Kirjaimellinenkin muodonmuutos – Michael John on ollut kirsikka kenttätasapainon löytäneen SalPan kakun päälle

0
SalPa on löytänyt alkukauden monenlaisten vaikeuksien jälkeen pelillisenkin harmonian. (kuva: SSS/Marko Mattila)

Salon Palloilijoiden verkkoon tehtiin seitsemässä ensimmäisessä jalkapallon miesten Kakkosen ottelussa 14 maalia. SalPa voitti B-lohkon otteluista kolme ja hävisi neljä.

Sen jälkeen omiin on mennyt samaiset eli 14 maalia kahdessatoista seuraavassa ottelussa. Näistä peleistä SalPa on voittanut yhdeksän, hävinnyt kaksi ja pelannut yhden tasan.

Mistä tällainen muodonmuutos johtuu, SalPan päävalmentaja Tero Suonperä?

– Harjoituspelikaudella päästettiin paikoin todella vähän maaleja – aihio ja osaaminen koko joukkueen puolustuspelaamiseen on koko ajan ollut olemassa. Meidän kenttätasapainomme on nyt parempi myös hyökätessä, eli pelaaminen on kokonaisvaltaisempaa, Suonperä aloittaa.

– Pelit ratkeavat usein molempien rangaistusalueiden sisällä. Alkukaudella olimme huonoja kummassakin boksissa, nyt olemme olleet kovempia, hän lisää.

Toppari Michael John on ollut SalPassa kentällä 315 minuuttia ja lisäajat päälle. Kyseisenä aikana eli kolmen ja puolen viimeisimmän ottelun aikana joukkue ei ole päästänyt maaliakaan. Se on melkoisen harvinaista varsinkin Kakkosen tasolle.

– Koko joukkueen puolustamiseen oli kirsikkana kakun päällä se, kun saimme tuon kokoisen, noilla ominaisuuksilla varustetun puolustusorientoituneen pelaajan. Häntä kiinnostaa ensisijaisesti oman maalin suojeleminen. Meillä ei ole muita aivan samankaltaisia, noin puolustavia puolustajia, Suonperä huomauttaa.

Kenttätasapaino näkyy siinäkin, että meneillään olevan kuuden ottelun voittoputken aikana SalPalle on nostettu yhteensä vain kahdeksan keltaista korttia. Sitä ennen 13 otteluun niitä tuli peräti 41.

Muodonmuutos on ollut myös kirjaimellinen. Pelijärjestelmä 3–4–1–2 (tai 3–5–2) on ollut käytössä koko ajan kesäkuisesta FC Jazz -ottelusta lähtien. Tuon jälkeen voitto–tasapeli–tappio-tilasto näyttää lukuja 8–1–2, sitä ennen 4–0–4.

– Lähtökohtamme oli, että rakennamme joukkuetta 4–3–3:een. Nämä tämänhetkiset pelaajat soveltuvat kuitenkin paremmin kolmen topparin puolustuslinjaan ja kahdella kärjellä pelaamiseen. Keskikentälle kolmio on selvästi paras vaihtoehto.

– Nyt meillä on kaksi isokokoista vahvaa kärkeä (John Fagerstöm ja Elmo Heinonen). On selvää, että he ovat kärkiparina, varsinkin kun Oskari Jakonen on viihtynyt paremmin kymppipaikalla kuin laitahyökkääjänä, Suonperä laskee.

Lauantaina kohtaa Kakkosen B-lohkon kuntopuntarin kärkikaksikko. SalPan voittoputki on pituudeltaan kuusi ottelua, ja Grankulla IFK:kin on voittanut viimeisimmästä seitsemästä pelistään kuusi.

Jokaisen ottelun panos tuntuu olevan suuri, eikä tämäkään tee poikkeusta. GrIFK tulisi kolmella sarjapisteellä mukaan vielä jopa nousutaisteluun, kun taas tappiolla jo paikka neljän parhaan joukkoon eli niin sanottuun jatkosarjaan olisi hyvinkin tiukassa.

Tampereen-Viipurin Ilves-Kissat ei suostu millään hellittämään otettaan nousutaistelusta. Perjantai-illan paikallispeli oli taas melkoinen näytelmä, kun Kissat voitti Tampere Unitedin Kaupissa 4–3. Ratkaisumaalin teki kapteeni Toni Paukkeri 89. peliminuutilla.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura kipusi puolestaan lohkossa kolmanneksi höykytettyään Kaarinan Pojat kotikentällään 5–1.

Miesten Kakkosen B-lohkoa, SalPa–GrIFK lauantaina kello 17 Salon Urheilupuiston ylänurmella.

  • Lue lisää aiheesta
  • SalPa