Aleksei, Tatjana ja Igor pakenivat Venäjältä ja hengähtivät Kemiönsaarella – ”En halua sotaan enkä halua tappaa ketään”

11
Kolmikymppiset Tatjana (vas.), Aleksei ja Igor jatkoivat keskiviikkona aamulla laivalla Turusta Tukoholmaan. Kuva: SSS/Lasse Kylänpää

Pietarilainen Aleksei oli ajamassa Viipurista kohti Suomea, kun venäläispoliisi pysäytti auton ja yritti ojentaa määräyksen ilmoittautua sotilaskomissariaattiin.

– En halua sotaan enkä halua tappaa ketään. En ole edes käynyt armeijaa, Aleksei sanoo.

Poliisi antoi lopulta puhumalla periksi ja päästi Aleksein sekä hänen vaimonsa ja ystävänsä jatkamaan matkaa Vaalimaalle. Rajan ylitettyään kolmikko pysähtyi seuraavan kerran vasta Kemiönsaarella.

Aleksei on 34-vuotias, eikä hän esiinny tässä jutussa omalla nimellään. Lyhyen neuvonpidon jälkeen myös 30-vuotias Tatjana ja 33-vuotias Igor katsovat parhaaksi, ettei heidän nimiään mainita. Syy jää epäselväksi, mutta jokin kolmikkoa arveluttaa.

He viittaavat englantilaisen George Orwellin kuuluisaan romaaniin Vuonna 1984, jossa diktaattori valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä.

–  Venäjällä on pitänyt pelätä poliisia jo ennen sotaa. On parempi olla joutumatta tekemisiin heidän kanssaan, Tatjana sanoo.

Jutussa jätetään mainitsematta myös joitain yksityiskohtia, joiden perusteella Aleksein, Tatjanan ja Igorin voisi tunnistaa. Salon Seudun Sanomat on nähnyt heidän passinsa ja turistiviisuminsa.

Aleksei, Tatjana ja Igor kertovat, että heidän lähtöpäätöksensä oli kypsynyt jo helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Mikään ei ollut sen jälkeen enää ennallaan.

Tatjana päätyi ensin kuukausiksi passijonoon. Sen jälkeen piti vielä odottaa viisumia Suomen Pietarin-pääkonsulaatista.

Presidentti Vladimir Putinin julistama osittainen liikekannallepano ajoi kolmikon liikkeelle, vaikka lähtövalmistelut olivat vielä kesken.

– Kävi selväksi, että meidän on lähdettävä nyt!

Passeissa on 90 päivän turistiviisumit. Kuva: SSS/Lasse Kylänpää

Aleksei kertoo julkaisseensa sodanvastaisia kirjoituksia Instagramissa, kunnes kansanedustajat hyväksyivät pikavauhtia lain, joka kielsi ”valheellisen tiedon” levittämisen Venäjän asevoimista. Rangaistus oli jopa viisitoista vuotta vankeutta.

– Minun oli hyväksyttävä, että riski oli liian iso. Voin pahoin joutuessani lopettamaan kirjoittamisen. Tunne oli epämiellyttävä.

Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden valvontavirasto Roskomnadzor esti pian pääsyn Instagramiin, Facebookiin ja Twitteriin. Myös käynnit monilla länsimaisilla uutissivustoilla estettiin.

Pieni osa venäläisistä tiesi mitä tehdä. He latasivat koneelleen salatun vpn-yhteyden, joka piilottaa laitteen ip-osoitteen. Valtion äärimmilleen kiristämässä nettisensuurissa oli reikiä, joista saattoi tirkistellä sotatapahtumia Ukrainassa.

– Alle 40-vuotiaat löytävät totuuden, mutta jos et osaa käyttää nettiä, et sitä löydä, Aleksei sanoo.

Sotaa vastustavat venäläiset alkoivat Aleksein mukaan elää pienissä suljetuissa kuplissa samanmielisten kanssa. Muiden kanssa Ukrainasta ei voinut puhua.

– En tiedä, montako ihmistä on tällä puolella ja montako toisella puolella.

Toisella puolella Aleksei tarkoittaa venäläisiä, jotka katsovat ainoastaan televisiota. Se tarjoaa valtiojohtoista propagandaa, jolla manipuloidaan ihmisiä luulemaan, että kaikki muu uutisointi Ukrainasta on valetta.

– Isoäitinikin uskoo, että minut on aivopesty, Tatjana huokaa.

Aleksei, Tatjana ja Igor istuvat Ravintola Kansakoulu ja Majatalon salissa Västanfjärdissä kuin ketkä tahansa nuoret aikuiset. Mistään ei voi nähdä, että he olisivat pakomatkalla ja juuri jättäneet sukulaiset, ystävät ja koko entisen elämän.

Tapaaminen venyy kaksituntiseksi, ja silti aika loppuu kesken. Kolmikko vaikuttaa hämmentyneeltä, ja heillä on ilmeisen pakottava tarve puhua.

– Tunteemme ovat juuri nyt hyvin ristiriitaiset. Pitäisi paeta, pitäisi puhua ja pitäisi taistella oikeuksien puolesta, tehdä jotain. Elämme painajaista.

Aleksei kertoo vanhemmistaan, jotka toivoivat, ettei hän olisi lähtenyt. Isä oli sanonut, että odota vielä vähän aikaa. Poikaa riipii tunne vanhempien pettämisestä.

– Pakenet ja jätät vanhempasi maahan, jossa asiat ovat huonommin kuin siellä, mihin itse menet.

Puhelimiin vyöryy uutisia Venäjän tilanteesta. Tatjanaa niiden lukeminen masentaa, mutta lukemattakaan ei pysty olemaan.

– Välillä on pakko päästä ulos luontoon saamaan raitista ilmaa.

Viestit asepalvelusikäisiltä ystäviltä Pietarista eivät lohduta. Yksi kertoi ajaneensa 2 500 kilometriä Kazakstanin rajalle ja ehtineensä yli vain hetkeä ennen kuin hänen vaimonsa oli Pietarissa avannut oven armeijan rekisteröinti- ja kutsuntatoimiston Vojenkomatin virkailijalle.

Toinen ystävä piilottelee palvelukseenastumismääräystä Pietarin lähistöllä pikkukylässä.

Pietarilaiset Tatjana (vas.), Aleksei ja Igor tulivat Suomeen turistiviisumilla ja jatkoivat matkaansa laivalla Turun satamasta. Kuva: SSS/Lasse Kylänpää

Moni suomalainen on miettinyt, miten yli 140-miljoonainen kansa voisi olla tietämätön sotatapahtumista Ukrainassa. Igorin mukaan moni venäläinen tietää, mutta ei uskalla puhua poliisin ja ankarien rangaistusten pelossa.

Sitten ovat ne tavalliset ihmiset, jotka eivät ole koskaan tehneet mitään pahaa eivätkä myöskään haluaisi olla osa pahaa.

– He suojelevat itseään sulkemalla mielensä asialta, jota heidän on vaikea hyväksyä ja jota ajattelemalla mieli voisi hajota.

Tatjana huomauttaa, että ylipäätään vain joka kolmannella venäläisellä on ulkomaanpassi, eivätkä kaikki passinhaltijatkaan ole matkustaneet.

– He eivät tiedä, millaista elämä ulkomailla on, Igor myötäilee.

Aleksei, Tatjana ja Igor ovat matkustelleet ja heillä on ystäviä ulkomailla, mutta he eivät ole ajatelleet jättää synnyinmaataan lopullisesti.

– Me haluamme palata takaisin sitten, kun Venäjä on demokratia. Siihen voi vain mennä aikaa, paljon aikaa.

Keskiviikkona aamulla huonekalupuuseppä, graafinen suunnittelija ja 3D-tulostuksen kehittäjä nousivat laivaan Turun satamassa. Tukholmasta heidän tarkoituksensa oli ajaa yötä myöten Tanskaan.

Viikon päästä Aleksein ja Tatjanan pitäisi olla Portugalissa. Igor jää Saksaan, jonne hänen vaimonsa on tulossa Pietarista myöhemmin.

Joukkopako jatkuu

Venäjältä on viime päivinä paennut naapurimaihin jopa 200 000 ihmistä. Suomeen heitä on tullut itärajan yli 7 000 –  8 000 päivässä.

– Vauhti jatkuu tällaisena, kunnes jommallakummalla puolella tulee jonkinlainen rajoituspäätös, kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitokselta uskoo.

Samaan aikaan Suomesta lähtee tuhansia venäläisiä, joista suurin osa jatkaa matkaansa toisiin Schengen-maihin. He nousevat joko lentokoneeseen tai laivaan. Venäjän rekisterissä olevia autoja on näkynyt entistä enemmän esimerkiksi Turun satamassa.

Eversti Pitkäniityn mukaan itärajalta saapuneista venäläisistä joitakin satoja lentää Suomesta päivittäin myös Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Samaan aikaan Venäjältä voi lentää suoraan muun muassa Turkkiin. Täyteen buukattuja lentoja Istanbuliin on pitkälti toistakymmentä päivässä.

– Iso osa Schengen-alueelle tulevista venäläisistä tulee kolmannen maan kautta eikä suinkaan autolla Suomen kautta, Matti Pitkäniitty arvioi.

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lähtisin heti, jos voisi
11 kuukautta sitten

Salossakin huomannut, että venäläiset autot ovat lisääntyneet katukuvassa. Itsekin löhtisin Portugaliin, jos vaan voisi. On tämä Suomi nykyään sen verran huono maa, että voisi hakea turvapaikkaa muualta. Kohta alkuperäisiä suomalaisia ei ole, monista paikkakunnista tulee ghettoja, väkivalta lisääntyy, ja suomalaiset eivät ole enää onnellisin kansa. Hinnat nousevat, viherpiiperrys vie loputkin tuhkat pesästä samaan aikaan, kun Venäjä saastuttaa ihan vaan huvikseen. Maksamme itsemme kipeäksi pitääksemme muut Euroopan maat pinnalla, ja rajamme on auki kaikille. Jopa laittomasti maassa olevat saavat samat oikeudet kuin veronsa koko ikänsä Suomeen maksaneet. Ja vielä sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Ei kyllä pidä enää paikkaansa. Täällä… Lue lisää »

Pelle
11 kuukautta sitten

Eikö kannata mieluummin laittaa se pikkutsaari lähtemään niin ei tarvitse kansan lähteä? Sillä on selvästi päässä vikaa.

Pertti
11 kuukautta sitten

Niin sitä lähdetään karkuun, eikä vastesim. ei olla liitossa ja nautitaan liiton tekemistä päätöksistä ja neuvottelutuloksista. ata mistään asioista.
Tätä karkuruutta löytyy ihan omasta kotimaastani Suomestakin, toki eri asiasta esimerkiksi työmarkkinoilla. Ei kuuluta liittoon, vaan neuvottelun jälkeen nautitaan liiton tekemstä tuloksista.

Tämä kirjoitus tarkoittaa, etteivät ota vastuuta, mutta tuloksesta nautitaan.

Vlad
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Myös suomalaisista löytyy Putinia tukevia, jotka siirtyvät Venäjän hyökätessä vihollisen puolelle. Kannattaisi Supon ottaa tarkkailuun myös tällä palstalla kommentoijat.

Pertti
11 kuukautta sitten
Reply to  Vlad

Se on ikävää, jos tukee Putinia. Minä en hyväksy yhtään sotaa, en myös Yhdysvaltain hyökkäyksiä Naton kanssaa Irakiin, Libyaan ja Afganistaniin.
En tue ketään maahan hyökkäävää maata. Haluan, että niitä kaikkia kohdellaan samalla tavalla.

Kysymys: ovatko irakilaiset, libyalaiset ja afgaanit eri luokan kansalaisia, kun heitä Yhdysvallat saa tappaa?

Vlad
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Harmi, ettei näihin kommentteihin saa kuvia mukaan – voisit laittaa punalipun liehumaan.

MDI
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Pertiltä aina unohtuu YKn valtuutukset, miksi? Miten neukkujen kymmenvuotinen sota Afganistanissa, Gruusiassa, Krimillä, Ukrainassa, löytyykö YKn valtuutus. Meinasi Syyria unohtua, siellähän Venäjä erikoistui koulujen ja sairaaloiden tuhoamiseen kuten nyt Ukrainassa.

Pertti
11 kuukautta sitten
Reply to  Vlad

Vastaa tuohon minun esittämääni kysymykseen. Toiseksi, niin kirjoitan vain tällä nimimerkillä. Yrittäkää mitä propagandaa tahansa, ei vaikuta minuun. Olen sotavastainen, mutta haluatte propagandallisesti syyttää minua Putinin kannattajaksi.

Tämä teidän yrityksenne tarkoittaa sitä, että Yhdysvallat teidän mielestänne saa tappaa ihmisiä ja te hyväksette.

Paavo
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Mitä mieltä olet, missä tilassa Eurooppa olisi toisen maailmansodan jäljiltä, jos Yhdysvallat ei olisi tullut Eurooppaan sotimaan? Yhdysvalloilla oli suuri merkitys sodan voittamisessa. Ei mitään höpinöitä vaan selkeitä vastauksia. Jos akselivallat olisivat voittaneet sodan (Saksa, Italia, Japani, Unkari, Romania ja Bulgaria) eläisimme äärioikestolaisessa Euroopassa. Se olisi puheistasi päätellen ollut toivottavaa. Sinähän puhut aina vanhoista jutuista, etkä tuomitse Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Älä höpötä Yhdysvaltojen tekemisistä, (ne on kuultu satoja kertoja), vaan kerro, olisiko mielestäsi Eurooppa parempi paikka, jos akselivallat olisivat voittaneet sodan?

Pertti
11 kuukautta sitten
Reply to  Paavo

Ilman Yhdysvaltoja sekä Venäjän panosta olisimme pahasti liemessä, siinä olet oikeassa. Venäjä tuli idästä työnsi saksalaiset pois ja länsi lännestä. Molempien panosta tarvittiin. Sen jälkeen maat jaettiin, Saksa jaettiin ja Eesti ym. maita ja Venäjän valvontaa. Venäjällä oli lupa myös halutessaan ottaa Suomi alusmaakseen, mutta halusi jättää sen tekemättä. Lupa oli Yhdysvalloilta esim. Suomihan oli Saksan kanssa kimpassa. Usa sanoi, että jos Suomi jatkaa etenemistään Venäjälle se julistaa Suomelle sodan. Englanti oli jo julistanut. Täytyy muistaa myös aikoinaan kun Suomi julistautui itsenäiseksi mikään maa ei uskaltanut Suomea tunnustaa. Vasta kun Venäjä ensimmäisenä maana tunnusti Suomen itenäisyyden, muut maat uskalsi tulla… Lue lisää »

MDI
11 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Pertiltä taas unohtui mitkä maat sen Molotov-Ribbentrop-sopimuksen solmivatkaan. Suomi joutui turvautumaan ainoaan saatavilla olevaan apuun eli Saksaan, kun NL hyökkäsi oikeudettomasti Suomeen niin talvi- kuin jatkosodassakin.

PS. Täällä Suomessa Viro on Viro, ei mikään Eesti.