omenia.

Pihan pensaista noukitaan musta- ja punaherukkaa sekä karviaista. Kasvimaa tuottaa muun muassa sipulia, valkosipulia, lehtikaalia, porkkanaa, punajuurta ja pensaspapua. Kasvihuone antaa kurkkuja ja tomaatteja.

– Joka syksy päätän, että enää en laita näin paljon kesäkurpitsaa, mutta seuraavana keväänä en enää muista sitä. Tänä kesänäkin kasvimaalla kasvoi kahdeksan kesäkurpitsan tainta, Uutela kertoo.

– Kun kesäkurpitsaa alkaa tulla, niin sitä sitten tulee. Jos miettii, että annan kasvaa sen ”vielä huomiseen”, voi yllättyä aamulla pahan kerran. Ne vielä piiloutuvat lehtien alle kasvamaan, hän nauraa.

Sari Uutela hehkuttaa elo–syyskuuta ja sadonkorjuun ihanuutta: – Puutarhamarjat poimitaan ja kasvimaalta nostetaan juurekset. Kasvihuoneessa kypsyvät tomaatit ja kurkut. Syksy on paras vuodenaika! Mikään ei ole yhtä hieno ääni kuin pellolla kulkevan leikkuupuimurin ääni. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kotipuutarhurin satokausi alkaa jo alkukesästä raparpereilla, mutta sen jälkeen odotellaan pitkään varsinaista sadonkorjuuta.

– Yhtäkkiä kasvimaa onkin täynnä ja kaikki pitäisi ehtiä tehdä yhtä aikaa! Satoa syödään sitä mukaa, mitä maalta nousee, mutta paljon riittää säilöttäväksikin.

Uutela painottaa, että juureksia kannattaa käyttää juuri tähän vuodenaikaan.

– Ne ovat nyt halpoja, hyviä ja kotimaisia.

Sadonkorjuukoriin on nostettu kasvimaalta punajuurta, lehtikaalia, sipulia ja valkosipulia. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kurkkua ja punajuurta Sari Uutela säilöö etikkaan. Hän muistuttaa, että punajuurta voi käyttää paljon muutoinkin. Sekin sopii jopa kuivakakkuun.

– Punajuuri on erinomainen uunijuureksena, mutta sijoitan sen uunipellille omaan nurkkaansa, ettei se värjää kaikkia muitakin punaiseksi. Punajuuren voi myös vain keittää suolavedessä ja tarjoilla sinällään lisukkeena, Uutela vinkkaa.

Pensaspavutkin keitetään suolavedessä ja syödään sellaisenaan tai säilötään pakastamalla.

Uutelan perheelle oman maan säilykkeet riittävät koko talveksi, ja marjat seuraavaan satokauteen asti.

– Yritän tehdä mehuja niin paljon, ettei Mehukattia tarvitse ostaa. Tosin suurin mehunjuoja on tulevan talven Säkylässä armeijassa, Uutela kertoo.

Mehun lisäksi kotipihan marjoista syntyy hilloja. Uutela panee niitä myös pakkaseen talvikauden smootheja varten.

Uutelat viljelevät myös perunaa niin, että oman maan pottuja saada syödä tammi–helmikuulle. Sen jälkeen on mentävä ostoksille. Oman maan porkkanat riittävät syyskaudeksi.

Porkkanaa on keltaisena ja oranssina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Someron Keltiäisissä kasvaneelle maatalon tyttärelle oli selvää, että hänestä tulee maatilan emäntä. Haaveammatti on työllistänyt naisen, joka pitää miehensä Kalevi Uutelan kanssa tämän kotitilaa Kaskistossa. Luomutilalla tuotetaan kananmunia. Tilalla viljeltävä luomuvilja käytetään kananrehuksi.

Täyspäiväisesti maatilan emäntänä työskentelevän Sari Uutelan toimenkuvaan sisältyy muun muassa ruokahuolto, josta hän on innostunut.

– En ole gourmet-kokki, vaan teen kotiruokaa.

Vankan ammattitaidon ansiosta ruokareseptit syntyvät suit sait työn lomassa.

– Meillä perinteisesti työmiehet syötetään ja juotetaan. Talviaikaan saatamme olla välillä isännän kanssa ruokapöydässä kaksin, mutta kesäaikana yleensä aina jotain rakennetaan.

Myös tilalla käyvät putkimiehet ja sähkömiehet ovat tottuneet istahtamaan ruokapöytään.

– Yhtäkkiä voidaan kello 11 ilmoittaa, että tunnin päästä syöjiä onkin kaksi enemmän kuin alunperin piti. Silloin lisää on saatava nopeasti.

Sari Uutela liittyi parikymmentä vuotta sitten Somerniemen Marttoihin naapurin houkuttelemana.

– Marttailu ja kotoilu ovat minun alaani, hän toteaa ja nauraa olevansa maatalonemäntänä katoava luonnonvara.

Porukassa toimimisesta ja talkoilusta tykkäävä nainen on mukana myös Kaskiston kyläyhdistyksen toiminnassa sihteerinä.

Tomaatteja on monia eri lajikkeita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

SARIN SÄPÄKÄT

Kesäkurpitsavuoka

Paista pannulla 400 grammaa jauheliha ja mausta se. Siirrä liha uunivuokaan.

Viipaloi vuokaan kaksi keskikokoista kesäkurpitsaa. Leikkaa ylikasvaneista siemenhöttö pois.

Lisää silputtua sipulia, ellet paistanut sitä jo yhdessä lihan kanssa.

Kaada päälle Koskenlaskija-juustokastike ja lado sen päälle tomaattiviipaleita. Mausta vielä maun mukaan esimerkiksi basilikalla, oreganolla, mustapippurilla ja suolalla.

Paista 200 asteessa 40 minuuttia.

Kasvisvokki

Paista pannulla kesäkurpitsaa, sipulia, porkkanaa, kukkakaalia, lehtikaalia ja paprikaa.

Lisää maun mukaan yrttejä, pippuria ja suolaa.

Vahvista vokkia halutessasi paistamalla sekaan broilerisuikaleita, Mifu-proteiiniraetta tai keitettyjä kaura- tai ohraryynejä.

Mitä sattuu löytymään -munakas

Paista pannulla kaikki jääkaapista löytyvät jämät kuten keitettyjä perunoita, kesäkurpitsaa, sipulia ja tomaattia.

Kaada päälle maustettu munakasseos: 5 kananmunaa, 1/2 dl vettä tai kermaa ja 1/2 tl suolaa.

Paista kypsäksi.

Marjapuuro

Keitä 2–3 dl mustaherukoita, karviaisia tai muita marjoja litrassa vettä.

Lisää 2 dl karkeita ruis- tai spelttijauhoja hyvin sekoittaen.

Lisää maun mukaan 1/2–1 dl sokeria.

Sekoittele ja keittele puolisen tuntia.

Kesäkurpitsasuklaakakku

6 dl kesäkurpitsa raastetta (kuori kurpitsa ennen raastamista)

2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia

2 munaa

2 1/2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

4 dl vehnäjauhoja

2 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhoa

1/2 dl kaakaojauhetta

50 g tummasuklaarouhetta

Sekoita ensin nesteet sekaisin sähkövatkaimella. Lisää kuivat aineet ja sekoita ne.

Kaada seos voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia alemmalla tasolla.

Saman taikinan voi paistaa pikkukakuiksi muffinivuoissa.