
sitys Korvenmäen jätekeskuksen lisäalueen myynnistä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle etenee Salon kaupunginvaltuustolle.
Kaupunginhallitus hyväksyi kaupan maanantaina äänin 9–4.
Juhani Nummentalo (kok.) esitti, ettei kiinteistöä myydä. Sen sijaan alue olisi hänen mielestään pitänyt lohkoa tonteiksi ja vuokrata kiertotalouspuiston syntymistä tukevaan toimintaan.
Esityksen takana olivat kokoomuksen Anu Aaltonen ja Anna-Leena Yli-Jama sekä perussuomalaisten Mikko Lundén.
LSJH:lle myyntiä kannattivat SDP:n Saku Nikkanen, Simo Paassilta ja Leena Ahonen-Ojala, keskustan Johanna Riski, Timo Lehti ja Ulla Huittinen sekä Osmo Friberg (ps.), Antti Olkinuora (ps.) ja Anna Härri (vihr.).
Juhani Nummentalo muistutti kiertotalouspuiston olleen vahvasti esillä, kun Korvenmäkeen suunniteltiin Lounavoima Oy:n jätteenpolttolaitosta. Se nostettiin myös yhdeksi Salon kaupungin kärkihankkeeksi.
– Alkuperäinen ajatus oli, ja sillä perusteltiin aika paljon jätteenpolttolaitoksen tarpeellisuuttakin, että sen ympärille syntyy uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja yhteistyössä Lounavoiman kanssa.
Nummentalon mukaan Korvenmäen lisäalueen myynti yhdelle toimijalle ei toisi tilanteeseen mitään uutta. Sen sijaan hän esitti, että alue olisi lohkottu tonteiksi ja vuokrattu normaalisti yrityksille, jolloin tonteilla olisi myös rakennusvelvoite.
– Vuokratontit olisivat mahdollistaneet kiertotalouspuiston synnyttämisen, hän perusteli.
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy on halunnut ostaa 27,5 hehtaarin maa-alueen Korvenmäen jätekeskuksen lisäalueeksi. Kauppahinta on noin 520 000 euroa.
Kiinteistö rajoittuu suoraan Korvenmäen jätekeskukseen, ja se on asemakaavassa osa jätekeskusta.
Kaupunki osti alueen aikanaan Korvenmäen laajenemistarpeita varten vuonna 2010. Kauppahinta on Salon maksama hinta indeksikorjattuna.
LSJH ei ole ottamassa kiinteistöä nopeassa tahdissa omaan käyttöönsä. Siitä kertoo myös kauppakirjaan lisätty ehto, jonka mukaan alueella oleva puusto jää Salon kaupungin omistukseen enintään kymmeneksi vuodeksi.
Kaupunki saa alueelta kaadettavista puista myyntitulot itselleen. Metsänhoitoyhdistys Salometsä on arvioinut puuston arvoksi 144 000 euroa.
Salon ja LSJH:n kauppa oli ensimmäistä kertaa esillä jo vuosi sitten lokakuussa.
Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi valtuustossa, kun kolme salolaista yritystä oli tehnyt kiinteistöstä kilpailevan tarjouksen.
Infrapurku Oy, Salon Hyötykäyttö Oy ja Salon Imuautot Oy ilmoittivat tarjoavansa alueesta 700 000 euroa.
Hyötykäyttö ja Imuautot ovat sittemmin vetäytyneet hankkeesta. Infrapurku on ilmoittanut, että sen tarjous on voimassa vuoden loppuun asti.
On tärkeää saada alue yhdelle toimijalle eli LSJH:lle, koska myös Lounavoima on vuokralla samalla tontilla. Jos sähkönmyynti on yhden omistajan alueen sisällä tulevaisuudessa mahdollista ilman siirtomaksua, lisää se alueen vetovoimaisuutta.
Vähän on kaukaa haettu perustelu. Nyt vaikuttaa olevan nk. oma lehmä ojassa. Kukahan tästä lahjoituksesta on sopinut ja kenen kanssa, olisi mielenkiintoista tietää.
Kaupunginhallituksen perustelut löytyvät kaupunginhallituksen kokouksen 26.9. esityslistalta. Löytyy kaupungin nettisivuilta: kaupunki ja päätöksenteko, esityslistat ja pöytäkirjat.
Olen kyllästymiseen asti tutkinut esityslistoja eri syistä ja todennut, että sinne voi syytää mitä hyvänsä soopaa omaa etua ajatellen tai omia tekemisiään pimittämään.
Kun olet esityslistaan tutustunut ja löytänyt joidenkin omaa etua ajavaa soopaa ja pimittämistä, niin kerro tarkemmin ja erittele, mikä sitä esityslistassa on.
Asia etenee valtuuston käsittelyyn, virheet voidaan korjata ja valtuusto äänestää toisin, kun paljastat esityslistan vedätykset. Äänestyspäätös kuitenkin perustuu paljolti esityslistassa esitettyihin asioihin.
No minäpä kerron oman näkemykseni. En ota kantaa kenelle tontti pitäisi myydä. Itse kuvittelisin, että tontti tai osa siitä kannattaisi myydä siinä vaiheessa, kun jollain toimijalla on esittää selvä suunnitelma ja tarve sen käyttöön. Näin markkinoidaan muita yritystontteja:”Tontit varataan ensin määräajaksi. Kun rakennusvelvoite on täytetty, voi varaaja vuokrata tai ostaa tontin. Tonttien koko voidaan räätälöidä vastaamaan yrityksen tarpeita.” Huomioita esityslistasta: Yritysten tasapuolisen kohtelun ja osaomistamalle yritykselle myynnin selvittämiseen ei tavallinen pulliainen osaa ottaa kantaa, siihen tarvitaan lakimiestä. Jotenkin tavallisen pulliaisen korvaan kuitenkin särähtää tämä epädemokraattinen lause: ”LSJH:lla on lisäksi etuoikeus lunastaa itselleen koko asemakaavan mukaista korttelialuetta koskeva alue, sillä se… Lue lisää »
Niinpä, on perusteluja, jotka kerrotaan julkisuuteen, ja sitten ovat todelliset syyt, jotka selviävät vasta kuukausien kuluttua, miksi aluetta ei voi myydä kenellekään muulle kuin LSJH:lle
27,5 hehtaaria tuntuu melko suurelta alueelta. Onko kellään ostajaehdokkaalla käyttötarvesuunnitelmaa koko alueelle esimerkiksi seuraavalle viidelle vuodelle? Eli onko poissuljettua myydä pinta-alaa vain tarpeen mukaan?
Sanopa muuta, en ymmärrä mistä tämä myyntikiima juontaa juurensa. Onhan tämä jo pitkään ihmetyttänyt kaupunkilaisia, en ole yhtään kommenttia asiasta vielä kuullut, missä asia ymmärrettäisiin.
Kaikki ovat ihmeissään siitä, että asiaa tuodaan esiin niin vahvasti niiden virkahenkilöiden taholta, jotka asuvat Turun suunnalla.