Kokaiinin käyttö kasvaa Salossa – ”Se on niin sanotun paremman väen päihde”

0
Huumejäämät analysoidaan jätevedestä, josta otetaan näytteet Salon keskusjätevedenpuhdistamolla. Kuva: SSS-arkisto: Kirsi-Maarit Venetpalo.

Kokaiinin leviää eteläisessä Suomessa. Rikkaiden luksushuumeesta on löytynyt jäämiä Salon jätevedestä kymmenen kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

– Se on niin sanotun paremman väen päihde. Eivät ne tuolla kadulla ole heilumassa, rikoskomisario Veli-Matti Soikkeli Lounais-Suomen poliisista sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kokaiinin käyttö on lisääntynyt Salossa merkittävästi. Asukaslukuun suhteutettuna Salossa on käytetty kokaiinia jopa enemmän kuin Turussa.
Sen sijaan amfetamiinin ja muuntohuumeiden käyttö on romahtanut.

THL julkaisi perjantaina uusimman jätevesitutkimuksensa, jossa on analysoitu amfetamiinin, kokaiinin, metamfetamiinin ja muuntohuume mdma:n jäämät 27 kaupungin jätevesistä. ”Kokaiinin käyttö jatkaa kasvuaan – käyttö keskittynyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulle”, THL tiedotti.

Pääkaupunkiseudun lisäksi THL mainitsi maan kokaiinikeskittyminä Salon ja Kuopion. Näytteet otettiin Salon keskusjätevedenpuhdistamolta Satamakadulla maaliskuussa.
– Jos joku käyttää juhlissa kokaiinia, niin miten se tulisi poliisille ilmi. Ei mitenkään. Kuka niiden touhuista tekisi ilmiantoja, rikoskomisario Soikkeli hymähtää.
Kokaiini maksaa Soikkelin mukaan noin sata euroa gramma.

THL:n oikeuskemiayksikön päällikkö Teemu Gunnar toppuuttelee tekemästä johtopäätöstä, että Salossa olisi ollut isot bileet. Hänen mukaansa sellaistakaan päätelmää ei voi tehdä, että kokaiini olisi korvannut amfetamiinia ongelmakäyttäjien joukossa.

Lainvalvontaviranomaisten kansainvälinen Greenlight-operaatio horjutti Suomen huumemarkkinoita. Salajuonen takana oli Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, joka ujutti alamaailman käyttöön kehittämänsä Anom-viestisovelluksen.

Rikolliset eri puolilla maailmaa kuvittelivat hankkivansa puhelimia, joiden viestintä oli kokonaan salattua, mutta todellisuudessa kaikki viestit tallentuivat FBI:n palvelimille.

Operaation ansiosta poliisi paljasti Suomessa laajoja huumevyyhtejä. Suurimmassa jutussa Virosta ja Espanjasta johdettu rikollisorganisaatio toi Suomeen vuoden aikana noin 1 700 kiloa huumeita kesästä 2020 kesään 2021. Rekkakuormiin oli kätketty muun muassa 706 kiloa amfetamiinia ja 24 kiloa kokaiinia.

– Salossa näkyy sama ilmiö kuin muissakin kaupungeissa. Amfetamiinin käyttö lähti laskuun laajojen huumetakavarikoiden jälkeen, eikä korvaavaa ainetta ole tullut, Gunnar toteaa.

Salon jätevedestä löytyi amfetamiinia tänä keväänä vain kuudesosa kahden vuoden takaisesta. Puutetta on osittain korvattu metamfetamiinilla, jonka käyttö on lisääntynyt selvästi.

Jätevedestä analysoitavat huumejäämät antavat huumausaineiden käytöstä riippumatonta tietoa, jota on muutoin hyvin vaikea saada. Otos on edustava – tutkimalla vessavesiä tavoitetaan nekin ihmiset, joita ei muuten tavoitettaisi.

Tiedot amfetamiinista, metamfetamiinista, kokaiinista ja ekstaasista ilmoitetaan milligrammoina päivässä tuhatta asukasta kohti.

THL käynnisti jätevesinäytteiden keräämisen kymmenessä kaupungissa vuonna 2012. Paikkakuntien määrää on sittemmin kasvatettu. Salo oli mukana ensimmäistä kertaa keväällä 2020. Tuolloin kokaiinia oli jätevedessä 6,04 milligrammaa, kun sitä nyt oli 65,34 milligrammaa.

Kokaiini ei ole Salossa uusi huume. ”Nuorison joukossa on levinnyt heroiinia, ekstaasia, amfetamiinia, kokaiinia ja lsd:tä syksystä lähtien”, Salon Seudun Sanomat uutisoi keväällä 1999. Vuosi oli Salossa huumerikosten käännekohta, jonka jälkeen kaupunki ei enää palannut ennalleen.

Vuonna 2008 tehtiin Lounais-Suomen siihen mennessä suurin kokaiinitakavarikko. Asialla oli salolainen joukkio, joka postitti kokaiinia kartonkisissa kirjekuorissa Yhdysvalloista Saloon ja Turkuun. Tulli takavarikoi miesten jäljiltä yli puoli kiloa kokaiinia.

Grammasta kokaiinia saa 5–10 käyttöannosta.

Kokaiinin virta Etelä-Amerikasta Eurooppaan on kiihtynyt. EU:n huumeviraston mukaan vuonna 2019 unionin jäsenvaltiot tekivät 98 000 kokaiinitakavarikkoa, joissa otettiin talteen 213 tonnia kokaiinia.

Saksan ja Belgian tulliviranomaiset kertoivat viime vuonna uudesta takavarikoiden Euroopan ennätyksestä. Ne olivat saaneet talteen 23 tonnia kokaiinia yhteisessä operaatiossa. Saksan tullin mukaan lastin hinta olisi ollut katukaupassa useita miljardeja euroja.